Ο Στόουνερ

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.3

Κριτικές

34

Συγγραφέας Williams John
ISBN 9789600118490
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 34
ID #75648 | ημερομηνία: 2023-08-17
Χριστίνα | 53 κριτικές

Συγκλονιστικό!!!

Συγκλονιστικό στην απλότητα του!!!Καποια βιβλία σαν και αυτό δείχνουν γιατί αξιζει το να διαβάζει κανείς.Η απλή σχεδόν βαρετη ζωη του Γουίλιαμ Στοουνερ μου έβγαλε τοσα πολλα συναισθήματα:οργη για τον φθονο των συναδέλφων του , θλίψη για τον αναγκαστικο χωρισμό του απο τον ερωτα της ζωης του , κατανόηση στον βαρετο του γάμο .Το γεγονός ότι κάποια σημεια μου ήταν δυσνόητα σε σχέση με την Αγγλικη φιλολογία δεν με εμπιδισαν στο να βαθμολόγησω με δεκα με τονο το συγκεκριμένο έργο.Ιδιατερο βιβλιο αλλα θα το πρότεινα σιγουρα.

ID #70625 | ημερομηνία: 2023-01-11
ΒΓ | 7 κριτικές

Πάρα πολύ καλό

Απλό, ανθρώπινο, μελαγχολικό

ID #70246 | ημερομηνία: 2022-11-10
Χρήστος Μάντζιος | 24 κριτικές

Λαγνεία και Γνώση

«Λαγνεία καὶ γνώση», τοῦ εἶχε πεῖ σὲ μιὰ στιγμὴ ἡ Κάθριν. «Τελικά, αὐτὰ εἶναι τὸ πᾶν, ἔτσι;»… Εκαναν ἔρωτα, μετὰ ἔμεναν γιὰ λίγο ξαπλωμένοι, σιωπηλοὶ καὶ ξανάπιαναν τὰ διαβάσματά τους, λὲς καὶ ὁ ἔρωτας καὶ ἡ μάθηση ἦταν ἡ ἴδια διαδικασία. Ἦταν ἕνα ἀπὸ τὰ παράδοξα αὐτοῦ ποὺ ὀνόμασαν «δεδομένη ἄποψη», καὶ ποὺ τὸ ἔμαθαν ἐκεῖνο τὸ καλοκαίρι. Εἶχαν μεγαλώσει κι οἱ δυὸ σὲ μιὰ παράδοση πού, μὲ τὸν ἕναν ἢ τὸν ἄλλον τρόπο, τοὺς ἔλεγε πὼς ἡ ζωὴ τοῦ πνεύματος καὶ ἡ ζωὴ τῶν αἰσθήσεων ἦταν διαφορετικὰ πράγματα καὶ μάλιστα ἐχθρικὰ μεταξύ τους· πίστευαν καὶ οἱ δυό τους, χωρὶς ποτὲ νὰ τὸ ἐξετάσουν στὰ σοβαρά, ὅτι ἔπρεπε κανεὶς νὰ διαλέγει τὸ ἕνα, ἀναπόφευκτα, σὲ βάρος τοῦ ἄλλου. Τὸ ὅτι τὸ ἕνα θὰ μποροῦσε νὰ κάνει πιὸ ἔντονο τὸ ἄλλο δὲν τοὺς εἶχε περάσει ποτὲ ἀπὸ τὸ μυαλό· καὶ ἐφόσον ἡ πραγμάτωση αὐτῆς τῆς ἀλήθειας προηγήθηκε τῆς ἀναγνώρισής της, τὸ εἶδὰν σὰν ἀποκλειστικὰ δική τους ἀνακάλυψη. Αρχισαν νὰ συλλέγουν διάφορες παραδοξότητες τῆς «δεδομένης ἄποψης» καὶ νὰ τὶς ἀποθησαυρίζουν· ἦταν κάτι ποὺ τοὺς βοηθοῦσε νὰ ἀπομονώνονται ἀπὸ τὸν κόσμο ποὺ ἐπέβαλλε αὐτὲς τὶς κρίσεις, τοὺς βοηθοῦσε νὰ ἔρχονται οἱ δυό τους πιὸ κοντὰ μ᾿ ἕναν ἀδιόρατο, ὁπωσδήποτε συγκινητικὸ τρόπο.»

ID #45947 | ημερομηνία: 2021-01-16
akantareads | 62 κριτικές

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο!

Με μια ανάσα, μόνο έτσι μπορεί κάποιος να διαβάσει αυτό το αριστούργημα, που δικαίως έχει γίνει best seller! Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε γίνει στην Αμερική το 1964, χωρίς επιτυχία και έτσι δεν έγινε επανέκδοση. Όμως, το 2011 η Γαλλίδα μεταφράστρια Anna Gavalda, το μετέφρασε και έτσι ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Ο Στόουνερ, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια και έπειτα από προτροπή του πατέρα του, ξεκίνησε να σπουδάζει Γεωπονία αλλά πολύ γρήγορα τον κέρδισε η λογοτεχνία. Πλέον, καθηγητής της Αγγλικής φιλολογίας, γνωρίζει και ερωτεύεται την Ίντιθ, μελλοντική σύζυγο και μητέρα της μοναχοκόρης του Γκρέις. Πολύ σύντομα καταλαβαίνει ότι αυτός ο γάμος ήταν ένα λάθος, ένας ενθουσιασμός, που όπως συμβαίνει συνήθως περνά πολύ γρήγορα. Η ζωή του με την Ίντιθ, ήταν συμβατική, μια ζωή χωρίς νόημα. Άρα, τι είναι αυτό που τον κρατάει ζωντανό, εκτός από την κόρη του; Η πανεπιστημιακή του καριέρα, γεμάτη από ίντρικες και διαξιφισμούς, αλλά έδωσε όλο του πάθος και την αγάπη που μπορεί να νιώσει κάποιος για κάτι. Έτσι, και ο Στόουνερ, ήταν ο καθηγητής που ήταν δίπλα στους φοιτητές του, τους βοηθούσε και τους προστάτευε. Ταυτίζεσαι με τον Στόουνερ και ταυτίζεσαι γιατί δεν είναι ο συμβατικός ήρωας που διαβάζεις σε ένα μυθιστόρημα, είναι ο άνθρωπος που ζει αναμεσά μας, που περνάει τις ίδιες δυσκολίες με εμάς.

ID #42010 | ημερομηνία: 2020-10-27
Ολυμπιάδα | 13 κριτικές

Ένα αντισυμβατικό ψυχογράφημα. Μια ενδοσκόπηση ενός αφόρητα μέτριου ανθρώπου.

Ο Στόουνερ δεν είναι ιδιαίτερος, δεν ξεχωρίζει, είναι αδιάφορος. Από αγροτόπαιδο καταφέρνει να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου, με μια άλλη κλίμακα θα μπορούσαμε να αποδώσουμε αυτή την επιτυχία ως "έγινε αστροναύτης!", αλλά δεν του το αναγνωρίζουμε, δεν φαίνεται τόσο εξαιρετικό κατόρθωμα εντέλει. Ακολουθούμε τον πρωταγωνιστή από μικρή ηλικία εως και τον θάνατό του, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη μέση ηλικία. Ο συγγραφέας χωρίς φορτωμένο κείμενο, απλοϊκά παρουσιάζει τις επιλογές και τους προβληματισμούς του. Ο Στόουνερ, χαμηλών τόνων και λιγομίλητος δυσκολεύεται να εκφράσει την διαφωνία του με την γυναίκα του, ή ακόμα και τον απαράμιλλο έρωτά του. Η μόνη διένεξη που δέχεται να ξεκινήσει φαίνεται να γίνεται για λόγος δεοντολογικούς, ό,τι αφορά τον εαυτό του, την προσωπικότητά του, τα συναισθήματα του, είναι μικρότερης σημασίας, έτσι ο Στόουνερ δεν χάρηκε τίποτα στο έπακρον. Έφυγε με ένα βιβλίο στο χέρι αλλά με μια πικρία, με μια αμφιβολία για το αν έκανε τελικά την σωστή επιλογή.

ID #31496 | ημερομηνία: 2020-08-14
Βάγια Τσαγγαδούρα | 35 κριτικές

Εκπληκτικό

Η ιστορία της ζωής του Στόουνερ, ενός καθηγητή Αγγλικής φιλολογίας, ήσυχη και χωρίς έντονες εναλλαγές ,μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος σε συναρπάζει και σε κάνει να μη θες να αφήσεις από τα χέρια σου!

ID #27300 | ημερομηνία: 2020-07-27
Κοτζαθανάσης Πάρης | 4 κριτικές

Υπέροχη καταγραφή χαρακτήρα

Η ζωή ενός φτωχού αγροτοπαιδου που γοητεύτηκε από τη μαγεία της Λογοτεχνίας, ενώ οι αρχικές σπουδές του ήταν στη Γεωπονία. Πολύ γρήγορα η δύναμη και η μαγεία του λόγου τον κέρδισαν και τον έστρεψαν σε άλλο προσανατολισμό που τον οδήγησε στα πανεπιστημιακά έδρανα ως δάσκαλο πια. Πολλά τα θέματα που θίγει ο Στοουνερ: τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε στη ζωή, πώς επηρεάζουν αλλά και επηρεάζονται οι σχέσεις με την οικογένεια, ποιος ο ρόλος του έρωτα στη ζωή, πώς κυλάει μια ζωή με συμβιβασμούς, τρικλοποδιές από συναδέλφους στον επαγγελματικό χώρο αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του δασκάλου, άλλωστε και ο πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι. Λόγος που ρέει, χαρακτήρες που συντροφεύουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητα του Στοουνερ σε μια πορεία ζωής, που θα του άξιζε να γευτεί περισσότερα. Τελικά στη ζωή παίρνουμε αυτό που μας αξίζει ή αυτό που διεκδικούμε με πάθος; Μήπως η έλλειψη αυτού του πάθους ευθύνεται για όσα δεν καταφέραμε, μήπως οι συμβιβασμοί μας στρώνουν το χαλί στη μετριότητα και τελικά στην προσωπική μας δυστυχία; Ο Στοουνερ αποτελεί την αφορμή για την προσωπική ενδοσκόπηση του καθενός. Βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους!!!

ID #26632 | ημερομηνία: 2020-07-24
Χριστίνα Παγκάκου | 68 κριτικές

Ο μελαγχολικός καθηγητής....και η λογοτεχνία.

Ένας ήρωας μελαγχολικός, ένα βιβλίο εσωτερικού διαλόγου. Ακολουθούμε τον Στόουνερ (εν δυνάμει βοηθό καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας) στις διάφορες φάσεις της ζωής του και γινόμαστε κοινωνοί των αντιλήψεών του, των στάσεών του στη ζωή και της μεγάλης του αγάπης για την γλώσσα και τη λογοτεχνία!! Ένα από τα πιο "μελαγχολικά όμορφα" βιβλία που έχω διαβάσει και ένας μοναδικός ήρωας που θα σας αφήσει μια γλυκόπικρη ανάμνηση...

ID #25117 | ημερομηνία: 2020-07-20
Άννα Καρρά | 12 κριτικές

Αξιαγάπητος ήρωας

Υπέροχη γραφή με ένα συγκινητικό τέλος το βιβλίο του Williams σε αγγίζει από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Ένας ύμνος στην αγάπη για τα βιβλία.

ID #21794 | ημερομηνία: 2020-07-15
Τζέμα Δεσύλλα | 350 κριτικές

Ένα βιβλίο "ήρεμη δύναμη"

Η ιστορία του Στόουνερ φαίνεται απλή και γραμμική. Ο Γουίλιαμς όμως, μέσα από την αθόρυβη, φαινομενικά, ιστορία του Στόουνερ μας χαρίζει ένα υπέροχο βιβλίο-ψυχογράφημα το οποίο θα χαραχτεί για μεγάλο διάστημα στην ψυχή σας. Ο Στόουνερ είναι ίσως, ο ίδιος μας ο εαυτός.

ID #21335 | ημερομηνία: 2020-07-15
Μαρία Καραπανάγου | 978 κριτικές

Βιβλίο

Εξαιρετική περιγραφή των προσώπων και των γεγονότων ! Καλογραμμένο !

ID #18067 | ημερομηνία: 2020-07-13
Christina Stefanopoulou | 891 κριτικές

Εξαιρετικό

Ωραίο γραφή και πλοκή.Ευχαριστη ανάγνωση.

ID #12652 | ημερομηνία: 2020-07-09
Sideris Nt | 217 κριτικές

must read

Συγκλονιστικό βιβλίο! Μπορεί ο Williams να στηρίζεται σε μια φαινομενική απλή ιστορία, αλλά ο τρόπος που διεισδύει στον πηρύνα της και η εμβάθυνση στους χαρακτήρες γίνεται με απόλυτα δεξιοτεχνικό τρόπο και μεγάλη επιδεξιότητα.

ID #12171 | ημερομηνία: 2020-07-09
Ευάγγελος Τελληγιαννίδης | 30 κριτικές

Αριστούργημα!

Με την εξαιρετική μετάφραση της Αθήνας Δημητριάδου ξετυλίγεται η ιστορία του Στόουνερ. Το μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Στόουνερ, ενός βοηθού καθηγητή της Αγγλικής φιλολογίας, τη διδασκαλία του, τις σχέσεις του, την αποτυχία του γάμου του. Το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο να μας ενδιαφέρει ένα τέτοιο μυθιστόρημα; Ο John Williams μέσα από το μυθιστόρημά του εκφράζει τις απόψεις του για τις εσωτερικές συγκρούσεις που βασανίζουν κάθε επιλογή μας, για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών και των επιθυμιών μας οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες που επιβάλλονται από την κοινωνία, για την προσπάθεια να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες και στα πιστεύω μας σε μια κοινωνία που αδιαφορεί. Η γραφή του Williams είναι μοναδική. Ο ρεαλισμός του ανεπανάληπτος. Οι διάλογοί του αληθινοί. Το δε γλυκόπικρο τέλος συγκλονιστικό. Απλά διάβασέ το και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθείς από την επιλογή.

ID #12003 | ημερομηνία: 2020-07-09
Μαρια Π. | 23 κριτικές

Στοουνερ

Μέσα από μία απλή ιστορία ο williams μας δίνει ένα αριστούργημα. Η ανάλυση των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του και η καταπληκτική γραφή του κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει.

ID #11989 | ημερομηνία: 2020-07-09
Nατάσα Μυλωνάκου | 58 κριτικές

Κάτι από τους κλασικούς

Με κίνδυνω να ακουστεί υπερβολικό εμένα ο Στόουνερ μου θύμισε ήρωες της κλασικής λογοτεχνίας στα μέτρα των μεγάλων λογοτεχνικών ηρώων, ντοστογιεφσκικών, ζολαδικών και άλλων. Τοποθετημένο ανάμεσα σε δυο πολέμους που φωτίζουν απλά ως background ένα ουδέτερο σκηνικό στην απομακρυσμένη Αμερική, η σύρραξη επηρεάζει τον Στόουνερ με μη κραυγαλέο τρόπο, ενώ η προσπάθειά του να ζήσει με τη ζωή του και να συμβιβαστεί με τα δεινά της αλλά και η απόπειρα να απαγκιστρωθεί από αυτά, κάνουν το βιβλίο διαχρονικό και ευαίσθητο. Για τους nerds της λογοτεχνίας, η ικανοποίηση θα βρεθεί επίσης στις αρκετές αναφορές σε κλασικά λογοτεχνικά έργα κυρίως της αγγλικής και κλασικής παράδοσης και φυσικά σε αυτό που πιστεύω πως αποτελεί το δεύτερο νοημα του Στόουνερ: τη σχέση του ήρωα με τους μαθητές και την επιστήμη του, την ακεραιότητά του εντός του πανεπιστημιακού κατεστημένου και τι τελικά χρειάζεται κανείς για να γίνει πραγματικός δάσκαλος.

ID #11023 | ημερομηνία: 2020-07-08
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ | 902 κριτικές

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!!!

Πραγματικά υπέροχο βιβλίο. Σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα. Είναι από τα βιβλία που θέλεις παράλληλα να μην αφήσεις από τα χέρια σου αλλά και να μην τελειώσει. Ένας ανθρώπινος και ρεαλιστικός ήρωας και μία αφήγηση που δεν την χορταίνεις!

ID #10856 | ημερομηνία: 2020-07-08
Βάϊα Σίμου | 30 κριτικές

Ο καθηγητής!

Ο Στόουνερ αποτελεί ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά καλογραμμένο.Σε αυτό περιγράφεται η απλή ζωή του καθηγητή Αγγλικής φιλολογίας, ο αποτυχημένος γάμος του και ο έρωτας του για μια συνάδελφο του.Κυρίαρχο στοιχείο είναι το καθήκον που αισθάνεται απέναντι στο επάγγελμα του. Το βιβλίο εκ πρώτης όψης φαίνεται απλό αλλά δεν είναι.Είναι έντονα φορτισμένο συγκινησιακά. Αναγνωρίστηκε μετά από πενήντα χρόνια και ως σήμερα θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, του John Williams.

ID #10215 | ημερομηνία: 2020-07-08
ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | 505 κριτικές

Καλό...

Καλογραμμένο, όχι όμως αυτό που περίμενα...

ID #10026 | ημερομηνία: 2020-07-08
nessuno | 7 κριτικές

Στόουνερ

Το βιβλίο αποτελεί την αφήγηση της ζωής του καθηγητή αγγλικής φιλολογίας Στόουνερ από την αρχή ως το τέλος. Μέσα από τις σχέσεις, τα κρίσιμα γεγονότα και -κυρίως- τις πολλαπλές αποτυχίες που βιώνει, ο Στόουνερ σκιαγραφείται ως μια φιγούρα που ελάχιστα παρεμβαίνει στο έργο της ζωής του. Στέκεται παρατηρητής, με μόνο καταφύγιο και στοιχείο δυναμικής τη διά βίου σχέση του με τη λογοτεχνία. Μυθιστόρημα υποβλητικό όπως ο ήρωάς του, εξαιρετική αφήγηση.

ID #8434 | ημερομηνία: 2020-07-05
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ PUBLIC ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΊΑ | 731 κριτικές

Μια κατάδυση στην ψυχή του ήρωα

Ο Στοουνερ είναι ένα βιβλίο που περιγράφει φαινομενικά την ήρεμη ζωή ενός βοηθού καθηγητή αγγλικής φιλολογίας. Στην πραγματικότητα είναι μια σύγχρονη τραγωδία για την αδυναμία του ανθρώπου να διεκδικήσει τα θέλω του και να ζήσει . Υπέροχο βιβλίο γεμάτο συγκίνηση που βραβεύτηκε στα βραβεία public το 2017.

ID #8075 | ημερομηνία: 2020-07-05
Lygeri Simeionopoulou | 236 κριτικές

Ο Στόουνερ

Ο άνθρωπος που έβλεπε τη ζωή του να περνάει.. Μελαγχολικό βιβλίο. Στενάχωρο.. Εξαιρετικά καλογραμμένο βέβαια αλλά μια μαυρίλα την βγάζει! Μέχρι και τρεις σελίδες πριν το τέλος θα έβαζα εννιά αστέρια.. Διάβασα όμως την πιο λυρική σκηνή θανάτου που έχω συναντήσει στη ζωή μου.. Για αυτο και μόνο αξίζει να το διαβάσει κανείς..

ID #7834 | ημερομηνία: 2020-07-04
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

Συγκλονιστικό

Εκπληκτική γραφή! Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στη ζωη του Στοουνερ και τη σχέση του με την επαγγελματική του πορεία αλλα και την προσωπική ζωή. Δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

ID #7700 | ημερομηνία: 2020-07-04
Γιάννης Ανδριανάκης | 31 κριτικές

Ατμοσφαιρικό!

Ένα κομψό αριστούργημα από έναν Αμερικάνο συγγραφέα με δυνατή γραφή. Ο ήρωας του βιβλίου, ένας καθηγητής γίνεται αρκετά συμπαθής στον αναγνώστη για τη σχετικά απλή ζωή του αλλά γεμάτη με πολλές ανασφάλειες.

ID #7643 | ημερομηνία: 2020-07-04
Στέλλα Μούρτο | 38 κριτικές

Βαθιά ανθρώπινο

Με μια ανάσα, μέσα σε εφτά ώρες ανάγνωσης, παρακολούθησα όλη την ανθρώπινη μοίρα!

ID #7440 | ημερομηνία: 2020-07-03
elpida st | 528 κριτικές

Συγκλονιστικό

Ο ήρωας της ιστορίας ανακαλύπτει την αγάπη του για τη λογοτεχνία και ακολουθεί μονοπάτια που του αλλάζουν τη ζωή.

ID #6603 | ημερομηνία: 2020-07-02
SAKKATOS AKIS | 150 κριτικές

Συγκλονιστικό

Ο συγγραφέας καταφέρνει με την εκπληκτική γραφή του να μετατρέψει την ανιάρη και χωρίς νόημα ζωή του ήρωα του σε ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Βιβλίο συγκλονιστικό και βραβευμένο.

ID #6545 | ημερομηνία: 2020-07-01
Εύη Κόγκα | 67 κριτικές

Στόουνερ

Καλογραμμένο με εξαιρετική μετάφραση και επιμέλεια. Ο λόγος και οι περιγραφές του Williams ξεπερνούν το ανιαρό της υπόθεσης, ενώ κατορθώνει να σε κάνει να νιώσεις συμπάθεια για τον κεντρικό χαρακτήρα ο οποίος έχει εγκλωβιστεί σε μια άχαρη ζωή χωρίς να διεκδικεί τα θέλω του.

ID #6163 | ημερομηνία: 2020-06-30
Άννα Νάνη | 68 κριτικές

Η αγάπη για κάτι είναι αυτό που μετράει.

Εξαιρετική πλοκή γεμάτη συγκινήσεις. Ένα βιβλίο που φαινομενικά μιλά για την απλή ιστορία ένος Αμερικανού βοηθου καθηγητή που δεν έχει να πει και πολλα. Όμως η γραφή του Γουλιαμς σε κάνει να παρασυρεσαι στην πίκρα της ζωής και να γλυκαινεσαι από το πείσμα του Στοουνερ για να το ξεπεράσει.

ID #5419 | ημερομηνία: 2020-06-26
El | 62 κριτικές

Υπέροχο

Υπέροχο και βαθιά ανθρώπινο. Ο Στόυνερ είναι ένας χαρακτήρας, χαμηλών τόνων, ο οποίος αποδέχεται τις ήττες του χωρίς να διεκδικει την δικαίωσή του ακόμα και όταν αδικείται, κάτι που ενδέχεται κάποιους να ξενίσει, όμως αυτό ξεπερνιέται γιατί ο Στόυνερ δεν ζητά τον οίκτο μας.

ID #3185 | ημερομηνία: 2020-06-09
On_my_bookself | 27 κριτικές

Ένας συγγραφέας γραφει ενα μυθιστορημα μ'έναν αδιάφορο ήρωα κ προκύπτει μια λογοτεχνική επιτυχια

Διαβάζουμε την ζωή ενός καθηγητή της Αγγλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε απλο την γεωπονική σχολή αλλά σπουδασε αγγλική φιλολογία, έγινε δάσκαλος, έγινε ένας αδιάφορος δάσκαλος. Ένας άνθρωπος που παντρεύτηκε μια γυναίκα που φαινόταν ότι την εχει ερωτευτεί, ενώ αυτή με περισσή υπομονή ανεχόταν την ένωση των σωμάτων τους με εξαίρεση την στιγμή που επιθυμία της ήταν η απόκτηση ενός παιδιού. Ο Στόουνερ είναι ένας ήρωας που δεν καταφέρνει να γευτεί τις στιγμές της ζωής στο σύνολό τους. Ακόμα κι όταν ερωτεύεται την νεαρή καθηγήτρια Κάθριν, ο έρωτάς του κρατά λίγο αφού το ζήτημα της διδασκαλίας είναι ένα ερώτημα που τίθεται συνεχώς. Είναι ο Στόουνερ κατάλληλος να διδάξει; Θα ήταν περιττό να αναφερθώ στην ικανότητα του Williams να σκιαγραφήσει τους ήρωες, καθώς απο τις πρώτες σελίδες διαμορφώνεις μια εικόνα για τα πρόσωπα. Ο Στόουνερ είναι ένα βιβλίο που δεν είναι για όλους τους αναγνώστες. Ο αναγνώστης του Στόουνερ έχει μάθει να βρίσκει την ουσία πέρα από την πλοκή. Είναι ένα βιβλίο βαθιά μελαγχολικό και πικρό. Είναι ένα βιβλίο που σε παρασύρει στην πίκρα αυτή κ γλυκαίνεσαι από αυτήν την αδιάφορη αλλά γεμάτη πείσμα ζωή του Στόουνερ. Η μετάφραση ήταν εξαιρετική, καιρό είχα να διαβάσω ένα τόσο προσεγμένο βιβλίο.

ID #1322 | ημερομηνία: 2020-06-03
Βασιλική Γεραντώνη | 34 κριτικές

Από τα πιο ωραία campus novel

Μου θυμίζει αρκετά τον " φύλακα στην σίκαλη". Είναι ενα βιβλίο που μπορούν να διαβάσουν όλες οι ηλικίες!

ID #688 | ημερομηνία: 2019-12-16
Βασιλική Τσούνη | 1816 κριτικές

Υπέροχο!!!!

Το χρονικό μιας ολόκληρης ζωής ενός βοηθού καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας: η αγάπη του για τη λογοτεχνία, οι σχέσεις του στο πανεπιστήμιο, η αποτυχία του γάμου του και ο έρωτάς του για μια νεαρή καθηγήτρια, σχέση που θα εμπλακεί αναπόφευκτα στις αντιθέσεις και στους ανταγωνισμούς της πανεπιστημιακής ζωής.

ID #127 | ημερομηνία: 2019-11-22
Normita Normito | 179 κριτικές

-

Αναπάντεχα ωραίο βιβλίο. Η ιστορία απλή: η ζωή ενός βοηθού καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας, του Στόουνερ. Κι ενώ η ζωή του δεν είχε να πει πολλά (αποτυχημένος γάμος- παράνομη σχέση- χλιαρή επαγγελματική σταδιοδρομία), η γραφή του Γούλιαμς είχε να πει πάρα πολλά. Σου δημιουργούσε πολύ έντονα συναισθήματα, ειδικά αυτό της απελπισίας, που θα έσκαγες.

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η σιωπηλή ασθενής (148)
Michaelides Alex
Διόπτρα

Η φάρμα των ζώων (128)
Orwell George
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (107)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Ο αλχημιστής (107)
Coelho Paulo
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία