Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

10.0

Κριτικές

3

Συγγραφέας Proust Marcel
ISBN 9789600509915
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 3
ID #41680 | ημερομηνία: 2020-10-14
Δημήτρης Κώτσος | 127 κριτικές

Το δεύτερο βιβλίο ενός πολυσχιδούς έργου

Ο δεύτερος τόμος του πολυσχιδούς έργου του Προυστ γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε τη συνέχεια της σχέσης του Σουάν με την Οντέτ που έχουν πια παντρευτεί και έχει αλλάξει η κοινωνική τους θέση. Οι αρνητικές κριτικές και τα σχόλια συνεχίζονται από το κοινωνικό περίγυρο λόγω της “διαφορετικότητας” που υπάρχει στη συμπεριφορά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Ο ήρωας γνωρίζει τον Νορμπουά που εγκρίνει την ενασχόληση του με τη λογοτεχνία σε αντίθεση με το πατέρα του που θέλει να ακολουθήσει τη καριέρα που χάραξε ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης εξελίσσεται στο τομέα της τέχνης καθώς έρχεται σε επαφή με το θέατρο και την ερμηνεία της Μπερμά αλλά γνωρίζει και τον συγγραφέα Μπεργκότ που τον θαύμαζε από τα βιβλία του. Στο ερωτικό κομμάτι η σχέση του με τη Ζιλμπέρτ λήγει άδοξα. Στο δεύτερο μέρος φεύγουμε από το Παρίσι και οδηγούμαστε στο Μπαλμπέκ.Ο ήρωας βρίσκεται σ’ ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με τη γιαγιά του και τη Φρανσουαζ. Στο διάστημα της παραμονής του θα γνωρίσει τον Σαιν Λου που θα γίνει ο καλύτερος του φίλος και τον ζωγράφο Ελστίρ που θα τον μυήσει στη μαγεία της τέχνης. Τα πρόσωπα όμως που θα τον καθορίσουν είναι τα “ανθισμένα κορίτσια” που θα σηματοδοτήσουν την ερωτική του αφύπνιση. Στο στάδιο αυτό ο ήρωας θα βρίσκεται στην εφηβεία που ξεκινάει η μετάβαση από τη παιδική στην ενήλικη φάση που υπάρχουν οι σεξουαλικές ορμές και το ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο. Σ’ αυτή τη παρέα θα γνωρίσει όλα τα κορίτσια μέχρι να καταλήξει στην Αλμπερτίν που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του. Ο Προυστ καταφέρνει να αναλύσει το θέμα του έρωτα και τις πεποιθήσεις που δημιουργούνται σε κάθε γνωριμία με δεξιοτεχνικό τρόπο. Θίγει για ακόμη μία φορά τις κοινωνικές τάξεις και τις διακριτές διαφορές που υπάρχουν. Ο πλούτος των εικόνων που δημιουργεί με τη γραφή του είναι μοναδικός και αξεπέραστος.

ID #26827 | ημερομηνία: 2020-07-24
natnat | 769 κριτικές

Από τον τίτλο ήδη, πανέμορφο

Αν ο πρώτος τόμος του Αναζητώντας το χαμένο χρόνο ήταν μια αποκάλυψη, ο δεύτερος είναι ο ορισμός της αναγνωστικης απόλαυσης. Αυτή τη φορά ο συγγραφέας μιλάει κατά βάση για τη ζωή του. Πολύ όμορφες οι σκηνές στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και αξέχαστος ο έρωτας προς την Αλμπερτίν.

ID #24555 | ημερομηνία: 2020-07-19
Σαμαράς Ανδρέας | 581 κριτικές

Ο δεύτερος τόμος του αριστουργήματος.

Ο συγγραφέας θίγει για ακόμη μία φορά τις κοινωνικές τάξεις και τις διακριτές διαφορές που υπάρχουν. Ο έντονος λυρισμός των εικόνων που δημιουργεί με τη γραφή του είναι μοναδικός και αξεπέραστος. Στον δεύτερο τόμο συναντάμε την αστείρευτη νιότη, αυτή που έχει άγνοια κινδύνου , που είναι στην διαρκή αναζήτηση του έρωτα.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (129)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (115)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (98)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (97)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία