Το υπόγειο

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.2

Κριτικές

11

Συγγραφέας Dostojevskij Fedor Michajlovic
ISBN 9789602701157
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 11
ID #75721 | ημερομηνία: 2023-09-05
Nefelir (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Εκπληκτικό

Μια ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου που χάνοντας σταδιακά όλο και περισσότερο τον εαυτό του προσπαθεί να βρει εξιλέωση μέσα απτό μονόλογο του και την εξιστόρηση κάποιων πραγματικών γεγονότων της ζωής του. Ένα έργο που σου ανοίγει τα μάτια και θα σε βάλει σε σκέψεις. Ανατριχιαστικό, ψυχολογικό, έντονο.

ID #27221 | ημερομηνία: 2020-07-26
Δήμητρα Κανέλλου | 21 κριτικές

Αρκετά ενδιαφέρον.

Το υπόγειο είναι ένα από τα σημαντικοτερα μυθιστορηματα του Ντοστογιεφσκι Ο Ντοστογιεφσκι δεν προσπαθεί να κάνει το λογοτεχνικό του ημερολόγιο αλλά να πει την αλήθεια επί της ουσίας βασιζόμενος πάντα στην δικιά του άποψη.

ID #27038 | ημερομηνία: 2020-07-26
May Eve | 906 κριτικές

Άλλο ένα ενδιαφέρον ψυχογράφημα

Σε δύο μέρη φαινομενικά ασύνδετα, ο Ντοστογιέφσκι καταφέρνει να μας παρουσιάσει τον παραληρηματικό μονόλογο ενός ανθρώπου που αποδομεί σιγά σιγά τον εαυτό του. Διαβάστε το όταν έχετε πραγματικά χρόνο να μπείτε κι εσείς στο <<Υπόγειο>>.

ID #26249 | ημερομηνία: 2020-07-23
Βασίλης Μόσχος | 223 κριτικές

Κραυγή

Σε αυτή την κραυγή αγωνίας από το Υπόγειο, ο Ντοστογέφσκι καταθέτει ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αυτός ο υπαρξιακός σπαραγμός μπροστά στο αδιέξοδο της ίδιας της ύπαρξης, δοσμένος με αριστοτεχνικό τρόπο, θα συγκλονίζει συθέμελα την ψυχή κάθε αναγνώστη όσα χρόνια, όσοι αιώνες κι αν περάσουν. Ίσως το πιο δύσκολο κείμενο του σπουδαίου Ρώσου, πυκνογραμμένο και γεμάτο από τους μεγαλύτερους φιλοσοφικούς (ανα)στοχασμούς του, και με, ίσως, τον πιο διάσημο αντιήρωα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

ID #25881 | ημερομηνία: 2020-07-22
SAKKATOS AKIS | 150 κριτικές

Εγκεφαλικό θρίλερ!!!

Καθαρά εγκεφαλικό ψυχολογικό θρίλερ του οποίου η πλοκή και η γραφή σε κρατούν σε μια διαρκή εγρήγορση. Αποτελεί κατηγορία από μόνο του το συγκεκριμένο βιβλίο και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ντοστογιέφσκι. Δεν είναι για χαλάρωση, δεν συνιστάται για καλοκαίρι αλλά αν βρείς χρόνο και το '' ζήσεις '' θα σε μαγέψει.

ID #25819 | ημερομηνία: 2020-07-22
Στέφανος Παπαιωάννου | 33 κριτικές

Υπέροχο

Ένα από τα πιο αλλόκοτα και περίεργα βιβλία που έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει.Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό "θρίλερ" ικανό να σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για τον κόσμο και τους ανθρώπους.

ID #14381 | ημερομηνία: 2020-07-10
natnat | 769 κριτικές

Αξεπέραστο

Ένα εγκεφαλικό παιχνίδι που σε τρελαίνει.

ID #12299 | ημερομηνία: 2020-07-09
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

Εξαιρετικό

Κόσμημα στη κλασική λογοτεχνία! Πρέπει να το διαβάσεις. Η πλοκή και η γραφή του θα σε μαγέψει.

ID #12295 | ημερομηνία: 2020-07-09
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Αριστούργημα!!!

Το έργο, που έφερε τον τίτλο «Σημειώσεις από το Υπόγειο» ή «Το Υπόγειο», όπως έχει επικρατήσει να τιτλοφορείται, αποτελεί σταθμό στη βιβλιογραφία του Ντοστογιέφσκι, όχι μόνο για τον τρόπο αφήγησης, αλλά κυρίως, για τα κεφαλαιώδη φιλοσοφικά ζητήματα που έθεσε, πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένα και άνευ περιστροφών. Ζητήματα που θα τεθούν ξανά

ID #8109 | ημερομηνία: 2020-07-05
ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ ΚΡΙΤΩΝ | 56 κριτικές

Θεμέλιο ενός γιγάντιου έργου

O Ντοστογιέφσκι, μεγάλωσε και έζησε σε μια οικογένεια και μια κοινωνία που ή πατριαρχική εξουσία βάραινε συντριπτικά τη ζωή, είτε με τη μορφή του πατέρα αφέντη είτε με τον τσαρικό δεσποτισμό. Εξεγέρθηκε κατά της πολιτικής του Τσάρου Νικολάου του Α'. με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για συνωμοσία και να καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση. Τα χρόνια του εγκλεισμού του στις φυλακές του Ομσκ υπέφερε τρομερά βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Μελέτησε τόσο τον άνθρωπο όσο και την κοινωνία της εποχής και γνώρισε την εξαθλιωμένη ζωή των φτωχών και ταπεινών ανθρώπων την οποία τη μετέφερε στα μυθιστορήματα του. Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε το «Υπόγειο» στα 1864 όταν κατεστραμμένος οικονομικά έβλεπε τη γυναίκα του να πεθαίνει και τη συνείδηση του να στοιχειώνεται από τους εφιάλτες αυτής της σκληρής και γεμάτης πάθη ζωής. Στον εσωτερικό μονόλογο του Υπογείου αντανακλάται η τάση απόρριψης της κοινωνίας και η καταβύθιση στο μηδενισμό. Μέσα όμως από αυτό το υπαρξιακό δράμα διαγράφεται ήδη η εξέλιξη των ηθικών , πολιτικών και κοινωνικών ιδεών που βρίσκουμε στα κατοπινά αριστουργήματα : στο «Έγκλημα και Τιμωρία», στον «Ηλίθιο, στους «Δαιμονισμένους » και στους «Αδελφούς Καραμαζώφ». Γιαυτό το Υπόγειο είναι κομβικό στο έργο του Ντοστογιέφσκι το οποίο μπορεί να αφομοιωθεί καλύτερα με τη σειριακή ανάγνωση ορισμένων μυθιστορημάτων του μεγάλου δημιουργού. Σε αντίθεση με τον Μπαλζάκ π.χ που θα μπορούσαμε να τον «συστήσουμε» στον αναγνώστη με αντιπροσωπευτικά έργα όπως τον «Μπάρμπα – Γκοριό» η την «Εξαδέλφη Μπέτυ » ο Ντοστογιέφσκι μας καλεί να ακολουθήσουμε όλη τη διαδρομή για να γνωρίσουμε την αγαπημένη του «ρώσικη ψυχή» στη δυστυχία και στο μεγαλείο της.

ID #4042 | ημερομηνία: 2020-06-13
Βάνα Γκάναλη | 8 κριτικές

Καταπληκτικό!

Απλά υπέροχο!

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (148)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (128)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (107)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (107)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία