Θαυμαστός καινούργιος κόσμος

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.9

Κριτικές

9

Συγγραφέας Huxley Aldous Leonard 1894-1963
Εκδόσεις Νησίδες
ISBN 9789608263123
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 9
ID #67255 | ημερομηνία: 2022-03-10
Pil en lopi -X | 29 κριτικές

Θαυμαστός καινούργιος κόσμος

Την εποχή που γράφτηκε αποτελούσε μια σκοτεινή, αλληγορική δυστοπία. Σήμερα αποτελεί μια κοινότυπη πραγματικότητα... Όχι; Must read!!!

ID #41015 | ημερομηνία: 2020-10-08
Χυτουδης-Περουδης Χαραλαμπος-Χρυσοβαλαντης | 143 κριτικές

!!!

Ανθρωποι που παραγονται σε βιομηχανικη κλιμακα σε κατηγοριες. Ανθρωποι απολυτα αφημενοι στην ευδαιμονια και τη νωχελικοτητα. Τα βιβλια απαγορευονται. Ενα δυστοπικο μελλον το οποιο θα μπορουσε δυστυχως να συμβει.

ID #17685 | ημερομηνία: 2020-07-12
Εβίτα Παπαστεφανίδη | 423 κριτικές

θαυμαστός καινούριος κόσμος

Ίσως το καλύτερο βιβλίο του Χάξλευ που μας μιλά για ένα φανταστικό μέλλον με διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δομές, συνήθειες. Ένα βιβλίο πολύ μπροστά από την εποχή του όπου στοιχεία της ανθρώπινης καθημερινότητας όπως η διασκέδαση, ο έρωτας, η αναπαραγωγή, παίρνουν άλλες εκφάνσεις. Ίσως σε κάποια σημεία να κουράζει, αυτό δε σημαίνει όμως ότι το βιβλίο είναι ένα κλασσικό και πρωτοπόρο για την εποχή του έργο που πρέπει να διαβάσετε.

ID #17079 | ημερομηνία: 2020-07-12
Μαρία Μιχαλάκη | 54 κριτικές

Διασκέδαση μέχρι θανάτου

Στον αντίποδα του 1984 του Όργουελ, ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος, παρουσιάζει μία κοινωνία στην οποία η διασκέδαση και ηδονή έχει θεοποιηθεί και ο κόσμος υποδουλώνεται με την δική του συγκατάθεση. Η αξία της ανθρωπιάς θεωρείται αγριότητα και διώκεται. Ένα έργο που μοιάζει να γράφτηκε πολύ πιο πρόσφατα, στην εποχή της ευημερίας, των social media και της εύκολης διασκέδασης.

ID #10292 | ημερομηνία: 2020-07-08
Σταυρούλα Δώνου | 118 κριτικές

Must read!!!

Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα από τον Χάξλεϋ, γραμμένο σχεδόν 100 χρόνια πριν. Οι άνθρωποι γεννιούνται και μαθαίνουν να ζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, χωρισμένοι στις κοινωνικές τάξεις τους και δεν τους επιτρέπεται να αλλάξουν τάξη. Τελειώνοντας το έργο, πλανάται ένα ερώτημα: θα είναι σε θέση ο άνθρωπος να ελέγξει την τεχνολογία ή η τεχνολογία θα ελέγχει τον άνθρωπο; Σίγουρα must read μαζί με το 1984 και το Fahrhenait 451 !!!!

ID #6067 | ημερομηνία: 2020-06-30
elpida st | 528 κριτικές

Δυστοπικό!

Υπέροχη αφήγηση και επίκαιρο θέμα.

ID #5959 | ημερομηνία: 2020-06-29
Εύη Κόγκα | 67 κριτικές

Θαυμαστός καινούργιος κόσμος μας

Ένα βιβλίο δυστοπικό, σου δημιουργεί το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Θέτει ερωτήματα περί κοινωνικής ανισότητας και της εξέλιξης της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Ευκολοδιάβαστο, και απίστευτα επίκαιρο.

ID #4870 | ημερομηνία: 2020-06-22
Petrosar | 213 κριτικές

Το περίμενα καλύτερο

Καλό βιβλίο στο οποίο περιγράφεται η αντίθεση μεταξύ 2 κόσμων. Ο θαυμαστός είναι ο κόσμος που οι άνθρωποι είναι κλώνοι, ανατρέφονται ανακλαστικά, έχουν ελευθεριότητα στο σεξ και τα ναρκωτικά, δεν πιστεύουν σε θεούς, οικογένειες κλπ. Ο άλλος είναι ένας κόσμος κατώτερος από το στάτους της κοινωνίας όταν γράφτηκε το βιβλίο. Ο συγγραφέας δεν προτείνει κάποιο από τους δύο κόσμους αφήνοντάς μας με την αίσθηση ότι διαλέγει μια μέση οδό. Κάπου εκεί χάνεται η πρωτοτυπία αν και επαναλαμβάνω ότι είναι τελικά ένα καλό, ευκολοδιάβαστο βιβλίο κατά τη γνώμη μου.

ID #3138 | ημερομηνία: 2020-06-08
προκόπης παναγόπουλος | 60 κριτικές

Θαυμαστός καινούργιος (από)κοσμος (Spoilers)

Ένα έργο σπουδαίας διεισδυτικότητας που ορίζει κατευθύνσεις για την διάγνωση της ουσιαστικής ελευθερίας και της πολύπλοκης ιδιότητας του δικαιώματος. Η καθολική ευτυχία προϋποθέτει την καθάρια υπερ-ατομικότητα για την επίτευξη της οποίας υποδεικνύονται δύο δρόμοι: ο ένας είναι η δεσποτική εξάρθρωση της προσωπικής τυχαιότητας με την παράλληλη τιθάσευση της εναπομείνουσας αδυναμίας, ενώ ο δεύτερος η αδιάλειπτη αυτοβελτίωση έως την οριστική λύτρωση από τα δεσμά του εαυτού. Στο έργο τους δύο αυτούς δρόμους ακολουθούν ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος τον μεν πρώτο, ο Άγριος τον δε δεύτερο. Στο δυστοπικό περιβάλλον της σεξουαλικής πανελευθεριότητας, του κατευναστικού σώματος (του ναρκωτικού που αποσύρει τους δισταγμούς, την μελαγχολία, τη θλίψη, τα κατάλοιπα γενικά της ολοπροσωπικής αυτοτέλειας), της παβλοφικής εκπαίδευσης της ταξικής στεγανότητας και του αδιάσπαστου καταμερισμού) αυτοσκοπός ορίζεται η εκπλήρωση της οφειλόμενης, βάσει κοινωνικής ετικέτας, παροχής. Η ατομική τελείωση επιτυγχάνεται αφ’ ης στιγμής συμπεριφερθείς κατά πως έχεις οριστεί να συμπεριφερθείς. Ανακλαστικές αποκρίσεις σε καιρικές συνθήκες, κοινωνικές καταστάσεις, ανθρώπινες παρουσίες και απουσίες, οριοθετούν την ικανότητα έκφρασης του πολίτη του ευτυχισμένου κόσμου. Γενικά, το έργο δεν προτείνει παρά περιγράφει. Οι δύο ακραίες καταστάσεις είναι η δουλική αποδοχή του συστήματος της επιδερμικής χαράς ή η πειθαρχημένη υπομονή της αυτοεξορίας μέχρι την ψυχική κατάπτωση. Ανάλογα δε με την κρίση του καθενός η εστίαση μπορεί να αφορά διαφορετικά πρόσωπα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο μόνος χαρακτήρας που φαίνεται να αποκλίνει από τα πρότυπα της ενδονομοτέλειας του χωρίς να την απορρίψει είναι η Λενίνα. Σε δύο σημεία αποδεικνύεται τούτο: στο λάθος που κάνει στην δουλειά της και στα δάκρυα όταν συναντά για στερνή φορά τον Τζον. Αυθαίρετα, ίσως, συνάγεται ότι ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος είναι έκθετος στην τυχαιότητα της συναισθηματικής πανοπλίας του έρωτα.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία