Περί τυφλότητος

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.5

Κριτικές

17

Συγγραφέας Saramago José
ISBN 9789600356717
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 17
ID #57750 | ημερομηνία: 2021-09-17
Κυδωνιάτης Κρίτων | 56 κριτικές

«Περι τυφλότητας», περι καραντίνας και άλλων…επίκαιρων καταστάσεων

Πως θα ήταν ο κόσμος αν ξέσπαγε ξαφνικά μια πανδημία.. τυφλότητας; Αν όλοι οι κάτοικοι μια πόλης, μιας χώρας, όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη έμεναν τυφλοί; Αυτή την ιδέα πραγματεύεται το «Περι τυφλότητας» του ευφυούς και επινοητικού συγγραφέα και νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου ο οποίος μέσω αυτής της αλληγορίας θέτει ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα για την πραγματική οπτική που έχει ο καθένας μας, και όλοι μαζί, για τον συνάνθρωπο. Για τις στάσεις και τις συμπεριφορές που κυριαρχούν σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία. Σε μια σύγχρονη πόλη ο ένας μετά τον άλλο οι κάτοικοι τυφλώνονται. Η κυβέρνηση τους θέτει σε καραντίνα θεωρώντας πως η τυφλότητα αυτή είναι μεταδοτική. Μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού και εξαθλίωσης οι τυφλοί είναι αδύνατο να συμβιώσουν ειρηνικά. Με το παραμικρό καταφεύγουν σε παράλογες και βίαιες πράξεις. Κανένας δε θεωρεί κανέναν συνάνθρωπο. Αντίθετα ο καθένας βλέπει τον καθένα σαν μια πηγή για εκμετάλλευση! Προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω του, να του κλέψει το φαγητό, να τον εξουσιάσει, να τον χρησιμοποιήσει σαν σκεύος ηδονής. Οι αντίρροπες τάσεις ηττώνται. Οι ηθικές και αλληλέγγυες διαθέσεις καταρρίπτονται. Υστέρα από λίγο αυτή η κατάσταση εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Όλοι ζουν μέσα στη βρώμα και στη δυσοσμία! Σε μια κοινωνία «τυφλών». Σε μια κοινωνία ζώων. Η γυναίκα ενός γιατρού ο οποίος τυφλώθηκε, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που δεν έχασε το φως του, και βλέπει τα πράγματα καθαρά. Ακολουθεί εθελοντικά τον τυφλό άντρα της και στη συνέχεια και τους άλλους τυφλούς στην τυφλή κοινωνία τους. Μέσα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον προσπαθεί να τους βοηθήσει να επιβιώσουν αλλά και να εξανθρωπιστούν. Αναλαμβάνει την ευθύνη να τους οδηγήσει στο πραγματικό φως. Εκεί, δηλαδή, που ο άνθρωπος θα βλέπει, όπως πρέπει να βλέπει ο άνθρωπος που έχει την «όρασή» του (δηλαδή την λογική του, την ανθρωπιά του). Όπως θα καταλάβατε προκειται για μια αλληγορία με την οποία ο συγγραφέας θεωρεί την ανθρωπότητα «τυφλή», στην πραγματικότητα τυφλωμένη, για τις πραγματικές αιτίες που απαξιώνουν και εξαθλιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Σουρεαλισμός, μέχρι το τέλος του βιβλίου ο οποίος σίγουρα προβληματίζει. Βάζει τον αναγνώστη να ελέγξει, αυτοκριτικά, την δική του «όραση» του. Θα πρέπει να προειδοποιήσουμε όποιον επιλέξει να διαβάσει για πρώτη φορά τον Σαραμάγκου να είναι προετοιμασμένος για το ιδιόμορφο τρόπο γραφής του. Χωρίς παραγράφους, χωρίς τελείες πολλές φορές, χωρίς ερωτηματικά εκεί που θα έπρεπε, με διάλογους και εσωτερικούς μονολόγους να μην ξεχωρίζουν, ο αναγνώστης ίσως κουραστεί στην αρχή αλλά ύστερα από λίγο εξοικειώνεται με το λόγο του συγγραφέα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η εξαιρετική μεταφράστρια του Σαραμάγκου η κυρία Αθηνά Ψυλλιά. Ισχύει βέβαια και εδώ η κλασική προτροπή. Πρώτα διαβάστε το βιβλίο και μετά δείτε την ταινία.

ID #56652 | ημερομηνία: 2021-08-25
κατερινα παπαθεοδώρου | 6 κριτικές

απο τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που έχουν γραφτεί.

Η μετάλλαξη της ανθρώπινης συμπεριφοράς όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις αδυναμίες της. Ασυνήθιστη και συγκλονιστική πλοκή.

ID #54503 | ημερομηνία: 2021-07-05
Παπαγιαννάκη Μαρία | 9 κριτικές

ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΟΣ

Ένα βιβλίο που σε προβληματίζει και σε καθηλώνει! Θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, το διάβασα μέσα σε δύο μέρες!

ID #43683 | ημερομηνία: 2020-11-20
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΣΙΜΠΟΥΞΗ | 2 κριτικές

Συγκλονιστικό

Εξαιρετικό βιβλίο. Μοναδικός τρόπος γραφής, που δεν σε αφήνει να σταματήσεις το διάβασμα. Πάντα επίκαιρο.

ID #42406 | ημερομηνία: 2020-11-10
Stella (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Αριστούργημα

Ότι καλύτερο έχω διαβάσει. Σου κόβει την ανάσα

ID #41763 | ημερομηνία: 2020-10-17
Sofia | 231 κριτικές

"Τυφλοί που δεν βλέπουν κι ας βλέπουν"

Η αλήθεια είναι ότι η ιδιότυπη γραφή του, με τις μεγάλες προτάσεις που ενσωματώνουν τους διαλόγους, στην αρχή με δυσκόλεψε. Πολύ γρήγορα όμως το βιβλίο με κατάπιε. Σκέφτομαι πράγματι πόσο τυφλή είναι η κοινωνία. Αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία καταρρακωνονται. Εν έτει 2020 η ανθρωπότητα είναι ενήμερη και ο κάθε ένας από εμάς ας προσπαθήσει να Δει. Όπως αναφέρει και ο Σαραμάγκου στο βιβλίο: " Δεν τυφλωθηκαμε, είμαστε τυφλοί. Τυφλοί που βλέπουν. Τυφλοί που δεν βλέπουν κι ας βλέπουν..."

ID #35070 | ημερομηνία: 2020-08-31
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ | 731 κριτικές

Προφητικό

Εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο με διδακτικό χαρακτήρα για το πώς ένας "αόρατος" εχθρός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

ID #24695 | ημερομηνία: 2020-07-19
Στράτος Χουβαρδάς | 80 κριτικές

Αξεπέραστο στο χρόνο

Τρομακτικα επίκαιρο. Διαχρονικό εργο. Μεσα απο ενα απίστευτα παρατραβηγμενο σενάριο βλέπουμε ξεκάθαρα και με ωμο ρεαλισμο τον εγωισμο μας σαν κοινωνία. Διαβάστε το και προβληματιστειτε...

ID #23150 | ημερομηνία: 2020-07-16
Σοφία Βενετία Πάρτσιου | 13 κριτικές

Πώς θα ήταν η ζωή αν.....

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πως θα ήταν η ζωή αν δε βλέπαμε; Αν όλοι οι άνθρωποι ο ένας μετά τον άλλον, σαν σε πανδημία έχανε την όρασή του; Και πώς θα λειτουργούσες, αν τελικά ήσουν ο μόνος που βλέπει σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι της τυφλότητας; Ο συγγραφέας και νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου μας αφήνει παρακαταθήκη ένα μυθιστόρημα φανταστικό, αλλά και βαθιά συμβολικό. Με ένα λόγο ρεαλιστικό και πολλές φορές κυνικό, με μία ιδιότυπη γραφή με μεγάλες προτάσεις και ιδιαίτερη αφηγηματική δομή, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στην περιγραφή ενός εξωπραγματικού φαινομένου, που όμως εγείρει ερωτήματα και προβληματισμούς για τις μεγάλες δόσεις αλήθειας του. Οι πολιτικές και κοινωνικές αναφορές σε συνδυασμό με τη γραφή και το θέμα, συν-δημιουργούν ένα δύσκολο μυθιστόρημα, έτοιμο ωστόσο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του πιο απαιτητικού αναγνώστη.

ID #14418 | ημερομηνία: 2020-07-10
Εβίτα Παπαστεφανίδη | 423 κριτικές

Μία αλληγορία πιο επίκαιρη από ποτέ

Μπορεί να φαίνεται επίκαιρο λόγω της πανδημίας τυφλότητας που ξεσπά στην κοινωνία του Σαραμάγκου, αλλά είναι ένα βιβλίο που γεννά ερωτήματα όπως: ποιά η σημασία της αξιοπρέπειας μπροστά στην επιβίωση? Πόσο εν τέλει μπορεί να εξευτελιστεί ο άνθρωπος? Πώς μπορεί να ζήσει ο πλέον περιθωριοποιημένος άνθρωπος? Τι θα έκανες αν έβλεπες σε μία κοινωνία τυφλών? Το βιβλίο είναι μία απίστευτη ιστορία γεμάτη αλληγορίες και μαθήματα ζωής. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με περιγραφές που ανατριχιάζουν. Ένα κλασσικό βιβλίο που πρέπει να διαβαζεται ξανά και ξανά για να μην ξεχνάμε την ουσία στα πάντα γύρω μας. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

ID #13373 | ημερομηνία: 2020-07-10
Σωτηρία Μακρή | 171 κριτικές

Περί τυφλότητος

Ο ιός της τύφλωσης ξεσπά και ο ένας μετά τον άλλο, χωρίς επιστημονική ή άλλη εξήγηση χάνουν το φως τους, απρόσμενα, ακαριαία. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν κίνδυνο για τους υπόλοιπους, εκκριζώνονται βίαια από τα σπίτια τους και τίθενται σε καραντίνα αβοήθητοι. Που μπορεί να φτάσει ο καθένας για τη σωτηρία του; Ένας συγγραφέας με εριστικό, δηκτικό, κυνικό τρόπο γραφής. Χαρακτήρες προσεκτικά διαλεγμένοι και πλοκή με αρχή - μέση - τέλος, χωρίς περιττολογικές εξάρσεις.

ID #13232 | ημερομηνία: 2020-07-10
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ | 1138 κριτικές

Επικαιρο

Μια ιστορια σε ενα δυστοπικο συμπαν που ειναι πιο επικαιρη απο ποτε

ID #11856 | ημερομηνία: 2020-07-09
katerina ch. | 14 κριτικές

Τυφλότητα

Το "Περί τυφλότητος" πολλοί το διάβασαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας ως ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που αφορά την εξάπλωση μιας μυστηριώδους επιδημίας τυφλότητας. Πρόκειται όμως για μια αλληγορία που εξετάζει το που είναι ικανοί οι άνθρωποι να φτάσουν όταν οι καταστάσεις ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και είναι ελεύθεροι από το φόβο της τιμωρίας. Μάλλον ξεπερνούμε τελικά σε αγριότητα τα "άλογα θηρία της φύσης"...

ID #11017 | ημερομηνία: 2020-07-08
bookaholic | 117 κριτικές

Συγκλονιστικό!

Καταπληκτική γραφή.Η ανθρωπότητα σε σημείο μηδέν με ομαδίκη τύφλωση με τη μορφή ιού.Οπως ξαφνικά τυπώνονται πετσί ξαφνικά επανέρχονται.Η μετάβαση αγωνιώδης...

ID #8175 | ημερομηνία: 2020-07-05
May Eve | 906 κριτικές

Ρεαλιστικό

Ο Saramago καταφέρνει να δημιουργήσει άλλο ένα σοκαριστικό δυστοπικό σύμπαν και, με το ιδιαίτερο στυλ γραφής που τον χαρακτηρίζει, να χτίσει επιτυχημένα μια ατμόσφαιρα πανικού. Ένα αλληγορικό βιβλίο σχετικά με την ανθρώπινη φύση που πρέπει να διαβαστεί!

ID #6838 | ημερομηνία: 2020-07-02
Evangelia Mangou | 49 κριτικές

Μοναδικό!

Πιο επίκαιρο από ποτέ.. Όταν η τύφλωση παίρνει την μορφή ιού! Οι τυφλοί σε καραντίνα και τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν! Η ανθρωπότητα μπορεί να καταρρεύσει από τη μία στιγμή στην άλλη και ο άνθρωπος να ενεργοποιήσει τα πιο ζωώδη ένστικτα επιβίωσης που δεν ήξερε καν ότι έχει.... Διαβάστε το σήμερα.. Και έπειτα αναρωτηθείτε..

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (137)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (122)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (102)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (101)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία