Ο τόπος

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

6.5

Κριτικές

4

Συγγραφέας Ernaux Annie
Εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN 9786180321661
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 4
ID #70409 | ημερομηνία: 2022-12-03
Silverchild | 72 κριτικές

Οκ.

Η γραφή είναι πολύ λιτή και χωρίς φιοριτούρες, οι οποίες μπορούν να κουράσουν. Αυτό δίνει έμφαση στο περιεχόμενο, στην προκειμένη την προσπάθεια του πατέρα της συγγραφέα να ανέλθει κοινωνικά και στη σχέση της μαζί του. Τα βραβεία της Ακαδημίας είναι μια μεγάλη συζήτηση, εφόσον οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί ότι δεν έδωσαν Νόμπελ στον Καβάφη επειδή ήταν γκέι. Νομίζω ότι τα κριτήριά τους είναι κυρίως πολιτικά και η φετινή βράβευση έχει να κάνει με την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αμερική και με αφορμή την ταινία για το Γεγονός, που προβλήθηκε φέτος στους κινηματογράφους. Αυτό, βέβαια, είναι καλό από φεμινιστική κι ανθρώπινη άποψη (ο φεμινισμός, όπως κι ο υπαρξισμός, είναι ανθρωπισμός), αλλά δεν προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στο Νόμπελ λογοτεχνίας. Θα ξαναδιαβάσω Ερνό, γιατί τα βιβλία της διαβάζονται εύκολα και θέλω να βεβαιωθώ ότι δε μου διαφεύγει κάτι, αλλά δε θα περιμένω πολλά.

ID #34063 | ημερομηνία: 2020-08-27
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Εκπληκτικό!!!

Η συγγραφέας μας παρουσιάζει την αλήθεια του πατέρα μέσ' από την αναδρομική, ξεκάθαρη ματιά της, που θέλει να επανασυνδεθεί με έναν κόσμο χαμένο, που κάποτε αρνήθηκε αλλά τώρα με αυτό τον τρόπο της τιμά.

ID #29824 | ημερομηνία: 2020-08-07
natnat | 769 κριτικές

Μια προσωπική σχέση

Ένα βιβλίο για τη σχέση της συγγραφέως με τον πατέρα της. Καταπίεση και απωθημένα, που ξυπνούν μνήμες. Διαβάζεται σε μια καθισιά.

ID #1013 | ημερομηνία: 2020-06-03
MariaRoussou | 127 κριτικές

Το βρήκα λίγο κουραστικό στην αφήγηση παρόλο το ενδιαφέρον του

Ο Τόπος" είναι ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, που μιλά για μια εποχή που δεν γνώρισα και δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ. Αφορμή για την αφήγηση αυτής της ιστορίας είναι ο θάνατος του πατέρα της συγγραφέως. Ενός πατέρα που ανατρέχοντας στο παρελθόν της ζωής του θα σκιαγραφήσει το περιβάλλον και τον τρόπο που μεγάλωσε, το τι ήταν σημαντικό για να είναι εκείνος ευτυχής, τι ονειρευόταν για το παιδί του και πως όλα αυτά οδήγησαν στη σχέση του με εκείνη, στο πως τον θυμάται. Η Annie Ernaux μας μεταφέρει σε εποχές δύσκολες για τα δικά μας σύγχρονα μάτια,  σε συμπεριφορές ανθρώπων που φαντάζουν "σκληρές" όμως ετσι ήταν η ζωή... Σε ανθρώπους που τους καθοδηγούσε η επιβίωση, τα πρέπει, οι κοινωνικές αντιλήψεις και πολύ λιγότερο το συναίσθημα. Καταπιάνεται με τη σχέση μπαμπά-κόρης, όπως τη βίωσε η ίδια και πως το χάσμα και η εξέλιξη των γενεών που ακολουθούν, απομακρύνει και τελικά αποξενώνει ακόμα και ανθρώπους που τους ενώνουν οικογενειακοί δεσμοί καρδιάς. Όλα αυτά σε μια αφήγηση που συνεχώς νιώθεις πως τα συναισθήματα καταπιέζονται και συγκρατούνται.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία