Ο πότης

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.7

Κριτικές

11

Συγγραφέας Fallada Hans
Εκδόσεις Κίχλη
ISBN 9786185004040
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 11
ID #49839 | ημερομηνία: 2021-04-03
Lena Tzanaki | 4 κριτικές

Συγκλονιστικό!

Μόνο ένα άτομο που έχει διαβεί τα μονοπάτια χωρίς επιστροφή της εξάρτησης από το αλκοόλ , έχει εξευτελιστεί λόγω παραβατικών συμπεριφορών, έχει βιώσει την έλλειψη ανθρώπινης υπόστασης μέσα στα υποτιθέμενα σωφρονιστικά ιδρύματα μπορεί να αποδώσει τόσο ρεαλιστικά και τόσο εμβριθώς το ψυχογράφημα του ήρωα, αλλά και να αποτυπώσει με καθηλωτικές περιγραφές τις καταστάσεις στους χώρους της φυλακής και του ασύλου καθώς και τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές των άλλων τροφίμων. Το άλλοτε αξιοσέβαστο και σοβαρό μέλος της κοινωνίας μην αντέχοντας την υπεροχή της γυναίκας του σε όλα τα επίπεδα καταφεύγει στο ποτό για να αποκοιμίσει τις σκέψεις και να μαλακώσει τους πόνους του. Η έξοδός του από την κοινωνική ομαλότητα λόγω των παραβατικών συμπεριφορών του τον μετατρέπει σε πολίτη β κατηγορίας και καταλήγει στην φυλακή όπου εκεί γνωρίζει την αγριότητα και τη σκληρότητα ενός κόσμου άγνωστου που όχι μόνο δεν συμμορφώνει αλλά παραμορφώνει.... Οι λάθος κινήσεις και η εμπιστοσύνη σε λάθος συγκρατούμενους τον οδηγούν στο άσυλο που αποδεικνύεται χειρότερο κολαστήριο από την φυλακή όπου εκμηδενίζεται κάθε ανθρώπινη υπόσταση και οι τρόφιμοι οδηγούνται στον αργό θάνατο. Το άσυλο είναι μια μικρογραφία της γερμανικής πολιτείας και του τρόπου με τον οποίο μεταχειριζόταν τα άτομα που δεν διέθεταν τα κριτήρια της κοινωνικής αποδοχής δηλ. δύναμη, ανωτερότητα, υπεροχή.Τελικά ο πότης αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, βρίσκει διέξοδο σε μια τελευταία γουλιά για να γευτεί την απόλυτη ευτυχία !! .

ID #44709 | ημερομηνία: 2020-12-13
Μ&Φ | 73 κριτικές

Ο πότης

Ο πρωταγωνιστής, παρασυρμένος από τη μέθη που του προκαλεί η ανακάλυψη νέων εμπειριών, παραπαίοντας ανάμεσα στην ενοχή που συνεπάγεται η απώλεια της αστικής αξιοπρέπειας, άλλα και εθισμένος στην ηδονή που νιώθει τσαλαπατώντας την, καταλήγει να αποξενωθεί από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, έρμαιο ενός ανεξέλεγκτου αλκοολισμού, θύμα των ανθρώπων του υποκόσμου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί λόγω παραβατικής συμπεριφοράς και να φυλακιστεί σε άσυλο. Εξαιρετικό βιβλίο!

ID #43960 | ημερομηνία: 2020-11-25
Sofia | 231 κριτικές

Σπαρακτικό

Το πρώτο μου βιβλίο του Φαλαντα και με εντυπωσίασε. Η αφήγηση ρέει μα δεν άντεχα για πολύ ώρα να διαβάσω. Ηταν σαν να βλέπω γερμανικό εξπρεσιονιστικό κινηματογράφο. Συγκλονιστηκα όταν διαβάζοντας το εξαιρετικό επίμετρο κατάλαβα ότι πρόκειται για μια αυτοπροσωπογραφία. Ο πότης παλεύει με τον εαυτό του. Ψάχνει για μια άλλη ζωή και ελλείψει αυτοπεποίθησης βυθίζεται όλο και περισσότερο στην μέθη που τον συντρίβει. Από "κάποιος" έγινε κανένας.

ID #31936 | ημερομηνία: 2020-08-16
Efi | 67 κριτικές

Καταπληκτικό!

Δένεται ασφυκτικά πάνω σου, φυλακίζει τη σκέψη σου, σε γεμίζει φόβο για τον άνθρωπο έξω από σένα, μα περισσότερο για τον άνθρωπο μέσα σου... Από τα καλύτερα του Fallada. Διαβάστε το, οπωσδήποτε.

ID #26784 | ημερομηνία: 2020-07-24
Reading | 57 κριτικές

Πολύ καλό

Από τα βιβλία που δεν τα αγοράζεις. Αυτά αγοράζουν τον χρόνο και τη σκέψη σου. Υπέροχο!

ID #17598 | ημερομηνία: 2020-07-12
natnat | 769 κριτικές

Το αγαπημένο μου από τον Fallada

Οι περιγραφές που κάνει ο συγγραφέας από τη ζωή του εθισμένου ήρωά του θα καρφωθούν στο μυαλό σας και δε θα σας αφήσουν να ηρεμήσετε. Καμιά γοητεία, τίποτα μποέμ, μόνο η κατρακύλα είναι το συμπέρασμα. Διαφωτιστικό το επίμετρο, για το πότε και πώς γράφτηκε το βιβλίο.

ID #17495 | ημερομηνία: 2020-07-12
Zen-X | 48 κριτικές

Πολύ καλό

Σκληρό και αληθινό, χαράζεται με ανεξίτηλο τρόπο μέσα μας, συνεχίζει να μας ακολουθείται και μετά το κλείσιμό του... Υπέροχο.

ID #15798 | ημερομηνία: 2020-07-11
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ | 902 κριτικές

Εξαιρετικό!!

Tο ποτό είναι μια αφορμή για την ανάδειξη πολύ βαθύτερων και σοβαρότερων προβλημάτων που προϋπήρχαν σε πολλαπλά στάδια. Ακολουθώντας κατά βήμα τις ψυχικές μεταπτώσεις του ήρωα, βλέπουμε πώς ο συγγραφέας υφαίνει με μοναδική δεξιοτεχνία τη συνάντηση του τραγικού με το κωμικό, του αποδεκτού με το απαγορευμένο, του πραγματικού με το δημιούργημα του μυαλού. Κι όλα αυτά με φόντο ένα ζοφερό άσυλο, μικρογραφία μιας κοινωνίας που βυθίζεται στη φρίκη του Ναζισμού. Εκπληκτικό βιβλίο!

ID #7443 | ημερομηνία: 2020-07-03
Εύη Κόγκα | 67 κριτικές

Ο πότης

Μία ρεαλιστική ιστορία γεμάτη καταπιεσμένα συναισθήματα. Ένας απογοητευμένος άνθρωπος από τον ίδιο του τον εαυτό, τη γυναίκα του, τη δουλειά του, τη ζωή του. Είναι ένα άψογο ψυχογράφημα.

ID #6398 | ημερομηνία: 2020-07-01
elpida st | 528 κριτικές

Συγκλονιστικό

Ένα απίστευτα βαθυστόχαστο βιβλίο για την κατάπτωση ενός ανθρώπου, που μας συγκλονίζει.

ID #6143 | ημερομηνία: 2020-06-30
Sideris Nt | 217 κριτικές

Μάθημα λογοτεχνικής γραφής.

Το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Fallada είναι ένα σπουδαίο βιβλίο και από τα αγαπημένα μου. Ο λόγος είναι ότι η ψυχική μετάπτωση του ήρωα και η καταβύθιση στην προσωπική του κόλαση γίνεται πραγματικά με αριστοτεχνικό τρόπο.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (148)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (128)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (107)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (107)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία