Οι απόψεις ενός κλόουν

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.5

Κριτικές

11

Συγγραφέας Böll Heinrich
Εκδόσεις Γράμματα
ISBN 9789603291190
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 11
ID #55615 | ημερομηνία: 2021-08-05
Ioanna Karapetrpoy | 9 κριτικές

Κλασικό, πλέον, αριστούργημα

Χανς Σνηρ, γόνος πλούσιας και ισχυρής οικογένειας, εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι και διαλέγει το μόνο επάγγελμα που τον αντιπροσωπεύει: γίνεται κλόουν, δίνει παραστάσεις από πόλη σε πόλη, κι έχει μαζί του τη Μαρί, την πρώτη και μοναδική του αγάπη. Έπειτα από έξι χρόνια δύσκολης συμβίωσης, η Μαρί τον εγκαταλείπει για να παντρευτεί έναν σπουδαίο παράγοντα του γερμανικού καθολικισμού, [-Αφήστε τις ανοησίες, κύριε Σνηρ. Τι σας έπιασε, τέλος πάντων. -Οι καθολικοί μού δίνουν στα νεύρα, του λέω, γιατί είναι άδικοι. -Και οι προτεστάντες; με ρώτησε γελώντας. -Αυτοί με αηδιάζουν με τα συνειδησιακά τους φούμαρα. -Και οι άθεοι; Γέλασε πάλι. -Τους βαριέμαι, γιατί όλο για το Θεό μιλάνε. -Τελικά εσείς τι είστε; -Εγώ είμαι κλόουν, του λέω, και μάλιστα καλός, παρά την τωρινή μου φήμη. Και υπάρχει ένα καθολικό πλάσμα που το χρειάζομαι επιτακτικά: η Μαρί -αλλά μου την κλέψατε.]

ID #45676 | ημερομηνία: 2021-01-10
Joy | 21 κριτικές

Αριστούργημα

Διαβάστε το. Ναι, διαβάστε το.

ID #45345 | ημερομηνία: 2021-01-06
Sofia | 231 κριτικές

Διάβασε το

Ο Μπελ ασκεί ανελέητη κριτική στο μεταπολεμικό κατεστημένο της Γερμανίας. Όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας για τη χώρα του : "ελάχιστα πρόσωπα δείχνουν σε θέση να αισθανθούν θλίψη ή μοιάζουν να διαθέτουν αναμνήσεις".

ID #43551 | ημερομηνία: 2020-11-18
Αγγελική Ξηρού | 5 κριτικές

Μάσκες

Καυστικός, κυνικός, επαναστάτης, ρομαντικός, ασυμβίβαστος, διαφορετικός, αισθηματίας, πληγωμένος, παιδί, άντρας. Που δε φοβάται να τα χώσει σε άπαντες αδιακρίτως. Ο εν λόγω κλόουν. Τον οποίο αγάπησα για αυτές του τις ιδιότητες. Καλά, ίσως και γιατί έχω ανθρώπους στη ζωή μου με τα ίδια στοιχεία. Η θρησκεία, τα κοινωνικά πρέπει, η μεταπολεμική Γερμανία και οι οικογενειακές σχέσεις με όλη τους την υποκρισία, τις κρυφές αλήθειες και όσα δεν έχουν τα κότσια να παραδεχτούν, μπαίνουν στο στόχαστρο του κλόουν που με καυστικό και πανέξυπνο τρόπο ο Boll δημιουργεί ως χαρακτήρα. Ένα μόνο θα χρεώσω στον ήρωά μας: στερείται ουσιαστικής αυτοκριτικής, έστω στοιχειώδους. Και προφανώς, ακριβώς για αυτό πληρώνει το αντίστοιχο τίμημα. Αριστουργηματικά έξυπνο, εξαίσια εσωτερικό έγινε από τα βιβλία στα οποία θα ανατρέχω κάθε που η αποδόμηση θα γίνεται επιτακτική.

ID #37216 | ημερομηνία: 2020-09-24
elpida st | 528 κριτικές

Συγκλονιστικό

Ο ρόλος ενός κλόουν, να ψυχαγωγεί το κοινό και η ψυχή του στέκονται αντικρυστά και συγκρούονται. Ένας πληγωμένος άνθρωπος καταθέτει τις απόψεις του για πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα ζητήματα απογυμνωμένος από φίλτρα ωραιοποίησης.

ID #17460 | ημερομηνία: 2020-07-12
Zen-X | 48 κριτικές

Αληθινό κι αδυσώπητο

Από τα πιο δυνατά αντιπολεμικά βιβλία, Θλιβερό και σκληρό, απογυμνώνει τον άνθρωπο από τα αξιώματα και τις καταβολές του, τον απομονώνει από αξίες και σχήματα, βάζει αποστάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων, συγγενικών ή μη. Και περιμένει... Υπέροχα αληθινό κι αδυσώπητο.

ID #10665 | ημερομηνία: 2020-07-08
May Eve | 906 κριτικές

Κρατά την προσοχή

Μια σατιρική και συνάμα λυπητερή ιστορία για έναν χαρακτήρα χωρίς επιτυχία στην δουλειά ή την προσωπική του ζωή, που ζει το παρελθόν του ξανά και ξανά, αντί να πάρει την απόφαση να προχωρήσει στη ζωή του. Στο χωρίς ιδιαίτερη πλοκή κείμενο διαφαίνονται οι απόψεις του συγγραφέα σχετικά με την πολιτική, τη θρησκεία, την κοινωνία κ.ά.

ID #5508 | ημερομηνία: 2020-06-27
ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ ΚΡΙΤΩΝ | 56 κριτικές

Μια σιωπηλή κραυγή της μεταπολεμικής Γερμανίας

Οι «απόψεις ενός κλόουν» είναι ένα βιβλίο που ανήκει στη λογοτεχνία της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς της Γερμανίας η οποία αισθάνονταν συντριπτικά το βάρος της ενοχής και της ντροπής για τη ναζιστική φρίκη σε αντιδιαστολή με το πολιτικό, θρησκευτικό και στρατιωτικό κατεστημένο που με άκρατη υποκρισία και κυνισμό μεταπήδησε στα κέντρα εξουσίας της νέας τάξης πραγμάτων. Στη δικαιοσύνη , στο στρατό, στην εκπαίδευση εξακολουθούσαν για δεκαετίες να υπηρετούν χιλιάδες ατιμώρητοι ναζί που βαρύνονταν με τη συμμέτοχη τους στην εξόντωση Εβραίων και όχι μόνο. Οικονομικοί κυρίαρχοι παρέμεναν εταιρίες όπως η Messerschmidt, η Junkers, η Siemens και η I. G. Farben που θησαύρισαν από την καταναγκαστική εργασία έως θανάτου των κρατούμενων. Η επίσημη καθολική εκκλησία με το κονκορδάτο ( συμφωνία) μεταξύ Χίτλερ και Πάπα είχε στηρίξει τον καθεστώς. Αυτό είναι το ιστορικό κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Χάινριχ Μπελ στήνει το σκηνικό για να εκφραστεί η απόρριψη μέσω της συμβολικής μορφής του περιθωριακού κλόουν και της περιπαικτικής θλίψης του. Ο Χανς Σνηρ, γόνος πλούσιας και ισχυρής οικογενείας, αηδιασμένος από την ψευτιά και την υποκρισία των δικών του και των ισχυρών που τους περιστοιχίζουν φεύγει και γίνεται κλόουν δίνοντας παραστάσεις από πόλη σε πόλη, μαζί με τη Μαρί, την πρώτη και μοναδική του αγάπη. Η Μαρί τελικά τον εγκαταλείπει για να παντρευτεί έναν σπουδαίο παράγοντα του γερμανικού καθολικισμού. Ο Χανς κατρακυλά και καταλήγει ζητιάνος στο σιδηροδρομικό σταθμό αφού μέσα από τον εσωτερικό του μονόλογο μας έχει παρουσιάσει τις σκέψεις και το πνιγηρό αδιέξοδο πολλών νεανικών συνειδήσεων της εποχής. Ο διάλογος του απελπισμένου και πένητα κλόουν με τον ευκατάστατο πατέρα του είναι συγκλονιστικός και μένει χαραγμένος στη μνήμη εδώ και μια δεκαετία που διάβασα το βιβλίο. Με απαισιόδοξο τέλος αλλά με αυθεντικό κλίμα της εποχής έχει να προσφέρει αισθητική απόλαυση και επίκαιρο προβληματισμό.

ID #3485 | ημερομηνία: 2020-06-10
προκόπης παναγόπουλος | 60 κριτικές

Χανς Σνηρ, επάγγελμα: Καλημέρα!

Ένας συνταρακτικός εσωτερικός μονόλογος που ξεδιπλώνει τις απόκρυφες ενδόμυχες πτυχές της αυτοαμβισβήτησης, του αυτοελέγχου, της ασίγαστης ανησυχίας του εάν το παρόν που προδιαγράφει το μέλλον είναι όντως στα δικά χέρια, κατ’ αντιστοιχία με ένα παρελθόν που ήταν κατ’ αρχήν ετεροπροσδιορισμένο. Η αντίθεση στη δοτή προσδοκία αποκτά εν προκειμένω τη χροιά μιας μελαγχολικής επανάστασης. Με λίγα λόγια, κάποιος αποφασίζει να γίνει κλόουν, επειδή του αρέσει. Τέλος και χαμόγελο σαρκαστικό μπροστά σε έναν καθρέφτη ανέκφραστων προσώπων ενός γνώριμου περιβάλλοντος.

ID #650 | ημερομηνία: 2019-12-12
Αμπελία Γ. | 5 κριτικές

Ένας κλόουν αλλιώτικος από τους άλλους

« Είμαι κλόουν, επίσημα δηλώνω «κωμικός» , δεν καταβάλλω τον οβολό μου σε καμιά εκκλησία, έχω κλείσει τα είκοσι επτά κι ένα απ’ τα νούμερά μου λέγεται « Αφιξαναχωρήσεις», μια παντομίμα ( ίσως υπερβολικά) μακράς διαρκείας, που κάνει τον θεατή να μπερδεύει την άφιξη με την αναχώρηση.» Ο Χανς Σνηρ, πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, αυτοσαρκάζεται χωρίς φόβο και τα λόγια του είναι γεμάτα τρυφερότητα και χιούμορ. Δε φοβάται να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους στεκούμενος απέναντί τους, θέλοντας με τη μορφή του κλόουν να σαρκάσει και να τους θυμίσει το μάταιο των καθημερινών συμβιβασμών αλλά και το μεγαλείο της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας. Με το χαμόγελο του κλόουν πολεμά τον καθωσπρεπισμό, την ηθικολογία και το φαίνεσθαι με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Το τέλος θα είναι διφορούμενο καθώς καταλήγει να ζητιανεύει στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βόννης και πίσω από τη λευκή του ‘’μάσκα’’ τραγουδά σατιρίζοντας την υποκρισία και περιμένοντας την επιστροφή της αγαπημένης του Μαρί που τον είχε εγκαταλείψει για να παντρευτεί κάποιον άλλο.

ID #461 | ημερομηνία: 2019-11-28
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Είμαι ο Χανς Σνηρ και αυτοσαρκάζομαι!!!

Το ξαναδιάβασα, μετά από χρόνια, το βρήκα και πάλι συγκλονιστικό και αισθάνθηκα την υποχρέωση να το θυμίσω και να το προτείνω ως κλασικό πια, λέγοντας σε εκείνους που θα θελήσουν να το διαβάσουν να το προσεγγίσουν χωρίς φόβο αλλά με πάθος και να αποφασίσουν, όποτε εκείνοι κρίνουν, τι ακριβώς τους γοήτευσε σ’ αυτό το έξοχο βιβλίο και γιατί.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (137)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (122)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (102)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (101)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία