Τα αγόρια του Νικέλ

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.6

Κριτικές

7

Συγγραφέας Whitehead Colson
Εκδόσεις Ίκαρος
ISBN 9789605723507
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 7
ID #55853 | ημερομηνία: 2021-08-11
Αναστάσιος Μ | 103 κριτικές

τα αγόρια

Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Δυνατή πλοκή, χαρακτήρες άψογα σκιαγραφημένοι και το τέλος είναι ανατρεπτικό.

ID #49925 | ημερομηνία: 2021-04-05
Lena Tzanaki | 4 κριτικές

Τραγικά επίκαιρο!

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην αληθινή ιστορία του αναμορφωτηρίου Dozier στη Φλόριντα , η οποία ήλθε στο φώς το 2014, 3 χρόνια μετά το κλείσιμό του, όταν βρέθηκαν σκελετοί αταυτοποίητοι στη βόρεια πλευρά των κτιρίων του, οι οποίοι έφεραν σημάδια κακοποίησης, τραύματα, σκάγια, σπασμένα κρανία και για τους οποίους οι υπεύθυνοι της τότε διοίκησης είχαν δηλώσει στις οικογένειές τους - άν υπήρχαν - εξαφάνιση λόγω δραπέτευσης. Ο Colson Whitehead αλλάζοντας τα ονόματα και με μια απλή αλλά ρεαλιστική γραφή προσπαθεί να αφυπνίσει όχι μόνο την κοινωνία της Αμερικής αλλά όλους μας για τις σκοτεινές δυνάμεις, την παράνοια και την βαρβαρότητα του ρατσισμού που δυστυχώς συνεχίζεται και επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη ιστορία του George Floyd. Ο ήρωας - Έλγουντ Κέρτις - ένα αγόρι έξυπνο, μεγαλωμένο με τις αξίες της διδασκαλίας του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ πρόκειται να σπουδάσει στο τοπικό κολλέγιο και ονειρεύεται να ζήσει σε ένα κόσμο δίκαιο με τιμή και αξιοπρέπεια , ισοτιμία και ισονομία μεταξύ λευκών και έγχρωμων πολιτών. Όμως απο ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας βρίσκεται έγκλειστος στο Νίκελ. Η διοίκησή του το χαρακτηρίζει ίδρυμα σωματικής -πνευματικής - ηθικής εκπαίδευσης των νεαρών τροφίμων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κολαστήριο ψυχών στο οποίο οι λευκοί φυσικά τρόφιμοι έχουν ιδιαίτεροι μεταχείριση έναντι των έγχρωμων οι ζωές των οποίων δεν μετράνε. Υπάρχει ο λεγόμενος " Λευκός Οίκος " χώρος ανελέητων βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών μέχρι λυποθυμίας, βιασμών που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια όχι μόνο στα σώματα αλλά και στις ψυχές τους. Η κατάληξη για τα αντιδραστικά και απείθαρχα έγχρωμα παιδιά είναι η εξαφάνιση, το μυστικό νεκροταφείο που ανακάλυψαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα. Ο Έλγουντ αντιπαλεύει το διεφθαρμένο και σαδιστικό περιβάλλον του Νίκελ με τη δύναμη της ελπίδας και της αισιοδοξίας των ριζομένων μέσα του λόγων του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, σε αντίθεση με τον Τέρνερ - το μόνο απο τους τρόφιμους με τον οποίο έχει επαφή - ο οποίος ως ρεαλιστής και παρατηρητικός προσπαθεί να τον " προσγειώσει" με ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο διάσωσης. Ο αναγνώστης " ρουφά" το βιβλίο, παρά τη σκληρή πραγματικότητα των όσων συνέβησαν στο αναμορφωτήριο, λόγω της εξαιρετικής αφήγησης του βραβευμένου με Pulitzer 2019 Colson Whitehead. Το φινάλε είναι ανέλπιστα ανατρεπτικό και συγκλονιστικό.

ID #45737 | ημερομηνία: 2021-01-12
Τάνια Ωρολογά | 20 κριτικές

8/10

Ο συγγραφέας του βιβλίου τολμά να διηγηθεί την ιστορία ενός έγχρωμου αγοριού που καταλήγει στον οίκο αναμόρφωσης νέων Νίκελ τη δεκαετία του 60΄. Και λέω τολμάει διότι το έργο αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Το Νίκελ επρόκειτο για ένα κολαστήριο – σίγουρα όχι το μοναδικό στην Αμερική – όπου χιλιάδες παιδιά υφίσταντο επί σειρά ετών σωματική, σεξουαλική και ψυχική κακοποίηση. Παρά το γεγονός ότι στο ίδρυμα αυτό κατέληγαν και λευκά και έγχρωμα αγόρια, οι αδικίες σε βάρος των τελευταίων ήταν οφθαλμοφανείς. Δε θα πω ψέματα, η μετάφραση θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Θέλω όμως να εστιάσουμε στην κρισιμότητα του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο. Σκηνές ανείπωτου πόνου διανθίζουν το σύνολό του, ενώ κάθε τόσο μαθαίνεις τη θλιβερή ιστορία κάποιου διαφορετικού παιδιού-τροφίμου του σχολείου, κάποιου παιδιού που στιγματίστηκε, σακατεύτηκε και επέστρεψε στον σκληρό κόσμο ακόμα πιο φοβισμένο από ό,τι πριν. Μολαταύτα, αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή μας στην στάση του νεαρού πρωταγωνιστή. Ο Έλγουντ, οπαδός του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των ιδεών του «Ρίξτε μας στη φυλακή, και θα σας αγαπάμε και πάλι», επιχειρεί με αυτοθυσία να κλονίσει τα θεμέλια του κολαστηρίου της Φλόριντα. Η ιστορία αποτελεί αναμφισβήτητα μια γερή γροθιά στο στομάχι, ένας κουβάς με παγωμένο νερό που σε ξυπνάει βίαια από την ανέμελη πραγματικότητα. Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να αντιδράσεις αλλιώς απέναντι στο επόμενο «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

ID #42385 | ημερομηνία: 2020-11-10
Book_journal_gr | 20 κριτικές

Συγκλονιστικο και επικαιρο

Στο βιβλίο αυτό ο C. Whitehead εξιστορεί μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικα γεγονοτα. Συγκεκριμένα παρακολουθώντας τη ζωη του Έλγουντ Κερτις, ενός χαρισματικου και μελετηρου Αφροαμερικανου, ο οποίος οδηγείται στο αναμορφωτηριο του Νικελ, ο συγγραφέας αφηγείται το σαδιστικό προσωπικό ( που θα μπορούσαν να είναι μέλη της Κου Κλουξ Κλαν), τη σωματική, σεξουαλικη και ψυχολογική κακοποιηση των παιδιών. Η ιστορία είναι γραμμένη λιτα και καθαρά. Ο Whitehead αφήνει τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους, ενώ σε όλο το βιβλιο σκιαγραφείται έντονα ο θεσμοθετημενος ρατσισμός και o κοινωνικός διαχωρισμός που διέπει την Αμερική του 1960. ( η και του σήμερα????)

ID #36409 | ημερομηνία: 2020-09-10
@readandcapture_by_mariaroussou | 127 κριτικές

Ένα βιβλίο για το ρατσισμό, τόσο θλιβερά επίκαιρο ακόμα

Το βιβλίο αυτό είναι εμπνευσμένο από ένα αναμορφωτήριο της Αμερικής,στο οποίο μετά από 111χρόνια λειτουργίας αποκαλύφθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για την ψυχική&σωματική κακοποίηση αλλά&τους θανάτους παιδιών στο διάστημα λειτουργίας του. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Έλγουντ, ένας έγχρωμος νέος που μεγαλώνει στη σκληρή εποχή του φυλετικού διαχωρισμού,των αδίκων ανισοτήτων μεταξύ λευκών&νέγρων,των ντροπιαστικών νόμων του Τζίμι Κρόουλι. Μια λάθος στιγμή,στο λάθος μέρος είναι αρκετή για να τον απομακρύνει από το όνειρο της εκπαίδευσης στο κολέγιο&τις δυνατότητες για ένα λαμπρό μέλλον&να τον οδηγήσει στο κολαστήριο του Νίκελ,ένα αναμορφωτήριο βιτρίνα για πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων αλλά &απάνθρωπης κακομεταχείρισης των παιδιών. Στην ιστορία αυτή θα "βιώσεις",στο ελάχιστο όσα φρικτά συνέβαιναν εκεί μέσα,καθώς ο συγγραφέας αναφέρει ίσως λίγο επιφανειακά λεπτομέρειες από γεγονότα αφήνοντας μια αίσθηση ανικανοποίητου στον αναγνώστη,καθώς νιώθεις πως παραλείπεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για μια τόσο δυνατή ιστορία. Ωστόσο παρουσιάζει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως χρόνια μετά,αυτοί που επιβίωσαν,παλεύουν ακόμα με όσα τους στοιχειώνουν.Πως λίγοι μήνες εγκλεισμού στο Νίκελ,ήταν ικανοί να αλλάξουν για πάντα τις ζωές τους,όχι φυσικά προς το καλύτερο και πως επηρέασαν τον χαρακτήρα&την ψυχική ισορροπία τους.

ID #30236 | ημερομηνία: 2020-08-09
Παπαδοπούλου Γεωργία | 127 κριτικές

Συγκλονιστικό

Νίκελ... Νότος.. ρατσισμός που οδηγεί ένα νεαρό έγχρωμο στο αναμορφωτήριο του Νίκελ. Ένα σκληρό μυθιστόρημα που μας διηγείται τις απάνθρωπες καταστάσεις σε ένα αναμορφωτήριο , θανάτους και βασανιστήρια παιδιών, αλλά και με ένα μήνυμα ελπίδας προς το τέλος καθώς και μια τρομερή ανατροπή...

ID #18314 | ημερομηνία: 2020-07-13
elpida st | 528 κριτικές

Καταπληκτικό

Ένα αγόρι που μένει στην Φλόριντας κατά την δεκαετία του 60’ θα κάνει ένα μικρό σφάλμα και θα βρεθεί εσώκλειστο στο αναμορφωτήριο Νίκελ. Η καταδίκη αυτή θα του αλλάξει την ζωή διότι στο αναμορφωτήριο θα βιώσει ένα κολαστήριο. Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά περιστατικά και κατέστρεψε τος ζωές χιλιάδων παιδιών. Θα ανατριχιάσετε.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (137)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (122)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (102)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (101)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία