Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.6

Κριτικές

5

Συγγραφέας Roth Joseph
Εκδόσεις Άγρα
ISBN 9789603258247
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 5
ID #54178 | ημερομηνία: 2021-06-24
Αγγελική Σπηλιοπούλου | 12 κριτικές

Η πτώση της Αυστροουγγαρίας

Ο ποιητικός, λυρικός λόγος του συγγραφέα σε συνδυασμό με ιστορικά γεγονότα συνθέτει ένα θρήνο για την πτώση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μια συνταγματική ένωση, ο δυαδικός χαρακτήρας της οποίας αποτυπώνεται στο θυρεό της Αυστροουγγαρίας. Ένας μονάρχης, Αυτοκράτορας της Αυστρίας και Βασιλιάς της Ουγγαρίας συνάμα. Μια ένωση 17 εθνοτήτων που αποζητούσαν την ανεξαρτησία τους και την ίδρυση αυτόνομων κρατών. Οι ιστορικές εξελίξεις δίνονται μέσα από την πορεία τριών γενεών της οικογένειας Τρόττα. Η αφήγηση ξεκινά με τη μάχη του Σολφερίνο στις 26 Ιουνίου 1859. Ο υπολοχαγός Τρόττα σώζει τη ζωή του Αυτοκράτορα και αποκτά τίτλο ευγενείας που οδηγεί σε αλλαγή ισορροπιών στη ζωή του. Μια ηρωική πράξη, κληροδότημα στις επόμενες γενιές Τρόττα υπό την υπόκρουση της μουσικής του Johann Strauss I, του Εμβατήριο του Ραντέτσκυ. Ο υιός του ήρωα του Σολφερίνο επιλέγει την ασφάλεια μιας επαγγελματικής πορείας στην κρατική διοίκηση, ενώ ο εγγονός, καθοδηγούμενος από τη μνήμη του ηρωικού προγόνου και το βάρος αυτής γίνεται αξιωματικός του στρατού. Παρουσιάζονται οι κοινωνικές, πολιτικές ζυμώσεις στους κόλπους της Αυτοκρατορίας, η σταδιακή αποσάθρωση της. Ιδιαίτερα εμφανείς είναι η απουσία της μητέρας, η πατριαρχική φύση της οικογένειας, το εβραϊκό στοιχείο, η πίστη στο Θεό, η αφοσίωση στον Αυτοκράτορα.

ID #45045 | ημερομηνία: 2020-12-27
Petrosar | 213 κριτικές

Υπέροχο

Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο του Ροτ το εμβατήριο. Προσωπικά το απόλαυσα όπως και τα άλλα δύο δικά του που έχω διαβάσει, το Hotel Savoy, και τον Ιστό της Αράχνης. Εδώ ο συγγραφέας αποχαιρετά το παλιό κοιτάζοντας το με νοσταλγία. Οι αρχές που κρατούσαν την ισορροπία στη χώρα του καταρρέουν σταδιακά μέσα από τις αλλαγές στη στάση των λαών που την απάρτιζαν πριν τον Α' Παγκόσμιο. Ο Ροτ περιγράφει με μοναδικό τρόπο την ψυχή των ηρώων του όντας λιτός αλλά πολύ ακριβής. Η γραφή του δεν αστειεύεται, πιάνει τον αναγνώστη από νωρίς και τον τοποθετεί στο περιβάλλον της ιστορίας του, στο κλίμα της εποχής, στις συνήθειες των ανθρώπων. Σε πολλά σημεία αυτό γίνεται μέσω ενός φορτισμένου συμβολισμού με επίκεντρο αντικείμενα σε επαύλεις αλλά και σε φτωχότερα σπίτια, σε κυβερνητικά κτίρια, σε ξενοδοχεία, σε καζίνο. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές δεν αντιλαμβάνονται την αλλαγή που έχει ήδη γίνει σε όλα τα επίπεδα και απλώς δεν έχει ξεσπάσει. Οι λίγοι που το βλέπουν έστω και αργά, δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή. Μελαγχολικό και πανέμορφο το Εμβατήριο του Ραντέτσκι, με κάνει να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι θα επανέλθω στον Ροτ σύντομα.

ID #32119 | ημερομηνία: 2020-08-17
natnat | 769 κριτικές

το σημαντικότερο βιβλίο του Ροτ

Ένας στρατιώτης σώζει τη ζωή του αυτοκράτορα και του απονέμεται τίτλος ευγενείας. Στο βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή του γιου του που γίνεται έπαρχος και μαζί με αυτήν το κοινωνικό τοπίο της περιόδου, τις κοινωνικές εντάσεις, την αίσθηση ότι κάτι θα συμβεί. Που δεν άργησε όντως να συμβεί.

ID #23239 | ημερομηνία: 2020-07-16
Έφη Καπούλα | 625 κριτικές

Κορυφαίο

Στο μυθιστόρημα αυτό αποτυπώνεται με παραστατικό τρόπο η ιστορία της αυστριακής αυτοκρατορίας Επίσης αναλύει τα χαρακτηριστικά των σωστών στρατιωτών της Γερμανίας σύμφωνα με τα τότε πρότυπα. Απλή αφήγηση με αναλυτικές περιγραφές και διαλόγους. Υπάρχουν στο εσωτερικό του βιβλίο και αληθινές φωτογραφίες από την επόχή εκείνη. Κορυφαίο μυθιστόρημα για τη Γερμανία, κορυφαίος και ο Ροτ μετά από αυτό.

ID #7654 | ημερομηνία: 2020-07-04
Άννα Νάνη | 68 κριτικές

Must read

Είναι το σπουδαιότερο έργο του Ροτ και ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορηματα της γερμανικής λογοτεχνίας. Ο Ροθ αφηγείται με μαεστρία την προσπάθεια των ηρώων του να είναι πρότυπα στρατιωτών, και την πορεία της αυστριακής αυτοκρατοριας.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (132)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (119)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (100)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (100)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία