Τι θυμάσαι από το θάνατό σου

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.7

Κριτικές

18

Εκδόσεις Πηγή
ISBN 9789606263507
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 18
ID #63883 | ημερομηνία: 2022-02-15
Anastasia Katsavaki | 42 κριτικές

7

Δεν ήταν από τα βιβλία που διάβασα άνετα ή με ενδιαφέρον. Ίσως ήταν το θέμα που δεν με τράβηξε, ίσως η γραφή που κάποιες φορές έμοιαζε αμήχανη. Πάντως θα έλεγα πως πρόκειται για αξιοπρεπή προσπάθεια.

ID #63081 | ημερομηνία: 2022-02-02
Tina | 16 κριτικές

Τι θυμάσαι απ' τον θάνατό σου

Μια καλογραμμένη ιστορία από έναν ενδιαφέροντα ως προς τη γραφή και τη σκέψη συγγραφέα. Το κοινωνικό μήνυμα ηχηρό, αλλά σαν μυθιστόρημα δεν ήταν κάτι που θα με απογείωνε ή που ήθελα να κρατήσω. Αξιοπρεπής δουλειά, αλλά τίποτε περισσότερο.

ID #57620 | ημερομηνία: 2021-09-06
Φάνης Μ. | 7 κριτικές

Αριστούργημα!!

Νομίζω είναι η πρώτη φορά που ένα βιβλίο με αγγίζει τόσο πολύ. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για ένα τόσο ευρηματικό αριστούργημα, γιατί για τέτοιο πρόκειται!

ID #55487 | ημερομηνία: 2021-08-01
Αναστάσιος Μ | 113 κριτικές

τι θυμάσαι

Εξαιρετικό βιβλίο με σημαντικά κοινωνικά μηνύματα που πρέπει να διαβαστεί από όλους!

ID #54485 | ημερομηνία: 2021-07-03
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΣ (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Από τα πιο ουσιώδη βιβλία που έχω διαβάσει

Πολύ πρωτότυπο

ID #53448 | ημερομηνία: 2021-06-13
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΧΤΗΣ (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια

Πραγματικά δεν ξέρω πως ένα τόσο νέο παιδί έχω τόσο ωραίο συγγραφικό λόγο και σου δημιουργεί τόσα συναισθήματα διαβάζοντας το βιβλίο του. Είναι από τις λίγες φορές που έκλαψα διαβάζοντας ένα βιβλίο. Πραγαμτικά σου αξίζουν συγχαρητήρια Πυθαγόρα Ελευθεριάδη!

ID #53304 | ημερομηνία: 2021-06-11
Ταχματζίδου Δήμητρα (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Εξαιρετικό βιβλίο

συγχαρητήρια , εξαιρετικό βιβλίο

ID #53065 | ημερομηνία: 2021-06-10
Natasa Kyriakopoulou (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Must read

Μόλις πριν λίγο το τελείωσα και ήταν υπέροχο! Είχα καιρό πραγματικά να νιώσω, με το που τελείωσα το βιβλίο, ότι σαν να ήταν δικοί μου άνθρωποι οι ήρωες και ότι δεν θα τους ξανά δω.. Τον Έντουαρτ και τον Αχιλλέα τους αγάπησα, δεν με ένοιαξε η σεξουαλικοτητα τους αλλά το ήταν άνθρωποι πραγματικά ελεύθεροι που αγαπάνε και αγαπιούνται αληθινά! Πολλά μπράβο Πυθαγόρα! Οι τελευταίες σελίδες πολύ ωραία μηνύματα δίνουν!

ID #52186 | ημερομηνία: 2021-05-14
Λία Αραμπατζή | 3 κριτικές

Ένα must-read βιβλίο

Ένα βιβλίο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα βιβλίο που σε βάζει σε σκέψεις. Μέσα από την ιστορία του Edward και του Αχιλλέα μαθαίνεις να αγαπάς λίγο περισσότερο. Θα κλάψεις, θα χαμογελάσεις, θα θυμώσεις, θα ευαισθητοποιηθείς. Καθώς προχωράς την ανάγνωση σου, ένα μεγάλο "γιατί;" νιώθεις να γεννιέται μέσα στο μυαλό σου. Αναλογίζεσαι αν όντως είναι τόσο μαύρη η κοινωνίας μας. Νιώθεις ότι πρέπει να αλλάξει, για τον κάθε Edward και τον κάθε Αχιλλέα. Γιατί στη πραγματική ζωή δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες. Μία καλογραμμένη ιστορία από έναν υπέροχο συγγραφέα.

ID #51468 | ημερομηνία: 2021-04-23
Χριστινα booklover | 2 κριτικές

Τέλειο

Το αγάπησα από την πρώτη σελίδα

ID #51297 | ημερομηνία: 2021-04-21
Μαριλίτα (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

ενα αριστούργημα γεμάτο συναισθήματα και κοινωνκά μηνύματα

Πραγματικά ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Θα το χαρακτήριζα μοναδικό, τόσο για τα θέματα που πραγματεύται όσο και για τα συναισθήματα που προκαλεί. Μία υπέροχη απάντηση σε κάθε οπισθοδρομικό που φοβάται οτιδήποτε η κοινωνία θεωρεί "διαφορετικό" και "παρά φύσει"!

ID #47584 | ημερομηνία: 2021-03-02
Δημήτρης Κώτσος | 144 κριτικές

Ένα διαμάντι στην Ελληνική lgbtq βιβλιογραφία

Ένα βιβλίο που μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον από την αρχή όταν ξεκίνησε ο Πυθαγόρας να το προωθεί μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό. Στη συνέχεια ήρθαν οι θετικές κριτικές και έτσι αποφάσισα να το διαβάσω και εγώ. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας μας είναι ο Αχιλλέας. Ένα νεαρό αγόρι που σπουδάζει ψυχολογία. Οι ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις αναγκάζονται να σταματήσουν για λίγο καιρό καθώς του έρχεται το χαρτί από τον στρατό για να υπηρετήσει την θητεία του. Η άφιξη του στην στρατιωτική μονάδα τον έχει μπολιάσει με ανησυχία για το άγνωστο και ένα επιπλέον άγχος καθώς θα πρέπει να αναλάβει να βοηθήσει ένα αγόρι που έρχεται από το Λονδίνο να περάσει την βασική του εκπαίδευση. Ο Έντουαρντ είναι κωφός και αυτό δυσχεραίνει την επικοινωνία με τους υπολοίπους όχι όμως με τον Αχιλλέα. Ο αναγνώστης ζει μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου την σχέση που δημιουργείται μεταξύ αυτών των δυο νέων. Στην αρχή υπάρχει η αμφιβολία, η υποχρέωση στην επικοινωνία αλλά στην πορεία δημιουργείται ένας τόσο υπέροχος δεσμός που είναι συγκινητικός και μαγικός. Όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία των δύο προσώπων μου αρέσαν οι διαφορετικές οπτικές που έχουν σε πολλά ζητήματα. Ο Αχιλλέας πιο συγκρατημένος και αγχωμένος για το τι θα πει ο κόσμος. Σε αντίθεση με τον Έντουαρντ που είναι πιο απενεχοποιημένος για την σεξουαλικότητά του και πιο ανοιχτός στο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που δεν μένει μόνο στην ερωτική τους συνύπαρξη αλλά διερευνά και τα ερεθίσματα που έχει η κοινωνία σε πολλά θέματα. Η ελλιπής εκπαίδευση και ενημέρωση που υπάρχει δυστυχώς αποκλείει αυτούς τους ανθρώπους από πολλές δραστηριότητες. Η νοηματική γλώσσα θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλους. Άλλο ένα ζήτημα στο βιβλίο είναι η ομοφυλοφιλία και να σταματήσει ο κόσμος να αντιμετωπίζει έναν γκέι άντρα ή γυναίκα ως διαφορετικό. Είμαστε όλοι διαφορετικοί σε πολλά χαρακτηριστικά μας η σεξουαλικότητα δεν είναι το μόνο κριτήριο διαφοροποίησης ενός ανθρώπου από έναν άλλον. Με απλή και άμεση γραφή ο Πυθαγόρας δημιούργησε ένα άρτιο κοινωνικό μυθιστόρημα που με συγκίνησε, με προβλημάτισε και με έκανε να αγαπήσω αυτά τα δύο πρόσωπα της ιστορίας για την μοναδικότητά τους. Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση.

ID #45989 | ημερομηνία: 2021-01-18
Anthi Mastrogiannaki | 98 κριτικές

Αριστούργημα

Το βιβλίο το διάβασα δύο φορές και δεν μου συμβαίνει συχνά με τα βιβλία που διαβάζω. Ο λόγος είναι ο τρόπος γραφής του συγγραφέα, πραγματικά δεν ένιωσα να με κουράζει ο λόγος αλλά κυρίως το κοινωνικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει μέσα από την ιστορία αγάπης του Αχιλλέα και του Έντουαρντ. Είναι λυπηρό στην εποχή που ζούμε η κοινωνία να στιγματίζει άτομα λόγω της διαφορετικότητάς τους και της σεξουαλικής τους προτίμησης. Μπράβο στον συγγραφέα για το θέμα του βιβλίου, πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της άδικης μεταχείρισης των ομοφυλόφιλων από το περιβάλλον τους.

ID #45976 | ημερομηνία: 2021-01-18
@readandcapture_by_mariaroussou | 127 κριτικές

Must-read μυθιστόρημα με σύγχρονα κοινωνικά μηνυματα

Η ιστορία του Αχιλλέα&του Έντουαρντ είναι ότι πιο σύγχρονο&διδακτικό διάβασα σαν αναγνώστης λίγο πριν φύγει το 2020. Σαν άνθρωπος,γυναίκα,μαμά,φίλη&αδερφή,ήταν για μένα η ανάγνωση του βιβλίου χαστούκι&χάδι μαζί... Ο Πυθαγόρας Ελευθεριάδης στην δεύτερη συγγραφική του απόπειρα,με εξέπληξε από την ωριμότητα των μηνυμάτων που κατάφερε να περάσει. Πιστεύω ακράδαντα πως η ενσυναίσθηση του ίδιου του συγγραφέα απέναντι σε θέματα διαφορετικότητας&ισότητας δικαιωμάτων,ήταν το χρυσό κλειδί για ένα βιβλίο ανεπιτήδευτο,γραμμένο με τόση φυσικότητα που ήταν αδύνατον να μην το λατρέψω. Δύσκολοι οικογενειακοί δεσμοί,ομοφυλοφιλία, μορφή αναπηρίας,κοινωνικά ταμπού&στερεότυπα, όλα αυτά μαζί συνέθεσαν μέσα από το τέχνασμα του σκοταδιού&του θανάτου,μια ιστορία γεμάτη φώς. Μια ιστορία αγάπης ξεχωριστή που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Με συγκλόνισε&με προβλημάτισε η εσωτερική πάλη του Αχιλλέα απέναντι στην παραδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας. Ήταν σχεδόν οδυνηρό να βάζω τον εαυτό μου στη θέση του&να αντιλαμβάνομαι μέσα από την αφήγηση του, πόσο ψυχοφθόρο&τραυματικό είναι για έναν ομοφυλόφιλο να υποκρίνεται κάτι που δεν είναι για χρόνια, να μην κάνει αυτό που νιώθει για να είναι ευτυχισμένος, να ακολουθεί συνεχώς αόρατες γραμμές&όρια μιας κοινωνίας που ακόμα&σήμερα δεν αποδέχεται ότι στην αγάπη δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ένα αδιάκοπο κυνήγι "κανονικότητας"&αποδοχής. Η δυναμικότητα του χαρακτήρα του Έντουαρντ, ενός ανθρώπου με αναπηρία με συγκίνησε για την αλήθεια που οι περισσότεροι αγνοούν για συνανθρώπους όπως εκείνος&θεωρώ εξαιρετική την προσέγγιση του συγγραφέα στο πως έχτισε την προσωπικότητα αυτού του ήρωα.

ID #44290 | ημερομηνία: 2020-12-03
Φωφω Καλλεργη (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

fwfw_kal@hotmail.com

Μια ιστορία, μια γροθιά στο στομάχι για την οπισθοδρομική κοινωνία μας.

ID #44017 | ημερομηνία: 2020-11-26
Konstantinos Vasileiou (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

A must read !

Τέλειο .! Πολύ όμορφη ιστορία . Ευανάγνωστο , δε μπορούσα μα το αφήσω .! Σε ευχαριστούμε !

ID #44016 | ημερομηνία: 2020-11-26
Νίκος Μυτιληναίος (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Εξαιρετικο

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις. Το διάβασα μέσα σε 4 μέρες. Μπράβο εξαιρετική δουλειά.

ID #44013 | ημερομηνία: 2020-11-26
Bookreviewsgr | 67 κριτικές

Έντονα συναισθήματα και μηνύματα

ίχα την τύχη να διαβάσω αυτό το βιβλίο ως beta reader πριν περίπου ένα χρόνο. Αγάπησα την ιστορία και τους χαρακτήρες από την πρώτη ανάγνωση. Διαβάζοντας τώρα το βιβλίο με τις διορθώσεις που έγιναν όλους αυτούς τους μήνες το αγάπησα ξανά από την αρχή. Συνήθως, αυτοί οι έρωτες που εξελίσσονται τόσο γρήγορα μου φαίνονται μη ρεαλιστικοί, κι όμως η χημεία μεταξύ τους είναι τόσο δυνατή που μου φάνηκε εντελώς φυσικό. Αγαπώ το μικρό μου nerdάκι, τον Αχιλλέα, ο οποίος στην αρχή του βιβλίου πετάει γνώσεις δεξιά κι αριστερά και διορθώνει τους πάντες. Κι έπειτα τον γνωρίζουμε καλύτερα και βλέπουμε όλη την εσωτερική μάχη που δίνει για να αποδεχθεί τον εαυτό του και τα συναισθήματά του. Κι αγαπώ τον Έντουαρντ με την υπέροχη αυτοπεποίθησή του και τη σιγουριά του. Θεωρώ πολύ σημαντική την παρουσία του Έντουαρντ σε αυτό το βιβλίο γιατί, πέραν του ότι σπάνια βλέπουμε άτομα με κάποια αναπηρία σε βιβλία, ακόμα πιο σπάνια τα βλέπουμε να ζουν μια τόσο πλήρη ζωή και να μη βρίσκονται παραγκωνισμένα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο συγγραφέας παραλείπει να μιλήσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα κωφό άτομο τόσο στην στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Αντιθέτως, μας παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κωφά άτομα σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Ο τρόπος γραφής είναι επίσης κάτι που με κέρδισε στο βιβλίο. Είναι γνωστό ότι προτιμώ την πρωτοπρόσωπη αφήγηση γιατί μου επιτρέπει να γνωρίζω καλύτερα τον χαρακτήρα και τις σκέψεις του και εδώ ο συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει τον πρωταγωνιστή και να δεθεί μαζί του. Επιπλέον, οι χαρακτήρες εξελίσσονται καθ'όλη τη διάρκεια του βιβλίου και ο Αχιλλέας έχει τη μεγαλύτερη εξέλιξη. Τέλος, μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έδεσε το υπερφυσικό σε μια τόσο ρεαλιστική ιστορία. Γενικά, δεν τα πάω και πολύ καλά όταν αυτά τα δύο μπλέκονται, αλλά εδώ έχει δωθεί η σωστή ισορροπία. Μπορώ να πω ότι το υπερφυσικό κομμάτι ήταν πιο ρεαλιστικό από μια δίκη που έγινε μέσα σε τρεις μήνες από το αδίκημα. Spoiler section Δε θα μπορούσα εδώ να μην αναφέρω ότι ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΣΕ ΜΙΣΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΜΟΥ. Ήρεμα το λέω. Σπάνια θέλω να δω happy ending σε ιστορία κι αυτή ήταν σίγουρα μια από αυτές. Φυσικά, ο Πυθαγόρας μας μισεί όλους κι έτσι μας έκανε να πλαντάξουμε στο κλάμα στο τέλος του βιβλίου, όπως και δύο φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Πέρα απ'την πλάκα τώρα. Το τέλος του βιβλίου είναι πραγματικά ανατριχιαστικό κι αν δε σας συγκινήσει τότε απλά δεν είστε άνθρωποι. Ο πιο σημαντικός λόγος όμως που ήθελα να κάνω αυτό το spoilers section δεν ήταν για να βρίσω τον Πυθαγόρα, αυτό το έκανα και κατ' ιδίαν. Ήταν γιατί θέλω να σχολιάσω το γεγονός ότι ο Αχιλλέας μετά το τραυματικό γεγονός που βιώνει (είπαμε spoilers, αλλά δε θα τα πούμε και όλα) φέρει το τεράστιο βάρος του να ενημερώσει ο ίδιος τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λοάτκι κοινότητα στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που, δυστυχώς, έχω δει πολύ συχνά να συμβαίνει. Η κοινωνία αδιαφορεί μέχρι να συμβεί ένα τραγικό γεγονός και τα άτομα του κοντινού περίγυρου του ατόμου αναγκάζονται να γίνουν οι ίδιοι η φωνή του αδικημένου σηκώνοντας τόσο το βάρος της θλίψης τους όσο και το βάρος του να ενημερώσουν την κοινωνία για το τι συμβαίνει καθημερινά μπροστά στα μάτια τους. Είναι φανερό ότι ο Αχιλλέας δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμος να μιλήσει για τη λοάτκι κοινότητα τόσο από ψυχολογικής πλευράς, όσο και από θέματα γνώσεων, αφού πέραν των δικών του προσωπικών εμπειριών δεν είχε άλλες επαφές με την λοάτκι κοινότητα. Αυτό φαίνεται στις ομιλίες του και ιδιαίτερα στην τελευταία όταν προσπαθεί να εξηγήσει τη διαφορά της σεξουαλικής ταυτότητας από την ταυτότητα φύλου χρησιμοποιώντας λάθος όρους όταν μιλάει για τη δεύτερη. Κι όμως, αναγκάζεται να το κάνει, έστω κι έτσι, προσπαθώντας να βοηθήσει άλλα παιδιά ώστε να μην βιώσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό που δέχτηκε ο ίδιος στην εφηβεία του.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (173)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (153)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (129)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (74)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία