Η φόνισσα

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.6

Κριτικές

8

Εκδόσεις Νεφέλη
ISBN 9789602110287
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 8
ID #39849 | ημερομηνία: 2020-10-03
Sofia | 129 κριτικές

Αγαπημένο

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Παναθήναια το 1903 ως " κοινωνικόν μυθιστόρημα". Μέγα ψυχογραφημα που αφορά στη θέση και την μοίρα των γυναικών της υπαίθρου εκείνη την εποχή. Η Χαδουλα πνίγει μικρά κορίτσια και βρέφη θηλυκά για να τα λυτρώσει από την θλιβερή μοίρα τους, που και η ίδια βίωσε και βιώνει. Σκλάβα εσαεί. Ούτε κάν όνομα έχει- δεν την φωνάζουν Χαδουλα αλλά Φραγκογιαννού, το όνομα του νεκρού άντρα της είναι Γιάννης Φράγκου. Νιώθω ότι ο Παπαδιαμάντης κατανοεί τον θυμό της και για αυτό στο τέλος του βιβλίου την παραδίνει στην θεία δικαιοσύνη και όχι στην ανθρώπινη. Ως ένας άλλος Ευριπίδης με την Μήδεια.

ID #34878 | ημερομηνία: 2020-08-30
Τζέμα Δεσύλλα | 347 κριτικές

Συγκλονιστικό

Μεγάλος Παπαδιαμάντης. Η τραγική ιστορία της Φραγκογιαννούς σημάδεψε την εφηβεία μου. Η Φραγκογιαννού σκοτώνει για να λυτρώσει και να λυτρωθεί, για να τιμωρηθεί τελικά από τη θεία Δίκη. Συγκλονιστικό.

ID #32598 | ημερομηνία: 2020-08-19
Έφη Καπούλα | 625 κριτικές

Κλασικό

Κοινωνικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στη μοίρα της γυναίκας. Κλασικό και κορυφαίο στο είδος του. Ατμοσφαιρικό αλλά και μακάβριο. Η χρήση της καθαρεύουσας από τον Παπαδιαμάντη είναι χαρακτηριστικό του στοιχείο.

ID #30578 | ημερομηνία: 2020-08-11
natnat | 769 κριτικές

τα λόγια είναι περιττά

Ο Παπαδιαμάντης είχε μεταφράσει Ντοστογιέφκσι. Και η επιρροή που του άσκησε ο μεγάλος Ρώσος λογοτέχνης είναι προφανέστατη στη Φόνισσα. Επιπλέον, η ιστορία της Φραγκογιαννούς αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο, παραδοσιακό κόσμο.

ID #29715 | ημερομηνία: 2020-08-07
Μαρία Δουζένη | 932 κριτικές

Αριστούργημα!

Ο Παπαδιαμάντης, εξαιρετικός λαογράφος, μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία της Φραγκογιαννούς, σκιαγραφεί μία κοινωνία στην οποία η προοπτική των γυναικών είναι τα βάσανα.

ID #22272 | ημερομηνία: 2020-07-16
Σαμαράς Ανδρέας | 581 κριτικές

Mια επαναστάτρια δίχως τέλος.

Η Φραγκογιαννού, είναι μια γυναίκα της εποχής του Παπαδιαμάντη, μιας ανδροκρατούμενης δηλαδή κοινωνίας. Είναι μια γυναίκα σκληρή αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητη και προβληματισμένη για τη θέση της γυναίκας. Με αυτόν το τρόπο, ο Παπαδιαμάντης προβάλλει το κοινωνικό πρόβλημα που υπήρχε στην εποχή του, το οποίο σχετίζεται με την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας. Τραγική φιγούρα η γριά Χαδούλα, συνάμα όμως, μια επαναστάτρια δίχως τέλος.

ID #14782 | ημερομηνία: 2020-07-10
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ | 902 κριτικές

Ένα μοναδικό αριστούργημα!!

Ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που σημάδεψε γενιές αναγνωστών.Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη γραμμένη το 1903 θεωρείται ίσως το πιο επιτυχημένο έργο του συγγραφέα, το οποίο συνεχίζει να σαγηνεύει όλο και περισσότερους αναγνώστες.Χαρακτηρισμένο από τον ίδιο ως ‘’κοινωνικό μυθιστόρημα’’ αποτελεί μία νουβέλα με κεντρικό πρόσωπο την Χαδούλα, τη Φόνισσα, η οποία, έχοντας πάρει τον συνήθη για τις γυναίκες της εποχής της χαρακτηρισμό από το όνομα του άντρα της, είναι πλέον η Φραγκογιαννού. Σε μία από τις πιο ανατριχιαστικές νατουραλιστικές του καταγραφές ο Παπαδιαμάντης μας αφηγείται την ιστορία ‘’της τάλαινας γυνής’’, η οποία υποχρεωμένη να υπομένει τα βάσανα που όριζε το φύλο και η εποχή της, διαδέχεται τους δουλικούς ρόλους της κόρης, της συζύγου, της μάνας και στη συνέχεια, της ‘’πενθεράς’’ και ‘’μάμμης’’.Αυτή είναι μία ατέλειωτη σειρά από βάρη που ωθούν την Φραγκογιαννού στη βαθιά συνειδητοποίηση της τραγικής μοίρας της γυναικός και τη γεμίζουν οργή για την αδικία που είναι υποχρεωμένη να επωμίζεται. Σε μια προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης ή και επανάστασης στον φαύλο κύκλο του γυναικείου ριζικού, αυτό που με τα λόγια του συγγραφέα συνεπάγεται το ‘’ψήλωμα του νου’’, η ‘’γραία’’ -55 ετών- ‘’Χαδούλα’’ επιχειρεί το ‘’έγκλημα’, μία σειρά από φόνους μικρών κοριτσιών, για να απαλλάξει από το βάρος της μοίρας τους αυτά και τους γονείς τους. Η υποψία για την ενοχή της οδηγεί στην δίωξη της, η οποία συνεχίζεται μέχρις ότου φτάσει στην παραλία επιθυμώντας να περάσει στο ερημητήριο του Αγίου Σώστη, όπου και βρίσκει τον θάνατο από πνιγμό. Η Φόνισσα είναι µια κιβωτός, από τις ελάχιστες που έχουν αποµείνει, για να µπορέσει ο άνθρωπος να παρηγορηθεί και να ξαναθυµηθεί την πραγµατική αξία και τον αληθινό του προορισµό: την πραγµάτωση της αγάπης. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης, όπως και ο ισοϋψής του Γεώργιος Βιζυηνός, δεν δίστασε να βάψει τα συγγραφικά του χέρια µε τα πιο άνοµα και ανόσια αίµατα. Και πράττοντάς το, άνοιξε εσαεί τις πύλες του αναγνωστικού παραδείσου.

ID #14337 | ημερομηνία: 2020-07-10
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ | 1138 κριτικές

Πολυ καλο!!

αριστοτεχνικά συνθέτει το μυθιστόρημά του, ώστε αφήγηση και ιδεολογία να αλληλοεξυπηρετούνται.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (147)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (133)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (125)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (62)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (53)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία