Τα αγόρια του Νικέλ

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.0

Κριτικές

5

Συγγραφέας Whitehead Colson
Εκδόσεις Ίκαρος
ISBN 9789605723507
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 5
ID #45737 | ημερομηνία: 2021-01-12
Τάνια Ωρολογά | 20 κριτικές

8/10

Ο συγγραφέας του βιβλίου τολμά να διηγηθεί την ιστορία ενός έγχρωμου αγοριού που καταλήγει στον οίκο αναμόρφωσης νέων Νίκελ τη δεκαετία του 60΄. Και λέω τολμάει διότι το έργο αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Το Νίκελ επρόκειτο για ένα κολαστήριο – σίγουρα όχι το μοναδικό στην Αμερική – όπου χιλιάδες παιδιά υφίσταντο επί σειρά ετών σωματική, σεξουαλική και ψυχική κακοποίηση. Παρά το γεγονός ότι στο ίδρυμα αυτό κατέληγαν και λευκά και έγχρωμα αγόρια, οι αδικίες σε βάρος των τελευταίων ήταν οφθαλμοφανείς. Δε θα πω ψέματα, η μετάφραση θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Θέλω όμως να εστιάσουμε στην κρισιμότητα του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο. Σκηνές ανείπωτου πόνου διανθίζουν το σύνολό του, ενώ κάθε τόσο μαθαίνεις τη θλιβερή ιστορία κάποιου διαφορετικού παιδιού-τροφίμου του σχολείου, κάποιου παιδιού που στιγματίστηκε, σακατεύτηκε και επέστρεψε στον σκληρό κόσμο ακόμα πιο φοβισμένο από ό,τι πριν. Μολαταύτα, αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή μας στην στάση του νεαρού πρωταγωνιστή. Ο Έλγουντ, οπαδός του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των ιδεών του «Ρίξτε μας στη φυλακή, και θα σας αγαπάμε και πάλι», επιχειρεί με αυτοθυσία να κλονίσει τα θεμέλια του κολαστηρίου της Φλόριντα. Η ιστορία αποτελεί αναμφισβήτητα μια γερή γροθιά στο στομάχι, ένας κουβάς με παγωμένο νερό που σε ξυπνάει βίαια από την ανέμελη πραγματικότητα. Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να αντιδράσεις αλλιώς απέναντι στο επόμενο «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

ID #42385 | ημερομηνία: 2020-11-10
Book_journal_gr | 20 κριτικές

Συγκλονιστικο και επικαιρο

Στο βιβλίο αυτό ο C. Whitehead εξιστορεί μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικα γεγονοτα. Συγκεκριμένα παρακολουθώντας τη ζωη του Έλγουντ Κερτις, ενός χαρισματικου και μελετηρου Αφροαμερικανου, ο οποίος οδηγείται στο αναμορφωτηριο του Νικελ, ο συγγραφέας αφηγείται το σαδιστικό προσωπικό ( που θα μπορούσαν να είναι μέλη της Κου Κλουξ Κλαν), τη σωματική, σεξουαλικη και ψυχολογική κακοποιηση των παιδιών. Η ιστορία είναι γραμμένη λιτα και καθαρά. Ο Whitehead αφήνει τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους, ενώ σε όλο το βιβλιο σκιαγραφείται έντονα ο θεσμοθετημενος ρατσισμός και o κοινωνικός διαχωρισμός που διέπει την Αμερική του 1960. ( η και του σήμερα????)

ID #36409 | ημερομηνία: 2020-09-10
@readandcapture_by_mariaroussou | 103 κριτικές

Ένα βιβλίο για το ρατσισμό, τόσο θλιβερά επίκαιρο ακόμα

Το βιβλίο αυτό είναι εμπνευσμένο από ένα αναμορφωτήριο της Αμερικής,στο οποίο μετά από 111χρόνια λειτουργίας αποκαλύφθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για την ψυχική&σωματική κακοποίηση αλλά&τους θανάτους παιδιών στο διάστημα λειτουργίας του. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Έλγουντ, ένας έγχρωμος νέος που μεγαλώνει στη σκληρή εποχή του φυλετικού διαχωρισμού,των αδίκων ανισοτήτων μεταξύ λευκών&νέγρων,των ντροπιαστικών νόμων του Τζίμι Κρόουλι. Μια λάθος στιγμή,στο λάθος μέρος είναι αρκετή για να τον απομακρύνει από το όνειρο της εκπαίδευσης στο κολέγιο&τις δυνατότητες για ένα λαμπρό μέλλον&να τον οδηγήσει στο κολαστήριο του Νίκελ,ένα αναμορφωτήριο βιτρίνα για πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων αλλά &απάνθρωπης κακομεταχείρισης των παιδιών. Στην ιστορία αυτή θα "βιώσεις",στο ελάχιστο όσα φρικτά συνέβαιναν εκεί μέσα,καθώς ο συγγραφέας αναφέρει ίσως λίγο επιφανειακά λεπτομέρειες από γεγονότα αφήνοντας μια αίσθηση ανικανοποίητου στον αναγνώστη,καθώς νιώθεις πως παραλείπεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για μια τόσο δυνατή ιστορία. Ωστόσο παρουσιάζει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως χρόνια μετά,αυτοί που επιβίωσαν,παλεύουν ακόμα με όσα τους στοιχειώνουν.Πως λίγοι μήνες εγκλεισμού στο Νίκελ,ήταν ικανοί να αλλάξουν για πάντα τις ζωές τους,όχι φυσικά προς το καλύτερο και πως επηρέασαν τον χαρακτήρα&την ψυχική ισορροπία τους.

ID #30236 | ημερομηνία: 2020-08-09
Παπαδοπούλου Γεωργία | 126 κριτικές

Συγκλονιστικό

Νίκελ... Νότος.. ρατσισμός που οδηγεί ένα νεαρό έγχρωμο στο αναμορφωτήριο του Νίκελ. Ένα σκληρό μυθιστόρημα που μας διηγείται τις απάνθρωπες καταστάσεις σε ένα αναμορφωτήριο , θανάτους και βασανιστήρια παιδιών, αλλά και με ένα μήνυμα ελπίδας προς το τέλος καθώς και μια τρομερή ανατροπή...

ID #18314 | ημερομηνία: 2020-07-13
elpida st | 528 κριτικές

Καταπληκτικό

Ένα αγόρι που μένει στην Φλόριντας κατά την δεκαετία του 60’ θα κάνει ένα μικρό σφάλμα και θα βρεθεί εσώκλειστο στο αναμορφωτήριο Νίκελ. Η καταδίκη αυτή θα του αλλάξει την ζωή διότι στο αναμορφωτήριο θα βιώσει ένα κολαστήριο. Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά περιστατικά και κατέστρεψε τος ζωές χιλιάδων παιδιών. Θα ανατριχιάσετε.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (124)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (114)
Orwell George
Κάκτος

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (97)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (97)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία