Η γιατρίνα

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

8.4

Κριτικές

18

Συγγραφέας Τραυλού Πασχαλία
Εκδόσεις Διόπτρα
ISBN 9789606530616
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 18
ID #51669 | ημερομηνία: 2021-04-29
Λίτσα Κοντογιάννη | 68 κριτικές

Κρητικές Βιβλίων

ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη Κατά την ταπεινή μου γνώμη θεωρώ πως η κυρία Τραυλού ανήκει στις εξαιρετικά ταλαντούχες συγγραφείς της εποχής μας, που κατέχει μια μοναδική γραφή. Ειδικά μετά την τριλογία της Στάχτης ανήκει αναμφισβήτητα σε αυτή την κατηγορία. Αυτό το βιβλίο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και η κεντρική ηρωίδα ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Λαμβάνει χρονικά χώρα κατά τη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα, διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, και χωρικά σε μια επαρχιακή πόλη της τότε Αυστροουγγαρίας. Μια εποχή πολύ δύσκολη και σκοτεινή για τις γυναίκες, όπου μόνο ένας άντρας έχει όλα τα δικαιώματα, ενώ μια γυναίκα έχει μόνο τόσα δικαιώματα όσα έχουν τα αντικείμενα. Ήταν μια κατάσταση που δεν άφηνε σε αυτές και πολλές επιλογές. Η κακοποίηση των γυναικών ήταν κάτι το συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια. Η ιστορία αυτή από τη φύση της μπορεί να διχάσει πολλούς αναγνώστες και ως εκ τούτου δεν θα διστάσουν να την καταδικάσουν. Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε τις τότε σκοταδιστικές εποχές, να δούμε με συμπάθεια και να κατανοήσουμε τα όποια κίνητρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δικαιολογήσουμε. Μην ξεχνάμε πως, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινωνία του σήμερα έχει προχωρήσει, φυλετικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης αντιμετωπίζουμε και τώρα. Μπορεί ο κεντρικός χαρακτήρας να είναι μια γυναίκα, αλλά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που την πλαισιώνουν κάθε άλλο παρά κομπάρσοι είναι. Οι περισσότεροι είναι κι αυτοί γυναίκες και παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο στη εξέλιξη της υπόθεσης. Είναι τόσο αντίθετοι και διαφορετικοί μεταξύ τους και θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελούν μια μεγάλη ποικιλία. Μια εσωστρεφής κοινωνία, γεμάτη στερεότυπα και προκαταλήψεις, μια ατμόσφαιρα σκοτεινή και γκρίζα όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ανθεί η απόλυτη υποκρισία. Μέσα σε αυτό το αφήγημα δεν λείπει ο έρωτας, η προδοσία και η εκδίκηση. Βλέπουμε δε τον έρωτα σε όλες του τις μορφές. Η ηρωίδα μας, προσπαθεί και βρίσκει με τον δικό της, και ουσιαστικά τον μοναδικό τρόπο, να αντιμετωπίσει το όλο κατεστημένο, και ο τρόπος διαφυγής της γίνεται τελικά και λύτρωσή της. Η πένα της συγγραφέα είναι απόλυτα στρωτή, δεν υπερβάλει, δεν κουράζει και κρατάει τον αναγνώστη δέσμιο μέχρι την τελευταία του σελίδα. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν μπλεχτεί τέλεια με τη μυθοπλασία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η φύση της όλης υπόθεσης πιθανόν να κουράσει, όπως και η συνεχή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Όλη αυτή η υπόθεση γεννά προβληματισμό για το πώς ήταν η θέση της γυναίκας τότε, και πως ακόμα και τώρα, έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε για να καταφέρουμε να εξαφανίσουμε όλα τα κατάλοιπα.

ID #45904 | ημερομηνία: 2021-01-15
Nadin St | 6 κριτικές

Πολύ καλό βιβλίο

Με την Πασχαλία Τραυλού μου συμβαίνει το εξής. Ενώ όσο ήταν στις Εκδόσεις Ψυχογιός τη διάβασα φανατικά, από τη στιγμή που μετέβη στις Εκδόσεις Διόπτρα ένιωσα να "χανόμαστε". Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τη γραφή της, με κούραζε η θεματολογια της και την έβρισκα υπερβολικά βαριά χωρίς λόγο. Μετά από επιμονή της αδελφής μου διάβασα τη Γιατρίνα και αισθάνθηκα σαν να ξαναβρήκα μια παλιά αγαπημένη συγγραφέα. Εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλο το συγκεκριμένο βιβλίο, με μια σκοτεινιά που ίσως να μου κλώτησε λίγο αυτήν την εποχή νομίζω ότι θέτει τις βασεις για μια δυνατή επανεκκίνηση. Μια παρατήρηση έχω μόνο. Το σημείωμα του τέλους, θα ήταν σκόπιμο να το διαβαζαμε εξ αρχής.

ID #45890 | ημερομηνία: 2021-01-15
Λινάρδου Ουρανία | 11 κριτικές

Μια Τραυλού από τα παλιά

Μια Τραυλού από τα παλιά μού θύμισε Η Γιατρίνα. Μετά από την τριλογία που την είχα βρει βαριά για τα προσωπικά μου γούστα, αυτό το έργο ήρθε να επανορθώσει και να μου θυμίσει πως η συγγραφέας είναι μια από τις πιο ταλαντούχες αυτής της γενιάς. Το βιβλίο θυμίζει έντονα ξένη λογοτεχνία αν και φέρει επιρροές και από τον δικό μας Παπαδιαμάντη, ίσως σε κάποια σημεία εντονότερες από όσο έχει ανάγκη η δημιιουργός του. Εν κατακλείδι είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσετε.

ID #43321 | ημερομηνία: 2020-11-17
Αναστασία Ελευθεριάδου (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 9 κριτικές

Αναστασία Ελευθεριάδου

Η γιατρίνα είναι το νέο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού, η αληθινή ιστορία της Σουζάνα Φαζέκας που λαμβάνει χώρα από το 1911 έως το 1919 σε μια κωμόπολη της Αυστροουγγαρίας. Μια εποχή δύσκολη λόγω πολέμου, με τις γυναίκες άβουλες μαριονέτες μέσα στην σκληρή ανδροκρατούμενη κοινωνία που ζουν. Η σωματική και ψυχική βία που υφίστανται καθημερινό φαινόμενο,κανένα δικαίωμα δεν τις αναγνωρίζετε,ο πατέρας ή ο άντρας τους έχουν τον λόγο για οτιδήποτε τις αφορά και ο εκφοβισμός ολοκληρώνεται με την στάση του ιερέα που απειλεί με ότι μέσα διαθέτει. Με την εμφάνιση της επιβλητικής γιατρίνας στο Ναγκιρέβ όλα ανατρέπονται. Γίνεται γιατρίνα και δικαστής, φίλη και σύμβουλος, τιμωρός και εκδικητής,άγγελος και διάβολος ... Θεωρεί υποχρέωση της με τα γιατροσόφια και τα φαρμάκια της πότε να σώζει και πότε να τιμωρεί. Παίρνει τον νόμο στα χέρια της και απονέμει την δικαιοσύνη που αυτή ορίζει, ξηλώνοντας προκαταλήψεις κι ενδοιασμούς. Για τις γυναίκες γίνεται φύλακας άγγελος τους. Για τον εαυτό της δίκοπο μαχαίρι,πρωταγωνίστρια σε ένα έργο που σκηνοθετεί και πιστεύει ότι πρέπει να φέρει εις πέρας προσπαθώντας να διαγράψει το παρελθόν της χωρίς να καταλαβαίνει ότι αυτό την καθορίζει. Στη φαντασία της η Σουζάνα προεξοφλούσε τις εξελίξεις, έκανε εικόνα γεγονότα που δεν συνέβησαν ακόμη, δικαιολογούσε απόλυτα τις παρεμβάσεις της στις ξένες ζωές και καθαγίαζε τον εαυτό της. Προφήτευε, εισέβαλε στα ξένα όνειρα κι έκανε θαύματα. Σαν θεότητα. Μια γυναίκα που βυθίστηκε στην ανάγκη της για εκδίκηση και χάθηκε τη στιγμή που ανακάλυψε το φως. Κάποιες φορές "στάθηκα" δίπλα της και κάποιες άλλες απέναντι της...διχάζει, προκαλεί και καθηλώνει ...Μου άρεσε πάρα πολύ!! Ένα καλογραμμένο βιβλίο που κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Ευχαριστώ την ομάδα και τις εκδόσεις Ψυχογιός !! Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία... το αξίζει!!

ID #36629 | ημερομηνία: 2020-09-14
Μάρκος Φουρλάκης | 73 κριτικές

Η γιατρίνα

Αρκετά καλή η μυθιστορηματική απόδοση μιας πραγματικής ιστορίας, αλλά κάποια στοιχεία του, εμένα προσωπικά με προβλημάτισαν. Πρέπει πάντα να δίνουμε συμπαθητική συμπεριφορά και έντονο υπόβαθρο κακοποίησης στον αυτουργό, ηθικό ή μη, δικαιολογοντας τα αδικαιολόγητα; Και στο κάτω κάτω, γιατί πρέπει όλοι να έχουν μια δικαιολογία; Κατά τα άλλα, ξεχώριζε η καλή γραφή, η έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο μεστός λόγος. Το προτείνω.

ID #34249 | ημερομηνία: 2020-08-28
Μερόπη Πουλάκη | 35 κριτικές

Ναι μεν καλογραμμένο βιβλίο, αλλά...

Η αλήθεια είναι ότι προβληματίστηκα πολύ τι βαθμολογία να δώσω σ' αυτό το βιβλίο που ας σημειωθεί στηρίζεται στην πραγματική ιστορία της Σουζάνας Φαζέκας, μιας μαίας που έδρασε στην Ουγγαρία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, βοηθώντας στη δολοφονία πολλών δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, ανθρώπων. Ως βιβλίο είναι μεν πράγματι καλογραμμένο και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος, αλλά... θες από επαγγελματική διαστροφή (είμαι συνταξιούχος δικαστής), με ενόχλησε πολύ που η "ηρωίδα" (κατά συρροή δολοφόνος) παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργεί στον αναγνώστη αισθήματα συμπάθειας και κατανόησης.

ID #30434 | ημερομηνία: 2020-08-10
Σαμαράς Ανδρέας | 581 κριτικές

Μια αληθινή και πολύ δυνατή ιστορία

Μια μυθιστορηματική βιογραφία εποχής που κρατάει αδιάκοπο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η συγγραφέας, αναφέρεται και σε ζητήματα διαχρονικά, που απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν τον άνθρωπο, ζητήματα όπως ο έρωτας, η συντροφικότητα, η εκδίκηση, η βία.

ID #28575 | ημερομηνία: 2020-07-31
Βουζούκας Νικόλαος | 101 κριτικές

Η γιατρίνα

Σωτήρας ή διαβολοθήλυκο; Μία ιστορία βγαλμένη από αληθινά γεγονότα, που θίγει εύστοχα ζητήματα προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών. Με μυθιστορηματικό πεδίο δράσης την περιοχή της Αυστροουγγαρίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, μία γυναίκα ζει ανάμεσα στο μίσος και την αγάπη και μας κρατά καθηλωμένους μέχρι το τέλος της ιστορίας της!

ID #24010 | ημερομηνία: 2020-07-17
Ντόκου Μαργαρίτα | 50 κριτικές

Η γιατρίνα

Τελικά τα ωραιότερα μυθιστορήματα είναι βγαλμένα από την ίδια τη ζωή..! Αξίζει να διαβαστεί.. προκαλεί πλήθος συναισθημάτων.

ID #20701 | ημερομηνία: 2020-07-14
Normita | 179 κριτικές

.

«Η γιατρινα» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Μας ταξιδεύει στην Αυστροουγγαρία και μας παρουσιάζει την ζωή των ανθρώπων στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα την θέση της γυναίκας μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Λόγω της κακομεταχείρισης των γυναικών του τότε, «η γιατρινα» αποφασιζει να λάβει δράση και να λειτουργήσει ως μέσο λύτρωσης των κακοποιημένων γυναικών παρέχοντας στις τελευταίες δηλητήρια και συμβουλές για να φονευσουν τους συντρόφους τους. Στο τέλος σχεδόν του βιβλίου αποκαλύπτονται τα φρικιαστικά πράγματα που έχει ζήσει η ίδια η πρωταγωνίστρια στα χέρια ενός άνδρα τα οποία ουσιαστικά έπλασαν τον χαρακτήρα της, έναν χαρακτήρα σκληρό και ανελέητο.

ID #17407 | ημερομηνία: 2020-07-12
ΧΑΡΑ ΓΚΙΝΗ | 51 κριτικές

Υπέροχο

Τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ίδια η ζωή. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα η Τραυλού επανήλθε με ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί.

ID #12586 | ημερομηνία: 2020-07-09
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ | 1138 κριτικές

Εξαιρετικο

Το αγαπημενο μου της τραυλου μεχρι τωρα.. Ωραια ιστορια καλογραμμενη!!!

ID #11581 | ημερομηνία: 2020-07-09
ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | 505 κριτικές

Δεν το αφήνεις!

Φοβερη ιστορία και καλογραμμένη!!!

ID #9429 | ημερομηνία: 2020-07-07
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

Διαβάζεται σε μία μέρα

Βιβλίο που θα σε καθηλώσει! Δε θα θες να το αφήσεις από τα χέρια σου.

ID #8993 | ημερομηνία: 2020-07-06
Ευαγγελία Μπαλιάκου | 61 κριτικές

Συγκλονιστική αληθινή ιστορία!!

''Η γιατρίνα",είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα,και αυτό είναι πού θα σας συγκλονίσει!!Ενα βιβλίο που άνετα μπορεί να διαβαστεί και από άντρες και από γυναίκες.Θα σας συγκινήσει βαθιά και θα σας ταξιδέψει πίσω σε μια εποχή δύσκολη Θα σας γεμίσει με πολλά ερωτήματα και συναισθήματα.

ID #8630 | ημερομηνία: 2020-07-05
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Μαμή ή δολοφόνος;

Μια αληθινή ιστορία γραμμένη από την μοναδική συγγραφέα. Σε καθηλώνει σε τέτοιο σημείο που απορεις αν όσα διαβάζεις είναι αληθινά

ID #4195 | ημερομηνία: 2020-06-14
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΑΪΝΙΔΟΥ | 285 κριτικές

Συγκλονιστικό

Η ''Γιατρίνα'' είναι ένα μυθιστόρημα εποχής που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Η ηρωϊδα η Σουζάνα Φαζέκας η οποία είναι πρόσωπο υπαρκτό,που διχάζει την τοπική κοινωνία του Ναγκιρέβ ως μαμή και πρακτική γιατρός. Αποκτώντας αυθαίρετα δικαιοδοσία ζωής και θανάτου πάνω σε ξένες ζωές, η Σουζάνα αναλαμβάνει δράση θεωρώντας θεία Δίκη ό,τι για τους υπόλοιπους είναι έγκλημα και αμαρτία. Όλα αλλάζουν όταν γνωρίζει το γιατρό Στράτο Κεκέρογλου και αρχίζει να συμφιλιώνεται με τα τραύματά της. Ένα βιβλίο που δεν θα θέλεις να τελειώσει.

ID #3224 | ημερομηνία: 2020-06-09
Ελεάνα Σταθάτου (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 3 κριτικές

Η Τραυλού ξαναβρίσκει τον παλιό εαυτό της που αγαπήσαμε

Χάρηκα απεριόριστα που η Τραυλού ξαναβρήκε τον παλιό καλό εαυτό της. Η ιστορική τριλογία της που προηγήθηκε με είχε κουράσει καθώς αισθανομουν ότι έδινε υπερβολικά μεγάλο βάρος στην έρευνα καθιστώντας βαρύ το ανάγνωσμα. Η γιατρίνα, είναι ένα εντελώς άλλο βιβλίο. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, κινείται σε μια ατμόσφαιρα πιο βαθιά, άρα και πιο σκοτεινή από αυτή που μας έχει συνηθίσει η δημιουργός. Πολλά συγχαρητήρια για την επάνοδο και εύχομαι να διατηρηθεί σε αυτό το μήκος κύματος η συγγραφική της ενασχόληση.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Μια νύχτα ακόμη (173)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Εβόρα (154)
Κρόμμυδας Κώστας
Διόπτρα

Μια φορά κι ένα μπορώ… (129)
Στυλιαρά Ρενέ
Queens Publication

Το βιβλίο της Κατερίνας (77)
Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις Πατάκη

Μυρωδιά από σανίδι (57)
Κρομμύδας Κώστας
Διόπτρα

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία