Κανονικοί άνθρωποι

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

7.4

Κριτικές

15

Συγγραφέας Rooney Sally
ISBN 9789601686257
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 15
ID #51742 | ημερομηνία: 2021-05-03
Eleni @bookellenic | 45 κριτικές

Καινούργιο αγαπημένο!

Δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να πω κάτι που να φανερώνει πραγματικά πόσο μου ταίριαξε αυτό το βιβλίο. Ίσως όχι λόγω της ταύτισης, αν και μοιραία βρήκα το νεότερο εαυτό μου να αντικατοπτρίζεται ενίοτε μέσα στις σελίδες του, όσο λόγω του εσωτερικού μονολόγου των δύο πρωταγωνιστών. Δυσκολευόμουν αρκετά να διαχωρίσω ποιανού τις σκέψεις διαβάζω, καθώς έλειπαν σημεία στίξης όπως τα εισαγωγικά, ώστε να καταλάβω στο διάλογο και στον εσωτερικό μονόλογο, ενώ τα κεφάλαια δεν ήταν διαχωρισμένα ανά οπτική. Υποψιάζομαι πως το μεταφρασμένο κείμενο ίσως συνέβαλε σε αυτό, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω πως η μετάφραση του σε καμία δεν υστερεί ούτε δυσχεραίνει τον αναγνώστη. Παρακολουθώντας την τηλεοπτική μεταφορά αμέσως αφού τελείωσα το βιβλίο ήταν ο καλύτερος τρόπος για μένα να βιώσω το βιβλίο, αφού η εικόνα, οι ερμηνείες και το σενάριο συμπλήρωσε ό,τι η φαντασία μου δεν μπορούσε να πλάσει ή έδωσε έμφαση σε ό,τι εγώ προσπέρασα κατά την ανάγνωση. Για άλλη μια φορά, να τι γίνεται όταν η συγγραφέας έχει ενεργό ρόλο στην παραγωγή/ σεναριογραφία. Δεν ξέρω αν θα σας αρέσει η ιστορία του Κόννελ και της Μαριάν. Η γραφή και οι χαρακτήρες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο αναγνωστικό κοινό και μπορώ να καταλάβω γιατί. Προσωπικά ήταν το πρώτο βιβλίο για το 2021 που δεν ήθελα να αφήσω από τα χέρια μου.

ID #49077 | ημερομηνία: 2021-03-23
Book2chance | 122 κριτικές

Κανονικοί άνθρωποι

Τελικά τι είναι "κανονικοί άνθρωποι" και ποιος ορίζει αυτήν την "κανονικότητα "? και γιατί στην τελική να πρέπει να ακολουθούμε όλες αυτές τις κοινωνικές νόρμες που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο ως "κανονικό"? Το βιβλίο μέσα από μία ιστορία δύο νέων ανθρωπων προσπαθεί να περάσει διάφορα μηνύματα για την διαφορετικότητα ,για την κακοποίηση μέσα σε οικογένειες, μέσα σε σχέσεις για την κατάθλιψη και γενικότερα για οποιαδήποτε αδυναμία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που να τον οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό που δεν μου άρεσε όμως στο βιβλίο είναι ,οτι ενώ φέρνει στο φως τόσα καίρια κοινωνικά θέματα που αξίζουν την απαιτούμενη προσοχή των αναγνωστών και όχι μόνο δεν αναπτύσσονται στο βαθμό που θα περίμενα ,μένουνε μετέωρα χωρίς να εμβαθύνει ιδιαίτερα.

ID #45137 | ημερομηνία: 2020-12-31
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΙΤΟΣ | 3 κριτικές

ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (SALLY ROONEY)

Πρόκειται για ένα crossover μυθιστόρημα, δηλαδή για ένα μυθιστόρημα που ανατέμνει κρίσιμα ζητήματα της εφηβικής και της μετεφηβικής ηλικίας, τα οποία αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις εν γένει και στα συναισθήματα που αναδύονται από αυτές. Η συγγραφέας περιγράφει τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ εραστών, μεταξύ φίλων, μεταξύ γνωστών, μεταξύ συγγενών, οι οποίες πολύ συχνά δεν είναι ούτε εύκολες ούτε δεδομένες. Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ συγγενών που μπορεί να είναι γλυκές και ευαίσθητες (όπως του Κόνελ με την μητέρα του) αλλά μπορεί να είναι και πολύ σκληρές (όπως της Μαριάν με την μητέρα της) ή αρρωστημένα ανταγωνιστικές (όπως της Μαριάν με τον αδερφό της). Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ φίλων που μπορεί να είναι ειλικρινείς και ανιδιοτελείς (όπως της Μαριάν με την Τζοάνα) αλλά μπορεί να είναι και εντελώς επιφανειακές και ανούσιες (όπως της Μαριάν με την Πέγκυ). Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ εραστών που μπορεί να είναι τρυφερές (όπως κατ’ εξοχήν της Μαριάν με τον Κόνελ), μπορεί να είναι σαδομαζοχιστικές (όπως της Μαριάν με τον Τζέιμι), μπορεί να είναι αδιάφορες (όπως της Μαριάν με τον Λούκας), μπορεί να είναι εκδικητικές. Και βεβαίως, υπάρχουν σχέσεις που μπορεί να είναι (και οι περισσότερες πράγματι είναι) αντιφατικές, περιέχουν δηλαδή ενδογενείς αντιφάσεις, άλλοτε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες. Σχέσεις τρυφερές και εκδικητικές ταυτόχρονα, σχέσεις ειλικρινείς και ιδιοτελείς ταυτόχρονα, σχέσεις γλυκές και ανταγωνιστικές ταυτόχρονα. Όπως επίσης υπάρχουν και σχέσεις οριακές, σχέσεις που δεν είναι ούτε καθαρά φιλικές ούτε καθαρά ερωτικές, ή μάλλον είναι ταυτόχρονα και φιλικές και ερωτικές, οι οποίες κινούνται σε μία γκρίζα ζώνη μεταξύ ερωτικής έλξης και συμβατικής φιλίας. Η συγγραφέας, επίσης, περιγράφει με εξαιρετική ενάργεια και οξυδέρκεια την επίδραση που μπορεί να έχουν διάφορα φαινομενικά μικρά και ασήμαντα γεγονότα στις ανθρώπινες σχέσεις και στα συναισθήματα που αναδύονται από αυτές. Σχέσεις μακροχρόνιες που μπορεί να καταρρεύσουν κυριολεκτικά σε μία στιγμή, από μία λάθος κουβέντα που ειπώθηκε την λάθος στιγμή ή από μία κουβέντα που δεν ειπώθηκε όταν έπρεπε να ειπωθεί. Πόσες φορές δεν έχει τύχει να πούμε την λάθος κουβέντα την λάθος στιγμή και να δώσουμε το λάθος μήνυμα; Και πόσες φορές δεν έχει τύχει να προετοιμαζόμαστε επί ώρες και επί μέρες ολόκληρες για να πούμε κάτι σε κάποιον/α και την κρίσιμη στιγμή να μην λέμε τίποτα ή να λέμε κάτι εντελώς άσχετο, δίνοντας το λάθος μήνυμα ή μη δίνοντας κανένα μήνυμα; Αυτά και άλλα πολλά, η συγγραφέας τα ανατέμνει με αξιοθαύμαστη ωριμότητα για την ηλικία της.

ID #44052 | ημερομηνία: 2020-11-27
Lygeri Simeionopoulou | 236 κριτικές

Κανονικοί άνθρωποι

It started backwards this time. I had it in my "want to read" list of Goodreads but I really got into it after I had watched the first episode of the BBC series. So, a friend of mine sent it to me and the only thing I want to say is I am in love... I really admired the depth of both characters, Marriane and Connell, and appreciated the ending. Normal people, no loud music, no miracles and impossible coincidences.. I don't think I am going to forget this one...

ID #43069 | ημερομηνία: 2020-11-15
@readandcapture_by_mariaroussou | 127 κριτικές

Περίμενα παραπάνω

Ο Κόννελ είναι ταπεινός και ευφυής και η Μαριάν αντισυμβατική, παράξενη και κοινωνικά μη αποδεκτή από τους συμμαθητές της. Και οι δύο βρίσκονται στην εφηβεία τους χωρίς κανένα προφανές κοινό χαρακτηριστικό, όμως έλκονται μεταξύ τους και δημιουργούν μια σχέση κάπως "μυστική", βασιζόμενη απόλυτα στην εμπιστοσύνη και την ικανότητα να είναι ο εαυτός τους όταν βρίσκονται μαζί. Να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, αλλά όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους συμπεριφέρονται σαν "ξένοι". Ο Κόννελ και η Μαριάν, είναι τόσο διαφορετικοί, όμως όταν είναι μαζί βρίσκουν πάντα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, όλα όσα ψάχνουν. Ζουν μια πολυτάραχη σχέση και όσο δένονται εκείνος τρομάζει και απομακρύνεται και κείνη έχοντας την ανάγκη να νιώσει επιβεβαίωση, οδηγείται σε αρρωστημένες σχέσεις. Και κάπως έτσι θα φτάσουν ως τη μετάβαση της ενήλικης ζωής τους. Γιατί τελικά και οι δύο το μόνο που αναζητούν είναι να νιώσουν δύο "Κανονικοί Άνθρωποι". Ένα βιβλίο για τις σχέσεις των ανθρώπων, για το πως η εφηβική/νεανική ζωή μπορεί να καθορίσει σε ένα βαθμό τη μετέπειτα κοινωνική ζωή και όχι μόνο. Ακόμα και την ίδια την ευτυχία, την αυτοπεποίθηση, τα θέλω. Για το πως οι άνθρωποι μεταλλάσσουν τις συμπεριφορές τους και την προσωπικότητά τους μόνο και μόνο για να ενταχθούν σε ένα σύνολο, για να νιώθουν αρεστοί. Ήταν το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διάβασα και ήταν καλό, όμως δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε, κυρίως γιατί στην αρχή αναλώθηκα παραπάνω από οσο θα ήθελα στο να καταλάβα που θέλει να πάει η συγγραφέας την ιστορία και ύστερα ένιωθα ένα προβλέψιμο μπρος πίσω στη σχέση των πρωταγωνιστών που προσωπικά με κούρασε.

ID #41900 | ημερομηνία: 2020-10-22
Εύη Κόγκα | 67 κριτικές

Κανονικοί άνθρωποι

Μία σχέση που δοκιμάστηκε στο χρόνο και τα κοινωνικά πρέπει. Η Rooney κατόρθωσε να χτίσει δύο χαρακτήρες με ιδιόμορφη δυναμική, οι οποίοι ισορροπούν ανάμεσα στα πραγματικά τους θέλω και την κοινωνική κριτική. Η γραφή της ανάλαφρη και ευανάγνωστη χωρίς μεγάλες κορυφώσεις και ιδιαίτερες τεχνικές.

ID #38127 | ημερομηνία: 2020-09-26
Άννα Λάζου | 41 κριτικές

Οι κανονικοί άνθρωποι...

Ένα από τα πιο αληθινά αλλά εξουθενωτικά βιβλία που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό. Σίγουρα. Μπορεί η συγγραφέας να πετυχαίνει στο να περάσει το μήνυμα των κανονικών ανθρώπων, μα το συγκεκριμένο βιβλίο με διέλυσε ψυχικά, με κούρασε, με τσάντισε και θεωρώ πως το τράβηξε παραπάνω απ' όσο έπρεπε κάνοντας το για εμένα υπερτιμημένο. Πολλές φορές ήμουν με τις φράσεις «δεν ξέρω τι γίνεται τέλος πάντων» και «όχι πάλι τα ίδια» μες το μυαλό...

ID #37436 | ημερομηνία: 2020-09-24
Pythagoreio_theorima | 60 κριτικές

Διαφορετικό

Το Ολοκλήρωσα χθες. Ήταν ένα από τα πιο περίεργα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου. Από τη μια τονίστηκε η διαφορετικότητα των δυο ανθρώπων χωρίς καν να εστιάσει η συγγραφέας σε κάποια ιδιαίτερη διαφορετικότητα κι αυτό μου άρεσε πολύ. . . Το μόνο αρνητικό ήταν πως δεν υπήρχαν οι διάλογοι σε εμφανή σημεία αλλά μέσα στο κείμενο και στην παράγραφο χωρίς κανένα σημείο στίξης κι αυτό με μπέρδεψε. . . Μου άρεσε πολύ η ιστορία τους. Απλοϊκός λόγος που κάποιες στιγμές όλες αυτές οι σκέψεις των ηρώων και οι καταστάσεις μού θύμισαν γνώριμες εικόνες. Δυο άνθρωποι που πάλεψαν για να γίνουν κανονικοί χωρίς να παλέψουν όμως ιδιαίτερα. . . Μου άρεσε που υπήρχε γρήγορη ροη με τις ημερομηνίες και την πλοκή, που εντάχθηκαν κι άλλοι χαρακτήρες στην ιστορία, ενδιαφέροντες κυρίως. Επίσης αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αυτό θα ήταν η τριτοπρόσωπης αφήγηση. Νομίζω η πρωτοπρόσωπη από την πλευρά της κοπέλας θα ήταν πιο εύστοχη. . . Δεν αποτελεί ένα εφηβικό ανάγνωσμα αλλά μια αέναη προσπάθεια των ανθρώπων για να ενταχθούν σε ό,τι «κανονικό» αποτυγχάνοντας πλήρως να προσαρμοστούν στις νόρμες μιας κοινωνίας που συνεχώς κρίνει. . Μην περιμένετε μια πλοκή με τρομερές ανατροπές και σασπένς. Θα το θεωρήσω σαν την απόλυτη απλότητα που προσδίδει κάτι γιατί δεν προσπαθεί στην τελική να προβεί σε εντυπωσιασμούς.

ID #36669 | ημερομηνία: 2020-09-15
Aristides Zindros | 13 κριτικές

Βαθύ όσο μια νέτφλιξ dramedy

Μιλένιαλς γουίθ φερστ γουόρλντ πρόμπλεμς δις ιζ γιορ πλέηγκράουντ.

ID #36654 | ημερομηνία: 2020-09-15
On_my_bookself | 27 κριτικές

Κανονικοί ανθρωποι

: Ο Κόνελλ και η Μαριάν δύο νέοι, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, αναπτύσσουν μια σχέση. Μια σχέση που και οι ίδιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν. Την μια στιγμή βρίσκονται, την άλλη στιγμή χάνονται... κι αυτό το γεγονός επαναλαμβάνεται. Ένας συναισθηματικός φόβος διαπιστώνεται στις σελίδες της Rooney. Φόβος για να μην φανείς κατώτερος, φόβος για να μην ντραπείς, φόβος για να μην αγαπήσεις... φόβος για να μην δεσμευτείς. Είναι το βιβλίο αυτό της συγγραφέα που ο ήρωας ξεστομίζει το "Σ' αγαπώ" και αναρωτιέσαι τι εννοεί με αυτές τις δύο λέξεις... Δεν ξέρω αν οι ήρωές της Rooney είναι απόκοσμοι, μπορώ όμως να γράψω πως η ερωτική πράξη και η ηδονή που προσφέρει αυτή, διαμορφώνει στην σημερινή εποχή απόκοσμες συμπεριφορές.

ID #30776 | ημερομηνία: 2020-08-12
HOLLY | 20 κριτικές

Ενδιαφέρον βιβλιο

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλιου αυτού δεν ειναι τοσο η πλοκή και η ιστορία αγαπης/φιλίας μεταξύ δυο ανθρώπων αλλα η μοναδική γραφή της Ρούνεϊ. Χρησιμοποιεί ένα ελεύθερο πλάγιο λόγο που αποτυπώνει πολυ καλα τις σκεψεις και το χαρακτήρα των πρωταγωνιστων με μια ζωντάνια που θυμίζει ταινία.

ID #30464 | ημερομηνία: 2020-08-11
Τόνια Π. | 79 κριτικές

Κανονικοί άνθρωποι!

Η Sally Rooney έχει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο γραφής ο οποίος σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο και να φτάσεις στην τελευταία του σελίδα. Ωστόσο, το θέμα της πλοκής δεν είναι κάτι πρωτότυπο, σε κρατά όμως στο βιβλίο το ψυχογράφημα των ηρώων!!!

ID #27440 | ημερομηνία: 2020-07-27
May Eve | 906 κριτικές

Πολύ, πολύ μέτριο

Οι κανονικοί άνθρωποι που ζουν κανονικές ζωές μπορεί να γίνουν βαρετοί. Καλή αρχή, αργή μέση, κακό τέλος. Δεν το βρήκα όσο διορατικό έχω ακούσει να το περιγράφουν. Δεν το μίσησα, αλλά δεν μου άρεσε κιόλας.

ID #27140 | ημερομηνία: 2020-07-26
Αντιόπη Κουφού (books_harbor) | 41 κριτικές

αριστουργηματικό έργο που διαβάζεται σε λίγες ώρες

Η ιστορία σε αυτό το βιβλίο είναι υπέροχη, όχι όμως το κλειδί. Τι είναι αυτό που έφερε στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεκάδες βραβεία και τιμητικές διακρίσεις και το έκανε να συμπεριληφθεί στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα (Guardian); Μα φυσικά η γραφή της Σάλλυ Ρούνεϋ σε συνδυασμό με την ιδιαιτέρως συναισθηματική-κοινωνική ματιά της. Θαρρώ πως πιο ζωντανός ελεύθερος πλάγιος λόγος δεν υπάρχει, οι φωνές και οι σκέψεις των πρωταγωνιστών πλέκονται τόσο περίτεχνα που δημιουργούν έναν στρόβιλο στο κεφάλι σου. Μου συνέβη, όσο διάβαζα το βιβλίο, να νιώθω πως βρίσκομαι μπροστά από μία οθόνη που αλλάζει τόσο γρήγορα εικόνες τις οποίες δεν πρόφταινα ποτέ να δω ολοκληρωτικά και αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως κάθε κεφάλαιο προχωρούσε κατά δύο/τρεις ή έξι μήνες με αποτέλεσμα να βρίσκομαι διαρκώς σε μία δίνη σκέψεων και συναισθημάτων.

ID #10622 | ημερομηνία: 2020-07-08
Ελευθερία Παππά | 9 κριτικές

Κανονικοί Άνθρωποι Review

Το δεύτερο βιβλίο της Σάλει Ρούνει, φαίνεται και πάλι να καταγράφει την καθημερινότητα και τις ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων. Αυτή τη φορά, μέσα από τις ευαισθησίες που γεννούνται από μια μακροχρόνια φιλία και αγάπη. Είναι σίγουρα ένα πολύ ζεστό και ρομαντικό βιβλίο, το οποίο διαδραμματίζεται στην κρύα Ιρλανδία, και το όμορφο της τοπίο.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (137)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (122)
Orwell George
Κάκτος

Ο αλχημιστής (102)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (101)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Λύω, σιωπή! (98)
Da Costa Mark Christopher
Πηγή

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία