Το θαύμα

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

7.8

Κριτικές

5

Συγγραφέας Donoghue Emma
ISBN 9789605697297
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 5
ID #60110 | ημερομηνία: 2021-10-17
Ευφροσύνη Π. | 67 κριτικές

Αξιόλογο, αλλά αν έχετε διαβάσει το Δωμάτιο, θα απογοητευτείτε.

Ενδιαφέρουσα σύλληψη και χωροχρονική τοποθέτηση της ιστορίας, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και θρησκευτικές προσεγγίσεις (του κυνικού άθεου, του προβληματιζόμενου θρήσκου και των απαράδεκτων θρησκόληπτων), αγωνία για τις εξελίξεις, διάσπαρτα διαμάντια που δίνουν τροφή για σκέψη, αλλά το εγχείρημα επισκιάζεται από δύο στοιχεία: 1) την κακή, απρόσωπη, σχεδόν άχρωμη γραφή (και δεν αναφέρομαι απλώς στις ιατρικές σημειώσεις της Λιμπ) που δεν θυμίζει σε τίποτα τον πλούτο της γραφής του «Δωματίου» (η νηπιακή εκδοχή της συγγραφέως γράφει πολύ πιο εντυπωσιακά από την ενήλική της) και 2) το γεγονός ότι ως αναγνώστης καταλαβαίνεις σχεδόν από την αρχή ακριβώς τι έχει συμβεί και περιμένεις πώς και πώς να τεθούν οι σωστές ερωτήσεις για να σωθεί η Άννα (κάτι που αργεί ενοχλητικά πολύ να συμβεί και αναγκάζεσαι να παρακολουθείς επώδυνα το παιδί να σβήνει). Η μεγαλύτερη (ή μάλλον η μόνη) ανατροπή του βιβλίου βρίσκεται στον χαρακτήρα της μοναχής Μιχαήλ, που αποκαλύπτεται σταδιακά, με φοβερή δεξιοτεχνία, για να καταλήξει στην πιο συγκινητική σκηνή της ιστορίας. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο χαρακτηρισμός «φλογερή ερωτική ιστορία» στο οπισθόφυλλο είναι εντελώς παραπλανητικός και σχεδόν προσβλητικός απέναντι στο ίδιο το περιεχόμενο του βιβλίου.

ID #46595 | ημερομηνία: 2021-02-02
eleanna manesi | 43 κριτικές

Ένα βιβλίο με ανατροπές

Μέσα του 19ου αιώνα. Η Λιμπ, μία Αγγλίδα νοσοκόμα, πηγαίνει στην Ιρλανδία για να δει μια εντεκάχρονη που ισχυρίζεται ότι έχει να φάει 4μηνες και ο κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για θαύμα. Θα καταφέρει να ανακαλύψει αν είναι τελικά θαύμα ή μήπως κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό; Το βιβλίο διαβάζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον. Η περιγραφή της περιοχής, της εποχής αλλά κυρίως της διαμάχης ανάμεσα στους Άγγλους και στους Ιρλανδούς είναι ακριβής και πειστική. Η φτώχεια αλλά και οι κακουχίες εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών χειρισμών έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην απόλυτη προσήλωση στις Γραφές αλλά και στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής κατά το δοκούν. Θα καταφέρει η Λιμπ να πάει κόντρα σε αυτές τις πεποιθήσεις; Θα καταφέρει να σώσει το κορίτσι; Η εμπιστοσύνη στη σχέση των δύο γυναικών χτίζεται σταδιακά αλλά είναι καθοριστική για τη πορεία της ζωής και των δύο. Η συγγραφέας μπαίνει στη ψυχοσύνθεση ενός παιδιού και μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να επηρεαστεί από τους ενήλικες τους οποίους εμπιστεύεται χωρίς να μπορεί να το αξιολογήσει. Η λύση του μυστηρίου θα σας εκπλήξει καθώς οι ανατροπές είναι συνεχείς.

ID #28420 | ημερομηνία: 2020-07-30
Μαρία Ίσσαρη | 782 κριτικές

Ψυχολογικό θρίλερ

Ένα δυνατό ψυχολογικο θρίλερ με ιστορικα στοιχεία για την θρησκόληπτη Ιρλανδία του 19ου αιώνα βασισμενο σε προλήψεις και δεισιδαιµονίες. Ένα μυθιστόρημα που βασίστηκε σε ένα σχεδόν άγνωστο ιστορικό φαινόμενο εκείνο των «νηστευουσών νεανίδων».Σε καθηλώνει..

ID #24631 | ημερομηνία: 2020-07-19
Μαρία Δουζένη | 936 κριτικές

Διαφορετικό

Θαύμα ή απάτη; Ένα βιβλίο που σε βάζει συνεχώς σε σκέψεις. Έντονες εικόνες θρησκευτικής κατάνυξης σχεδόν σε κάθε σελίδα. Εξαιρετική η περιγραφή των χαρακτήρων και η ιδιαίτερα της μικρής Άννας.

ID #2148 | ημερομηνία: 2020-06-05
Johnreads | 7 κριτικές

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δεν υπάρχει βιβλίο που να με έχει διχάσει περισσότερο απο αυτό! Για αρχή το βιβλίο ξεκινάει με το τοπίο της Ισλανδίας, όπου ενα μικρό χωριό καλύπτεται απο ενα πέπλο μυστηρίου. Η γραφή της συγγραφέας ήταν πολύ ζωντανή και οι γνώσεις της για τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τότε είναι συγκλονιστικός. Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων προβάλλουν οι κακουχίες, η ανέχεια, οι πολιτικές συνθήκες που οδήγησαν τον λαό στην εξαθλίωση, μα πρωτίστως η απόλυτη προσήλωση στις Γραφές και η κατά το δοκούν ερμηνεία των λόγων του Θεού. Όμως στις πρώτες 180 σελίδες ήταν πολύ αργές και δεν έγινε κάτι το "συγκλονιστικό".Διαβάζαμε απλά τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας η οποία ήταν αγενής και υπερβολική και αυτό με χάλασε παρα πολύ, γιατί οι επόμενες σελίδες ήταν πολύ καλύτερες. Στις επόμενες σελίδες υπάρχουν παρα πολλές ανατροπές και σου κρατάει πραγματικά το ενδιαφέρον. Η γραφή της συγγραφέας ήταν συγκλονιστική, αφού το βιβλίο είναι ατμοσφαιρικό και παράλληλα καταφέρνει να σκιαγραφήσει άριστα τον χαρακτήρα ενός μικρού κοριτσιού. Συνολικά το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μια καταπληκτική,ατμοσφαιρική γραφή.Όμως οι μισές σελίδες του βιβλίου ηταν εισαγωγικές,έτσι δεν μου κράτησαν το ενδιαφέρον.Χαίρομαι ομως που δεν το άφησα,γιατί οι επόμενες σελίδες με αποζημιώσαν!

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (145)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (127)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (105)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (103)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία