Περί φωτίσεως

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.0

Κριτικές

8

Συγγραφέας Saramago José 1922-2010
ISBN 9789600356700
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 8
ID #75971 | ημερομηνία: 2023-09-21
Γιώργος Β. (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Μέτριο σε όλα

Κατά την προσωπική μου γνώμη αυτο το βιβλίο είναι σαφώς κατώτερο απο το "Περί τυφλότητας" που ηταν καθηλωτικό. Επίσης με ενόχλησε η κακή χρήση του τελικού ν στα αρσενικά ουσιαστικά. Πολή κακή επιμέλεια

ID #70259 | ημερομηνία: 2022-11-10
Χρήστος Μάντζιος | 24 κριτικές

Ποιος το έγραψε αυτό για μένα!

«Όταν γεννιόμαστε, όταν ερχόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο, είναι σα να κλείνουμε συμφωνία για όλη μας τη ζωή, αλλά μπορεί να φτάσει η μέρα που θα αναρωτηθούμε Ποιος το υπέγραψε αυτό για μένα.»

ID #57751 | ημερομηνία: 2021-09-17
Κυδωνιάτης Κρίτων | 56 κριτικές

Περι φωτίσεως….όπως περι τυφλότητας

Μετά το «Περι τυφλότητας», όπου όλοι οι κάτοικοι της πόλης (Λισαβώνα προφανώς) χάνουν το φως τους και περιγράφεται μια κοινωνία τυφλών, τώρα έχουμε μια «επιδημία» πολιτικής φύσης. Στις εθνικές εκλογές οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, και μόνο, ψηφίζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία λευκό. Δημιουργείται πολιτική κρίση, η κυβέρνηση μιλά για συνομωσία και εξωτερική επέμβαση, κηρύττει κατάσταση πολιορκίας και στο τέλος εγκαταλείπει την πρωτεύουσα κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των κατοίκων. Ο Ζοζέ Σαραμάγκου, πάντα επινοητικός, στήνει ένα ακόμα παράδοξο σκηνικό για να σχολιάσει αυτή την φορά την κρίση αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήματος και τους θεσμούς του κράτους. Με λεπτή ειρωνεία και οξυδερκείς παρατηρήσεις εμφανίζει μια κατάσταση αδιέξοδη, όπου οι κυβερνώντες προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες, με κάθε τρόπο ότι πρέπει να κυβερνηθούν. Πολιτικά ήθη και συμπεριφορές παρουσιάζονται με δεικτικότητα και ειρωνεία. Παρουσιάζεται ανάγλυφα ο αμοραλισμός, η κενοδοξία, και η ελαστικότητα των συνειδήσεων ενός παρακμιακού πολιτικού προσωπικού. Στην εξέλιξη της υπόθεσης εμπλέκονται και οι βασικοί ήρωες της περιόδου της τυφλότητας. Οι αλληγορίες και οι συμβολισμοί των δυο αλλόκοτων περιστατικών συναντιούνται στο έδαφος ενός κοινού προβληματισμού για τις σύγχρονες συνθήκες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Παρά το γεγονός ότι δεν λείπει από την πλοκή το ελπιδοφόρο στοιχείο της αλληλεγγύης των ανθρώπων δεν διαφαίνεται και κάποια θετική υπέρβαση των αδιεξόδων, Το μυθιστόρημα, κατά τη γνώμη μου, δεν διαθέτει το ψυχολογικό βάθος του Περι τυφλότητας αλλά νομίζω ότι προσφέρεται για καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά. Ποιος ευθύνεται για την μαζική λευκή ψήφο λοιπόν; H συνέχεια…. επι της ανάγνωσης με τον απολαυστικό, ιδιόμορφο και δεικτικό λόγο του Σαραμάγκου, πάντα σε άψογη μετάφραση της Αθηνάς Ψυλλιά.

ID #43606 | ημερομηνία: 2020-11-19
Στεφανία Ο. (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 2 κριτικές

Καθηλωτικο

Η συνέχεια της ιστορίας του Σαραμάγκου μετά το "περί τυφλωσεως"....το δεύτερο αυτό βιβλίο απορροφά την προσοχή του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα!Έντονο,δυναμικό και με ενα πάντα επίκαιρο πολιτικό μήνυμα (ή ίσως πολλά κι όχι μόνο ένα;)!Με λίγες λέξεις,ένα από τα must-read βιβλία,που αξίζει να διαβάσει κανείς και να έχει στη βιβλιοθηκη του!

ID #34242 | ημερομηνία: 2020-08-28
natnat | 769 κριτικές

Εντάξει..

Πολύ ωραία ιδέα, δε λέω, αλλά σαν να μας έβγαζε λίγο το δάχτυλο με διδακτισμό ο κύριος Ζοζέ να μας πει να πάμε να ψηφίσουμε.

ID #33940 | ημερομηνία: 2020-08-27
May Eve | 906 κριτικές

Ενδιαφέρον

Το σίκουελ του Περί τυφλότητος. Αν και στην αρχή δεν με εντυπωσίασε, μιας και ο Saramago μπορεί να στο κάνει αυτό, όσο άρχισαν να αναπτύσσονται οι χαρακτήρες μου άρεσε. Εδώ βλέπουμε και τη γυναίκα του γιατρού.

ID #11865 | ημερομηνία: 2020-07-09
katerina ch. | 14 κριτικές

Φώτιση

Το δεύτερο βιβλίο της άτυπης τριλογίας του Saramago μετά το "Περί τυφλότητος". Η χώρα απροσδιόριστη, οι άνθρωποι χωρίς ονόματα, όπως και στο πρώτο βιβλίο. Τι γίνεται όταν οι πολίτες που εξασκούν το δικαίωμα της ψήφου δεν δίνουν τα αποτελέσματα που το "κράτος" περιμένει; Η χειραγώγηση και η καταστολή είναι τα μέσα που όσοι είναι στην εξουσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν, και θα χρησιμοποιήσουν. Ένα βιβλίο "τρομαχτικά" επίκαιρο.

ID #11163 | ημερομηνία: 2020-07-08
Sideris Nt | 217 κριτικές

Πολύ καλό και επίκαιρο.

Όποιος έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο του Πορτογάλου νομπελίστα, θα είναι γνώριμος με το περίεργο ύφος, που αρέσκεται να ξετυλίγει στο χαρτί τις ιστορίες του. Με έντονα ρεαλιστικά στοιχεία το βιβλίο πραγματεύεται τα εύθραυστα όρια της δημοκρατίας, που στο όνομα της, κυβερνήσεις ασκούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός εις βάρος του. Ένα λαό όμως που στην ιστορία έχει μια πολύ ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ του, αλληλοβοηθιέται, αφυπνίζεται και «φωτίζεται»

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία