Το τρίτο στεφάνι

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.8

Κριτικές

13

Συγγραφέας Ταχτσής Κώστας
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
ISBN 9789603364412
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 13
ID #61964 | ημερομηνία: 2021-12-11
Παναγιώτης Περιστέρης | 5763 κριτικές

8

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας

ID #47709 | ημερομηνία: 2021-03-07
akantareads | 62 κριτικές

Ελλάδα

Από τις πιο δυνατές ηρωίδες η Νίνα και η κυρία Εκάβη. Παρατηρούμε τις ζωές των ανθρώπων της δεκαετίας του '40 και του '50. Όσα χρόνια και να περάσουν, αυτό το βιβλίο πάντα θα με συγκινεί.

ID #46590 | ημερομηνία: 2021-02-02
Book2chance | 122 κριτικές

Μια Ελλαδα του τοτε

Δύο κατακερματισμένες ηρωίδες μας θυμίζουν την Ελλάδα του μεσοπολέμου μία περίοδο γεμάτη στερεότυπα που είχε μεγαλύτερη σημασία το τι θα πει ο κόσμος από το πως πραγματικά θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου για να γίνεις ευτυχισμένος. Ξαφνικά ένιωσα ξανά μικρή τότε που τα πρωινά μαζεύονταν οι γειτόνισσες στη γιαγιά μου να πιουν το πρωινό τους καφεδάκι και να πουν τα γεγονότα της προηγούμενης μέρας.Έτσι λοιπόν και τώρα ένιωσα ότι άκουγα τις συζητήσεις τους ,μόνο που αυτή τη φορά οι ομιλητριες ήταν η Νίνα και η κυρά Εκάβη που απαριθμούσαν λύπες, στεναχώριες και απογοητεύσεις. Ένιωσα μαζί τους τη φρίκη του πολέμου τότε που ο άνθρωπος αποκαλύπτει το κτηνώδες προσωπείο του...Φτώχεια, δεινά και θανατικό κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου να σου θυμίσει εποχές που δεν έζησες αλλά σου περιέγραψαν παππούδες και φάνταζαν στο μυαλό σου σκηνικά από παλιές ταινίες, που μεταξύ μας πίστευες και λίγο ότι έκρυβαν μία δόση υπερβολής....Δυστυχώς καμία υπερβολη... Μου θύμισε η κυρά Εκάβη εκείνη την παλιά μητρική φιγούρα που ακολουθώντας τις κοινωνικές νόρμες γινόντουσαν ρυθμιστές και δυνάστες της ζωής των παιδιών τους. Εκεί που η χειραγώγηση των παιδιών ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της" οικογενειακής θαλπωρής" και πίσω από την λέξη αγάπη και φροντίδα κρύβονταν καλά η λέξη κυριαρχία επί της ζωής τους. Χαίρομαι που η κοινωνία μας προόδευσε ,αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα... Χαίρομαι που η γονεϊκή αγάπη και φροντίδα πλέον έχει απομακρυνθεί από την λογική της υποχρεωτικής ανταπόδοσης από την μεριά των παιδιών, δεσμεύοντας τις επιλογές της ζωής τους ...Εχουμε δρόμο το ξέρω ...στο χέρι μας όμως είναι να σεβόμαστε τις επιλογές κ την ελευθερία των συνανθρώπων μας και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά.

ID #46271 | ημερομηνία: 2021-01-24
Αναστάσιος Μ | 103 κριτικές

βιβλίο σταθμός

Ένα βιβλίο τολμηρό, ρεαλιστικό, γεμάτο εκπλήξεις, σοβαρές αποκαλύψεις για τις ζωές όλων. Η ζωή μέσα από τα μάτια της Νίνα και της κυρίας Εκάβης. Δυο γυναίκες τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές συνάμα με την κάθε μια να κουβαλά τους δικούς της σταυρούς. Παιδιά και οικογένεια σε πρώτο πλάνο, γάμοι πόλεμοι διαζύγια όλα μαζί σε ένα βιβλίο για τις ζωές των ανθρώπων της δεκαετίας του 40,50. Διαβάζεται εύκολα αν και σε κάποια σημεία οι λεπτομέρειες κουράζουν.

ID #43259 | ημερομηνία: 2020-11-17
Ιορδανίδου ροδονικη (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Τρίτο στεφάνι

Αξιοθαύμαστο βιβλίο με τη μοναδική γλαφυρή πένα του Ταχτση. Διαβάζεται απνευστι σα να είναι προφορική διήγηση και περιγράφει όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από τις ζωές των δύο πρωταγωνιστριων του.

ID #39118 | ημερομηνία: 2020-10-01
Σταυρούλα Δώνου @book__room__ | 118 κριτικές

Βιβλίο Σταθμός..

Τι να πει κανείς για αυτό το έργο; Η υπόθεση ξεδιπλώνεται μέσα από τις αφηγήσεις της Νίνας και της Εκάβης, ένας μάλλον ευφάνταστος τρόπος για να επιστήσει τη προσοχή του αναγνώστη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κοινωνικές ανακατατάξεις. Οι ζωές των δύο ηρωίδων παρουσιάζουν μια πορεία καθοδική, προσφέροντας έτσι στο συγγραφέα την ευκαιρία να παρουσιάσει τα πολιτικά τεκταινόμενα από το 1900 ως το 1950.. ίσως από τις λίγες φορές οπου η πολιτική διαφωτίζει(;) τις ανθρώπινες σχέσεις και όχι το αντίστροφο. Εξαιρετικό!

ID #19244 | ημερομηνία: 2020-07-13
Μαίρη Κολλιού | 22 κριτικές

Μοναδικό !

Ένα μοναδικό πραγματικά βιβλίο, γροθιά στο στομάχι.

ID #13433 | ημερομηνία: 2020-07-10
Βασίλης Μόσχος | 223 κριτικές

Ανεπανάληπτο

Χωρίς πολλά λόγια, ένα από τα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τεράστιο, σχεδόν ανυπολόγιστο εκτόπισμα. Εγκληματικό που δεν διδάσκεται στα σχολεία μας. Στα τυρρανισμένα πρόσωπα της Εκάβης και της Νίνας διαγράφεται η εξίσου τυρρανισμένη ιστορία της νεότερης Ελλάδος με τρόπο, θαρρείς, μαγευτικό.

ID #12290 | ημερομηνία: 2020-07-09
Νεκταρία Μπούργου | 119 κριτικές

Μία αναζωογονητική εμπειρία ανάγνωσης

Δεν περίμενα να το λατρέψω τόσο πολύ! Απίστευτα ειλικρινές και τολμηρά ρεαλιστικό. Με γλώσσα απόλυτα πιστή στην ομιλία των καθημερινών απλών ανθρώπων, από την οποία, όμως, δεν λείπουν οι ρεαλιστικές, πανέμορφα γραμμένες συνειδητοποιήσεις που δίνουν πραγματικά την εντύπωση ότι ακολουθείς τις πρωταγωνίστριες στην διάρκεια της ζωής τους. Πραγματικά υπέροχο!

ID #9036 | ημερομηνία: 2020-07-06
Τζέμα Δεσύλλα | 350 κριτικές

Εμβληματικό

Σπουδαία και εκκεντρική προσωπικότητα της εποχής του, ο Κώστας Ταχτσής, με το Τρίτο στεφάνι μας χάρισε ένα από τα σπουδαιότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα. Αν και γράφτηκε τη δεκαετία του 1950, το βιβλίο διαδραματίζεται στη μεσοπολεμική Ελλάδα και την περίοδο της Κατοχής. Οι ήρωες του βιβλίου στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υπαρκτά πρόσωπα που επηρέασαν τη ζωή του συγγραφέα. Μέσα από τις ζωές των δύο γυναικών, της Εκάβης και της Νίνας, ξεδιπλώνεται η Ελλάδα της εποχής. Φτώχεια, ανέχεια, καημοί, έρωτες και πολιτικά πάθη, στις πλάτες του κόσμου.

ID #7822 | ημερομηνία: 2020-07-04
Toli | 53 κριτικές

Που ζήσαμε, αυτή είναι η ομορφιά...

Αρκετά καλό. Μου άρεσε περισσότερο από τη σειρά στην τηλεόραση, όμως αυτό που μου έμεινε στο μυαλό είναι το υπέροχο τραγούδι με την απίστευτη ερμηνεία της Πρωτοψάλτη

ID #3157 | ημερομηνία: 2020-06-08
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ | 731 κριτικές

Ένα μυθιστόρημα σταθμός για την ελληνική λογοτεχνία

Το τρίτο στεφάνι το διάβασα το 1995 σε μικρή σχετικά ηλικία και ομολογώ ότι με είχε συγκλονίσει . Περιγράφει την ζωή δύο γυναικών της Νίνας και της Εκάβης και μέσα από τις ζωές τους εκτυλίσσεται και η ολόκληρη η ιστορία της νεότερης Ελλάδας από την δικτατορίας Μεταξά έως και την δεκαετία του 60. Ο Ταχτσής εμπνευσμένος από προσωπικά βιώματα γράφει για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και την προβληματική σχέση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Για μένα είναι το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα και η γραφή του επηρέασε πάρα πολλούς συγγραφείς όπως ο Κουμανταρέας, ο Δοξιάδης κ.α.

ID #148 | ημερομηνία: 2019-11-22
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Τρίτο στεφάνι!!!

ένα μυθιστόρημα γραμμένο τη δεκαετία του 1950, εμπνευσμένο από όσα διαδραματίζονταν στην ελληνική καθημερινότητα την περίοδο της Κατοχής και του Μεσοπολέμου. Κεντρικές ηρωίδες είναι η Νίνα και η φίλη της, Εκάβη. Η Εκάβη αποτελεί μια επαναστάτρια της εποχής της, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται η ίδια, κουβαλώντας με περίσσεια ψυχική δύναμη τις ατυχίες που της επιφύλλασσε διαρκώς η μοίρα. Η Νίνα, όμοια αλλά ταυτόχρονα διαφορετική, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της με το ένστικτο της επιβίωσης επιλέγοντας να σώσει τον εαυτό της μέσα από τους γάμους που κάνει, οι οποίοι αιτιολογούν και τον τίτλο του μυθιστορήματος. Μια μυθιστορηματική αυτοβιογραφία Ο Ταχτσής δημιούργησε τον χαρακτήρα της Εκάβης βασιζόμενος στη γιαγιά του, αφού μέσα από την Εκάβη πραγματεύεται το ζήτημα του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Στο μυθιστόρημα η Εκάβη παρουσιάζεται υπεύθυνη για την ομοφυλοφιλική τάση του Δημήτρη και τη γενικότερη καταστροφή του. Ο συγγραφέας φαίνεται να υπαινίσσεται ότι η γιαγιά του ήταν, σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνη για την ερωτική του ζωή. Ωστόσο, αν και, όπως έχει πει, η γιαγιά του τον βασάνισε τον καιρό που ήταν παιδί-έφηβος, ήταν η μόνη γυναίκα που αγάπησε στη ζωή του.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (170)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (151)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (128)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (73)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία