Το τραγούδι του Αχιλλέα

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.2

Κριτικές

13

Συγγραφέας Miller Madeline
Εκδόσεις Διόπτρα
ISBN 9789603645795
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 13
ID #42564 | ημερομηνία: 2020-11-11
Δάφνη | 26 κριτικές

Από τα πιο ωραία βιβλία

Ίσως και το μοναδικό βιβλίο που έχει καταφέρει να με συγκινήσει έντονα ως τώρα. Η γραφή της συγγραφέως εξαιρετική και οι χαρακτήρες απίστευτα καλογραμμένοι. Ένα από τα πιο όμορφα και συναισθηματικά βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ, το συστήνω ανεπιφύλακτα.

ID #39329 | ημερομηνία: 2020-10-02
Νικόλας Μιχαλόπουλος | 1 κριτικές

Η ψυχή μου όλη

Τίποτα δεν θα ξεπεράσει ποτέ αυτό το βιβλίο. Ποτέ δεν θα νιώσω να ταυτίζομαι παραπάνω με έναν άλλο χαρακτήρα από τον Πάτροκλο, και με την εξέλιξη του. Αυτό το βιβλίο είναι η μισή μου ψυχή.

ID #36913 | ημερομηνία: 2020-09-23
αφροδίτη διβανέ | 17 κριτικές

όμορφο από την αρχή έως το τέλος

αν διαβάσεις αυτό το βιβλίο περιμένοντας να είναι ένα retelling της ιλιάδας, συγγνώμη αλλά μάλλον θα απογοητευτείς. αν όμως διαβάσεις αυτό το βιβλίο χωρίς να έχεις προσδοκίες, απλά επειδή θες να βιώσεις ένα ταξίδι στον αρχαίο κόσμο ως παρατηρητής σε μια... αρκετά αμφιλεγόμενη ιστορία αγάπης, τότε θα μαγευτείς χωρίς καμία αμφιβολία. η γραφή είναι αρκετά λυρική και περιγραφική, τιμώντας το source material του ομήρου και οι χαρακτήρες είναι, θαρρείς, παγωμένοι στην ιστορία, γιατί ποιος άλλωστε δεν έχει ακούσει για τον τρωικό πόλεμο, τον μυθικό αχιλλέα, άτρωτος αλλά θνητός, λόγω της φτέρνας του, αλλά και τον αφανή ήρωα πάτροκλο, για τον οποίο ο αχιλλέας τελικά θυσιάστηκε; η madeline miller μιλά για μια κρυμμένη πτυχή της σχέσης των δύο ηρώων που είναι αρκετά αμφισβητήσιμη από τους ιστορικούς (όλοι γνωρίζουμε, ελπίζω, το γιατί), και το κάνει με έναν εξαιρετικό τρόπο χωρίς να προσβάλλει ή να αντιπαραβάλλεται καθόλου με τον μύθο. αν αφεθείς στην ιστορία, και αν είσαι και ελάχιστα ρομαντικός, σίγουρα θα απολαύσεις αυτή την εμπειρία.

ID #36763 | ημερομηνία: 2020-09-17
Στέφανος Παπαστέφανος | 5 κριτικές

Η άλλη οπτική της μυθολογίας

Όπως έλεγε και μια ψυχή, σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει την Ιλιάδα για να ξέρει κάποιος τι είναι ο Τρωικός πόλεμος και ποια η κατάληξη του. Επίσης, οι λάτρεις και όχι μόνο της ελληνικής μυθολογίας ενδεχομένως ξέρουν 2-3 πραγματάκια για τον Αχιλλέα, τον Πάτροκλο και την μεταξύ τους σχέση. Πόσο σημαντική ήταν μάλιστα. Η Madeline Miller, όμως, πήρε μια τολμηρή απόφαση. Να πει την ιστορία αλλιώς. Ή πιο σωστά από μια άλλη οπτική. Από τα μάτια και την φωνή του Πατρόκλου. Πήρε ένα ακόμα ρίσκο βέβαια. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι κάτι αυτονόητο αλλά εγώ το θεωρώ αξιέπαινο ως κίνηση. Πήρε ως δεδομένο μια εκδοχή της σχέσης των δύο ηρώων που μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Θεώρησε ως δεδομένη την ύπαρξη ερωτικής σχέσης μεταξύ τους. Μπορούμε να κάτσουμε για ώρα να μιλάμε για το αν υπήρχε όντως αυτή η διάσταση ή όχι, αλλά νομίζω χάνουμε το όλο νόημα. Ναι παίζει σημαντικό ρόλο, όμως δεν είναι τα πάντα. Είναι ένα βιβλίο που κάθε φορά που το έπιανα στα χέρια μου, με δυσκολία το άφηνα κάτω. Κατά την γνώμη μου, δεν χρειάζεται να είσαι λάτρης της ελληνικής μυθολογίας και των έργων του Ομήρου, αλλά σίγουρα για εμένα που είμαι έδωσε το κάτι παραπάνω. Μέσα από τα μάτια του Πατρόκλου, λοιπόν, βλέπεις την ανθρώπινη μεριά ενός ημίθεου. Μιας πολεμικής μηχανής, που δεν ήταν μόνο αυτό. Ενός ήρωα που αγάπησε, αλλά ήθελε και να αγαπηθεί. Και πόνεσε πολύ. Η Miller κατάφερε σε μια γνωστή ιστορία, να θες να μάθεις τι γίνεται παρακάτω. Κι επειδή μιλάμε για Τρωικό πόλεμο, οι ξακουστοί βασιλείς που γνωρίζουμε όλοι δεν γινόταν να λείπουν. Η απεικόνισή τους δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Πράγμα το οποίο διαπιστώνεις όταν θες για κολλητό σου τον Οδυσσέα και μισείς θανάσιμα τον Αγαμέμνονα. Για μένα, είναι ένα βιβλίο που αξίζει τουλάχιστον μια ματιά από όλους. ΥΓ Λατρεύω την αντιμετώπιση που έχει η Ελένη σε αυτό το βιβλίο. Είσαι απλά η αφορμή για έναν πόλεμο κοπελιά και τίποτα παραπάνω.

ID #28929 | ημερομηνία: 2020-08-02
Yiota | 39 κριτικές

Υπέροχο

Από τα βιβλία που όταν τα ανοίξεις, δεν μπορείς να τα αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι το τέλος. Ακόμη και τότε δυσκολεύεσαι. Εξαιρετικό.

ID #28895 | ημερομηνία: 2020-08-02
May Eve | 906 κριτικές

Λογοτεχνία βασισμένη σε μύθους

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από την σχέση αγάπης μεταξύ του Αχιλλέα και του Πάτροκλου και είναι γεμάτη με συναισθήματα και αγωνία. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του βιβλίου είναι ότι φέρνει τους νέους αναγνώστες σε μια πρώτη επαφή με ένα από τα σπουδαιότερα έπη, την Ιλιάδα, και την προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο.

ID #23950 | ημερομηνία: 2020-07-17
Παναγιώτης Ανδρουλάκης | 16 κριτικές

Madeline Miller - Το τραγούδι του Αχιλλέα

"Το τραγούδι του Αχιλλέα" είναι το πρώτο βιβλίο της Madeline Miller που, όπως δηλώνει η ίδια στη συνέντευξη που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, της πήρε δέκα ολόκληρα χρόνια να ολοκληρώσει, όσα περίπου κράτησε κι ο Τρωικός Πόλεμος. Σπουδάστρια του Πανεπιστημίου του Braun και καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι βαθύτατη γνώστης του ομηρικού έπους. Κάθε άλλο! Δεδομένων των σπουδών της και της ενδελεχούς της ακαδημαϊκής έρευνας, συνδυαστικά με το λογοτεχνικό της ταλέντο, η Miller δοκιμάζει -και το πετυχαίνει- να αποδώσει τη συντροφική σχέση Αχιλλέα και Πατρόκλου μέσα από μια διαφορετική ματιά. Αν και η επιστημονική φιλολογική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί ξεκάθαρα για τη φύση της σχέσης των δύο ηρώων, η Miller μάς παραδίδει μια φιλική σχέση δύο αγοριών που σταδιακά εξελίσσεται σε ένα φλογερό πάθος μέχρι και τον θάνατό τους. Μικρά δεδομένα της "Ιλιάδας" αναπτύσσονται ρητορικά και το αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο ενδελεχώς. Παρότι, όπως γνωρίζουμε, δύσκολα μπορεί κάποιος να διατηρήσει το σασπένς σε μια ήδη πασίγνωστη ιστορία, η Miller κατορθώνει να εξάψει πάσης φύσεως συναισθήματα με κεντρικό άξονα το σασπένς για την τύχη των δύο αγαπημένων υπό τη ζοφερή σκιά της Θέτιδος και των τριών Μοιρών. Να σημειωθεί ότι ενδεχομένως γνώστες του αντικειμένου (κλασική φιλολογία, έπος) ίσως δυσαρεστηθούν από την ανασύνθεση ορισμένων στοιχείων, αν και όλα είναι αβέβαια. Μπορώ όμως να δηλώσω, ότι -προσωπικά- δεν με ξένισε καθόλου η ελάχιστη διαφοροποίηση από την ομηρική εκδοχή. Κάθε άλλο! Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τον εξιδανικευμένο, ωμό κάποιες φορές, αρσενικό έρωτα μεταξύ όχι απλά δύο ερεθισμένων ανδρών, αλλά μεταξύ δύο ανδρών φίλων, συμμαθητών, συστρατιωτών, συντρόφων· η έννοια του συν!

ID #12369 | ημερομηνία: 2020-07-09
Άλκηστις Δογαντζη | 55 κριτικές

Καθηλωτικο

Το πρώτο βιβλίο της Miller ανήκει επαξια στην πρόσφατα δημιούργησα LGBTQ+ κατηγορια βιβλιων. Αναδιηγειται την Ιλιαδα αυτη τη φορα, δινωντας βαση σε μια ιδιαιτερη ιστορία αγάπης, αυτή του Αχιλλέα και του Πατρόκλου. Η Miller, εξαιρετική γνωστρια της ελληνικής ιστορίας, μπλέκει αριστοτεχνικά τα γεγονότα με την μυθοπλασία προκειμένου να δημιουργήσει το κείμενο της.

ID #11070 | ημερομηνία: 2020-07-08
elpida st | 528 κριτικές

Καθηλωτικό

Η μαγευτική και γεμάτη πάθος αφήγηση ξεχειλίζει από συναισθήματα και κυλάει σαν νερό μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Δυο πολύ σημαντικά πρόσωπα που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην παγκόσμια ιστορία θα δεθούν με τα δεσμά της αγάπης και θα πονέσουν. Είναι το τραγούδι του Αχιλλέα μαγικό; Η ιστορία το αποκαλύπτει.

ID #9418 | ημερομηνία: 2020-07-07
Σταυρούλα Δώνου | 118 κριτικές

Ανατρεπτικό!

Η παρουσίαση ενός ήρωα που όλοι γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια, του Αχιλλέα, μέσα από τα μάτια του καλύτερου του φιλου, του Πατρόκλου. Μια ευχάριστη ανάγνωση για να θυμηθούν οι παλιότεροι γεγονότα του τρωικού πολέμου και οι νεότεροι μάθουν. Η γραφή δε κουράζει και διαβάζεται αναπνευστί.

ID #5286 | ημερομηνία: 2020-06-25
neokay | 47 κριτικές

Εξαιρετικό

Απλά εξαιρετικό. Δεν μπορούσα να το βάλω κάτω.

ID #2967 | ημερομηνία: 2020-06-07
Bookreviewsgr | 67 κριτικές

Τρυφερό και δυναμικό

Ευχαριστώ τις εκδόσεις που μου έστειλαν ένα αντίτυπο του βιβλίου για να γράψω τη γνώμη μου. Η Madeline Miller ξαναγράφει την ιστορία του Αχιλλέα ειδομένη μέσα από τα μάτια του ανθρώπου που τον αγάπησε περισσότερο. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους όσους έχουν ασχοληθεί στο ελάχιστο με την Ελληνική μυθολογία, παρ'όλα αυτά θα προσπαθήσω να μην αναφέρω γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν spoilers. Ο Αχιλλέας είναι ένας ήρωας ξακουστός σε όλα τα μήκη τα και πλάτη της υφηλίου, όπως ακριβώς ήλπιζε. Δε γνωρίζουμε όμως και πολλά γι'αυτόν, πέρα απ' το ότι ήταν μια φονική μηχανή. Η Miller επιλέγει να μας δείξει ποιός ήταν ο Αχιλλέας μέσα από τα μάτια του Πάτροκλου. Μπορεί αυτό το βιβλίο να είναι κατά μεγάλο μέρος μυθοπλασία, αλλά μήπως το ίδιο δεν είναι και όλες οι υπόλοιπες πηγές απ' τις οποίες μαθαίνουμε για τον Αχιλλέα; Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι όσα γράφει η Miller θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πραγματικά γεγονότα. Είναι φανερό, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, ότι η συγγραφέας αγαπάει πραγματικά την Ελληνική μυθολογία και έχει ξοδέψει πολύ χρόνο ώστε να τη διαβάσει και να την κατανοήσει. Σε πολλά σημεία του βιβλίου ξεχνούσα ότι το βιβλίο είναι γραμμένο από ξένη συγγραφέα. Οι περιγραφές της Ελληνικής υπαίθρου, των ακτών, των δασών και των βουνών, τόσο γνώριμα και οικεία, βοηθούν τον αναγνώστη να μπει στον κόσμο της Miller και να ζήσει την ιστορία μαζί με τους χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες της είναι προσεκτικά γραμμένοι και εξελίσσονται διαρκώς. Είναι από τις σπάνιες φορές που διαβάζω μια ιστορία αγάπης και δε θέλω να φύγω τρέχοντας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ότι η σχέση εξελίσσεται ομαλά μέσα στα χρόνια και ο τρόπος που περιγράφει η συγγραφέας τα συναισθήματα του Πάτροκλου είναι ρεαλιστικός. Ακόμα και τα "για πάντα" τους δε φαίνονται βεβιασμένα και υπερβολικά λόγια δύο εφήβων, όπως συνηθίζεται σε βιβλία του είδους. Το γεγονός ότι γνώριζα από την αρχή το πως τελείωνε η ιστορία τους με έκανε να προσπαθήσω στην αρχή να μη δεθώ με τους χαρακτήρες, όμως η Miller το κατέστησε αδύνατο. Υπάρχουν κάποια σημεία προς το τέλος του βιβλίου που η αλλαγή του Αχιλλέα μπορεί να φανεί πολύ απότομη, όμως πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει ο πόλεμος στους ανθρώπους. Όταν μεγαλώνεις ένα παιδί φορτώνοντάς το με την ευθύνη του να γίνει ο "Άριστος των Αχαιών", όταν όλοι δοξάζουν έναν έφηβο ως τον καλύτερο ήρωα χωρίς να τον έχουν δει ποτέ να πολεμάει, απλά επειδή "η μοίρα του" είναι να γίνει ξακουστός και σπουδαίος και εν τέλει φτάνει νεαρός άνδρας και τον πετάς σε μια μάχη όπου θα κερδίσει δόξα αλλά θα χάσει τη ζωή του και πολλά περισσότερα, τότε νομίζω ότι είναι κατανοητό το πως ο ευγενικός πρίγκιπας γίνεται μια φονική μηχανή γεμάτη θυμό και μίσος. Δεν είναι οι θεοί αυτοί που τρέλαναν τον Αχιλλέα, ούτε η μήνις του ήταν αδικαιολόγητη. Κι αν δεν είχε γνωρίσει τον Πάτροκλο, πιθανότατα η ιστορία του Αχιλλέα να είχε πάρει μια ακόμα πιο άσχημη τροπή. Υπαίτιοι για τη συμπεριφορά του είναι η παιδεία του και ο πόλεμος και αυτό δείχνει η Miller σε αυτή την ιστορία. Αν κάτι βρήκα λίγο υπερβολικό, είναι η αλλαγή του Πάτροκλου όταν φοράει τη στολή του Αχιλλέα.

ID #2203 | ημερομηνία: 2020-06-05
Βασιλική Γεραντώνη ( clockwork_princess21 ) | 34 κριτικές

Υπέροχο!

Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Ο Αχιλλέας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (124)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (114)
Orwell George
Κάκτος

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (97)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (97)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία