Ο πωλητής παρελθόντων

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.5

Κριτικές

4

Συγγραφέας Agualusa José Eduardo
Εκδόσεις Opera
ISBN 9786185400101
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 4
ID #35640 | ημερομηνία: 2020-09-01
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Εξαιρετικό!!!

Σε μια κοινωνία που αναδύεται νέα αλλά με πολλαπλά τραύματα, όλα αυτά μετρούν. Ακόμη κι αν δεν είναι αληθινά. Ένα καυστικό σχόλιο για τη νέα πραγματικότητα της Αγκόλας, για κάθε νέα κοινωνία που θέλει να στηριχθεί σε πήλινα πόδια.

ID #29789 | ημερομηνία: 2020-08-07
natnat | 769 κριτικές

διαβάζεται απνευστί

Φοβερό βιβλίο που μας δείχνει ότι οι χαρές της ζωής κρύβονται σε στιγμές που δεν το περιμένουμε, ότι την ευτυχία τη νιώθουμε όταν κλείνουμε τα μάτια.

ID #25730 | ημερομηνία: 2020-07-21
Vag Sim | 30 κριτικές

Παρελθόν προς πώλησην!

Ο Φέλιξ Βεντουρα είναι ένας πωλητής. Αυτό που ξέρει να πουλάει καλύτερα είναι το παρελθόν! Στην ουσία ξέρει πώς να κατασκευάζει ένα γενεαλογικό δέντρο για κάποιον που θέλει να αποκτήσει ένα ένδοξο, διαφορετικό παρελθόν! Πελάτες του είναι υπουργοί, επιχειρηματίες, διαμαντεμποροι, άνθρωποι επιφανείς αλλά που τους λείπει κάτι... Η ζωηρή αφήγηση γίνεται από μια σαύρα,σαύρα-τιγρη,το κατοικίδιο του Φέλιξ,που είναι συνάμα ο καλύτερος του φίλος. Ο αλμπινος δημιουργεί παρελθόντα για την αστική τάξη της Αγκόλας,μετά την πορτογαλική αποικιοκρατια. Έτσι δημιουργεί και το παρελθόν του φωτογράφου Μπουχμαν.Χωρίς να γνωρίζει ούτε ο ίδιος ούτε η κόρη του Μπουχμαν ότι είναι κόρη του, ο Βεντουρα την ερωτεύεται ενώ πατέρας και κόρη συναντώνται για πρώτη φορά στο σπίτι του πωλητή... Το βιβλίο τελειώνει με ένα γράμμα του Φέλιξ, αφού πλέον ο πιο πιστός του φίλος δεν υπάρχει να τον ακούσει, διότι έχασε την μάχη αλλά επέδειξε θάρρος την ύστατη στιγμή!

ID #24563 | ημερομηνία: 2020-07-19
τραχανάς κώστας | 109 κριτικές

ο πωλητής παρελθόντων

Ο πωλητής παρελθόντων» Ζ.Ε.Αγκουαλούζα Εκδόσεις Opera 2019 σελ. 142 (Βραβεία: Fernando namora 2013-English Pen Award 2014-International Dublin literary Award 2017- Premi Libreter 2018-Φιναλίστ Man Booker 2016 ) «Η λογοτεχνία είναι το μέσο που διαθέτει ένας αληθινός ψεύτης για να γίνει κοινωνικά αποδεκτός…» «Ο Θεός μας έδωσε τα όνειρα για να μπορούμε να κρυφοκοιτάμε στην άλλη πλευρά…» «Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και ατελής και γι΄αυτό τη διακρίνουμε απ΄τα όνειρα…» « Η ευτυχία ποτέ δεν είναι μεγαλειώδης…» «-Πείτε μου, όμως, αγαπητέ μου, ποιοι είναι οι πελάτες σας; Ο Φέλιξ Βεντούρα εξήγησε: είναι επιχειρηματίες, υπουργοί, κτηματίες, διαμαντέμποροι, στρατηγοί, άνθρωποι τελοσπάντων με σίγουρο μέλλον που, όμως, τους λείπει ένα καλό παρελθόν, επιφανείς πρόγονοι, περγαμηνές — με λίγα λόγια: ένα όνομα που να αντηχεί ευγενή καταγωγή και καλλιέργεια. Εκείνος τους πουλάει ένα καινούργιο παρελθόν σε χαρτιά. Σχεδιάζει το γενεαλογικό τους δέντρο. Τους δίνει φωτογραφίες παππούδων και προπάππων — κυρίους με λαμπρό παράστημα, κυρίες αλλοτινών καιρών. […] ‘‘ Έξοχα, έξοχα. Αυτό μου ’χαν πει. Χρειάζομαι τις υπηρεσίες σας. Φοβάμαι, όμως, ότι θα σας βάλω πολλή δουλειά’’.». Ο Φέλιξ Βεντούρα είναι ένας αλμπίνος που ειδικεύεται στη δημιουργία παρελθόντων για τη νέα αστική τάξη της Ανγκόλας. Οι πελάτες του, μετά από περίπου δύο δεκαετίες συγκρούσεων για την απελευθέρωση από την πορτογαλική αποικιοκρατία, έχουν ανάγκη από ένα βελτιωμένο παρελθόν, με «πολυτελές» γενεαλογικό δέντρο, νέα προσωπική ιστορία και φωτογραφίες ένδοξων προγόνων για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με καλές προοπτικές. Ο πωλητής παρελθόντων είναι ένα στοχαστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και τις επιλεκτικές διαδρομές που ακολουθεί όταν ανασύρει ανύπαρκτα συμβάντα, ξεχνώντας γεγονότα αδιαμφισβήτητα, όπως το χρώμα του δέρματος. «Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στο να δεις ένα όνειρο και να κάνεις ένα όνειρο.Εγώ έκανα ένα όνειρο.» Ο Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα (José Eduardo Agualusa) γεννήθηκε το 1960 στο Ουάμπο της Ανγκόλας από πορτογάλους αποίκους γονείς. Πολυβραβευμένος συγγραφέας, έχει δει έργα του να μεταφράζονται σε είκοσι έξι γλώσσες και έχει τιμηθεί με πολύ σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία. Έχει συγγράψει έντεκα μυθιστορήματα, πέντε θεατρικά έργα, καθώς και συλλογές διηγημάτων και βιβλία για παιδιά. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και συγγραφέας, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Πορτογαλίας, Ανγκόλας και Μοζαμβίκης. Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (137)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (122)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (102)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (101)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία