Confiteor

  • img
Συνολική βαθμολογία (1-10):

9.4

Κριτικές

51

Συγγραφέας Cabré Jaume
Εκδόσεις Πόλις
ISBN 9789604355075
Μοιράσου αυτό το βιβλίο Facebook    Twitter    E-mail
Παρακολούθηση βιβλίου
Εγγράψου δωρεάν στο Bookfriends.gr, επίλεξε Παρακολούθηση βιβλίου και θα σε ενημερώνουμε κάθε φορά που ένας αναγνώστης γράφει ένα νέο review για το βιβλίο αυτό!
Γράψε τη δική σου κριτική
Θα εμφανίζεται δημόσια.
Η διεύθυνση δεν θα εμφανίζεται δημόσια. Θα λάβεις e-mail επιβεβαίωσης για να καταχωρηθεί η κριτική σου.
Έως 30 χαρακτήρες.
Κριτικές βιβλίου: 51
ID #76037 | ημερομηνία: 2023-09-22
Χατζόπούλου Μίνα | 3 κριτικές

Κορυφαίο!!

Βιβλίο που απαιτεί χρόνο, συγκέντρωση αλλά είναι αριστουργηματικό! Το είχα αγοράσει Χριστούγεννα πριν το ξεκίνημα της πανδημίας , το παράτησα γιατί δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ, διάβαζα την ίδια σελίδα ξανά και ξανά . Το ξεκίνησα όταν είχα χρόνο και μπορώ να πω ότι αξίζει η αγορά και η ανάγνωση του.

ID #74988 | ημερομηνία: 2023-07-14
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ | 4 κριτικές

Εξαιρετικό!!!

Στην αρχή είναι λίγο δύσκολο να ακολουθήσεις το βιβλίο λόγω της εναλλαγής από πρώτο σε τρίτο πρόσωπο αλλά όσο προχωράει η ιστορία τόσο πιο πολύ δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Εξαιρετικό βιβλίο!!! Είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει!!!

ID #69462 | ημερομηνία: 2022-08-23
Χαράλαμπος Κουμανάκος (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Εξαιρετικό!

Εναλλαγή πρώτου και τρίτου προσώπου στη γραφή σε εισάγει σε μια μοναδική αφηγηματική πρακτική.

ID #69129 | ημερομηνία: 2022-07-01
Συμεών Καβαλάρης (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Απίθανο

Ίσως το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει. Συναρπαστική γραφή.

ID #68618 | ημερομηνία: 2022-05-16
ΓΠ | 46 κριτικές

Εξαιρετικό.

Δύσκολο βιβλίο, απαιτεί τη μέγιστη προσοχή. Ωστόσο η πλοκή, οι χαρακτήρες, η όλη ατμόσφαιρα το κάνουν συγκλονιστικό.

ID #68441 | ημερομηνία: 2022-05-12
Χρύσα | 2 κριτικές

Καθηλωτικό

Πραγματικό αριστούργημα. Confiteor

ID #54660 | ημερομηνία: 2021-07-09
Ελεονώρα Θλιβίτου | 3 κριτικές

Πορεία ζωής συναρπαστικά δοσμένη

Αριστουργηματικά αποκαλυπτικό, κρατάει το ενδιαφέρον και τη σκέψη με ουσιαστικές νοηματοδοτήσεις.

ID #46391 | ημερομηνία: 2021-01-27
Book2chance | 122 κριτικές

Must read

Πώς μπορεί ένα βιβλίο 800 σελίδων να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους? Η ικανότητα του συγγραφέα συναρπάζει τον αναγνώστη και η ευφυΐα που κρύβεται σε αυτό το βιβλίο εντυπωσιάζει και πιστεύω ότι αυτή είναι και η πραγματική ομορφιά του. Διαβάζοντας το, καταλαβαίνεις πραγματικά τι εστί αληθινή λογοτεχνία... Πολλοί με είχαν προετοιμάσει για τις δυσκολίες του βιβλίου... αλλά ούτε οι γρήγορες εναλλαγές από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη αφήγηση με αποθάρρυναν ούτε οι εμβόλιμες ιστορίες που δένουν αρμονικά και δίνουν νόημα στην εξέλιξη της ιστορίας. Ένας ήρωας και ένα βιολί θα σας συντροφεύσουν στις σελίδες του βιβλίου ,θα μεταφερθείτε από τον 20ο στο 18ο και μετά 19ο αιωνα και πάλι πίσω στον 20ο.Θα κατακλυστείτε από εικόνες θα ταξιδέψετε σε διαφορετικά μέρη και θα μάθετε να αισθάνεστε τα μυστικά που κουβαλάνε τα παλιά αντικείμενα, όπως το βιολί του Άντρια που έκρυβε βαριά μυστικά και επηρέασε ζωές ανθρώπων. Το πολυτιμότερο όμως όλων είναι η οπτική που μας έδωσε για τους ανθρώπους που επέζησαν του ολοκαυτώματος. Μέσα από το βιβλίο νιώσαμε τη συλλογική ενοχή των επιζώντων που περνούσε σαν βαρίδιο από γενιά σε γενιά. Η θλίψη τους οσα χρόνια και αν πέρασαν δεν μπόρεσε να ξεμακραινει τελείως άλλοι έφυγαν άλλοι σώθηκαν αλλά πραγματικά η ψυχή των επιζώντων συνέχισε να ζει μέσα στα κάγκελα του Άουσβιτς...

ID #46176 | ημερομηνία: 2021-01-22
Αλεξάνδρα Ρούντου | 67 κριτικές

Αριστούργημα

Ο Αντριά από την παιδική του ηλικία μέχρι τη στιγμή που παθαίνει Αλτσχάιμερ προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και με το γεγονός ότι η οικογενειακή περιουσία αποκτήθηκε με δόλιους τρόπους από τον πατέρα του. Ολόκληρο το μυθιστόρημα αποτελεί επιστολή ομολογίας προς την αγαπημένη του, με αφορμή την ιστορία ενός βιολιού Στοριόνι του 18ου αιώνα. Μέσα από τις σελίδες του αντιλαμβάνεται κανείς την αξία της φιλίας, του έρωτα, της οικογενειακής θαλπωρής, της ελευθερίας (σωματικής και πνευματικής). Είναι ένα δύσκολο βιβλίο που απαιτεί συγκέντρωση από τον αναγνώστη, καθώς ο τρόπος γραφής είναι πρωτότυπος και ασυνήθιστος.

ID #43278 | ημερομηνία: 2020-11-17
Χαρά Νικολοπούλου | 2 κριτικές

Αξίζει!

Απαιτητικό όπως καθετί εξαιρετικό !

ID #43059 | ημερομηνία: 2020-11-15
Dimitra mazaraki (μη εγγεγραμμένος χρήστης) | 1 κριτικές

Dimima

Ίσως το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει..σε κρατάει από την πρώτη σελίδα..πολλα ονόματα χωρίς ομως να χρειαζεται να σημειώσεις καπου την ιδιότητα τους για να μπορεις να τα θυμάσαι. Σε ταξιδεύει σε διαφορετικές περιόδους και τόπους ακομα και στην ιδια παράγραφο..μαγική γραφή και ανάλαφρη. Βαρυ βιβλίο αλλά ταυτόχρονα ευανάγνωστο.το προτείνω ανεπιφύλακτα.

ID #41932 | ημερομηνία: 2020-10-23
Booklover_Rania | 34 κριτικές

Φιλοσοφικό μυθιστόρημα

Ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία του αιώνα μας εξαιρετικό, συγκινητικό ,ένα μυθιστόρημα που θέτει ερωτήματα βαθιά και φιλοσοφικά. Ερωτήματα που αφορούν θεό, τον άνθρωπο, την σκληρότητα των ανθρώπων ,το ψέμα, την ρευστότητα της αλήθειας, τον έρωτα ,την τέχνη , τα όρια της φιλίας και κυρίως την παραδοχή ότι το κακό δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει. Το ζητούμενο είναι πώς το διαχειρίζεσαι ο καθένας και ποιες οι αντιστάσεις του. Το βιβλίο μας μεταφέρει σε διάφορες περιόδους της παγκόσμιας Ιστορίας από το μεσαιωνικό παρελθόν της Ευρώπης και από τα μοναστήρια του XV αιώνα και την μεσαιωνική Ιερά Εξέταση, τη δικτατορία του Φράνκο , τη ναζιστική Γερμανία και τον εφιάλτη του Άουσβιτς έως τις αρχές του ΧΧ αιώνα και πίσω με την συνοδεία του διάσημου βιολιού Storioni Το βιβλίο ωστόσο παραμένει ένα δύσκολο και πολύπλοκο βιβλίο που απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση κυρίως εξαιτίας των συχνών εναλλαγών από το τρίτο στο πρώτο πρόσωπο καθώς και τις συχνές μεταφορές στον χρόνο.

ID #41717 | ημερομηνία: 2020-10-15
Book Notes by Athina | 87 κριτικές

Το Confiteor είναι ένα βιβλίο για το οποίο είχα ακούσει πολλά καλά λόγια, τα οποία ευτυχώς δε διαψεύτηκαν. Ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας αφηγήθηκε την ιστορία, ενώ στην αρχή με μπέρδεψε λίγο καθώς προχωρούσε το βιβλίο μου άρεσε όλο και περισσότερο. Κατάφερνε να εξηγεί και να μου λύνει όλες τις απορίες καθώς προχωρούσε η ιστορία. Η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται εκπληκτικά και το ίδιο συμβαίνει και με τους χαρακτήρες του. Είχα αρκετό καιρό να διαβάσω ένα τόσο καλό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα που θα με συναρπάσει και θα με γοητεύσει και που θα στεναχωρηθώ που τελείωσε.

ID #41461 | ημερομηνία: 2020-10-11
ΜΑΡΙΑ Φ | 24 κριτικές

Καταπληκτικο

Ομολογουμένως δυσκο βιβλίο!! Απαιτεί την προσοχή σου σε κάθε κεφάλαιο σε κάθε σελίδα! Από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων ετών! Εξαιρετικό...

ID #38197 | ημερομηνία: 2020-09-27
Πέτρος Χατζησωτηρίου | 1 κριτικές

Το κλασικό του μέλλοντος

Και κάποτε έρχεται εκείνη η στιγμή που πέφτεις πάνω σε ένα μνημείο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κάνεις να συνέλθεις από την ευχάριστη εμπειρία αρκετό καιρό. Αν συνέλθεις. Το Confiteor είναι ένα βιβλίο που από τις πρώτες σελίδες του σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι κρατάς στα χέρια σου κάτι μεγάλο, και φυσικά δεν αναφέρομαι στον όγκο του βιβλίου. Το θέμα του όχι πολύ συνηθισμένο αλλά σίγουρα όχι μοναδικό. Αφορά τον πόνο, τη συγχώρεση, το Κακό και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Οι δευτερεύουσες ιστορίες που πλέκονται γύρω από την κεντρική όμως είναι αριστουργηματικά δουλεμένες. Μεγάλη ιστορική έρευνα πίσω από το βιβλίο που την αντιλαμβάνεσαι εύκολα και την απολαμβάνεις ευχάριστα όσο προχωράει η αφήγηση. Ο συγγραφέας παραδέχτηκε ότι του πήρε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει το βιβλίο αυτό και τελικά παρέδωσε ένα μνημειώδες έργο. Η κεντρική ιστορία τον βοηθάει να κινηθεί με άνεση μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει επιλέξει χωρίς να αποφύγει να πάρει θέση στο συγκείμενο. Η αφήγηση αν και μεγάλη σε έκταση, απόλυτα δικαιολογημένη ωστόσο, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεν υπάρχει "κοιλιά" πουθενά και σε λίγο αρχίζουν να εμφανίζονται λεπτομέρειες που δικαιολογούν αναφορές 100 έως και 300 σελίδες πίσω. Ο συγγραφέας δείχνει ότι κατέχει την τέχνη του πολύ καλά. Χρησιμοποιεί την άμεση εναλλαγή μεταξύ των ιστοριών που αφηγείται χωρίς το κλισέ της αλλαγής κεφαλαίου, ούτε καν παραγράφου, συχνά ούτε καν της αλλαγής πρότασης ! Μοναδικό ! Μεταβαίνει από την αφήγηση του πρώτου προσώπου σε αυτήν του τρίτου ακόμα και μέσα την ίδια πρόταση. Τίποτα πιο ευφυές για την τόνωση της ζωντάνιας του κειμένου. Πραγματικά καινοφανής η τεχνική του Καμπρέ που όμως την χειρίζεται με αξιοσημείωτη επιτυχία. Επιβάλλεται εξοικείωση απ’ την πλευρά του αναγνώστη που απ’ τη στιγμή που θα αποκτηθεί όμως το κείμενο απογειώνεται και πλέον συνομιλεί με την Ιστορία. Σε "αρπάζει από τα μούτρα" απαιτεί κι επιβάλλει την αφοσίωσή σου σε αυτό. Το Confiteor σίγουρα δεν προσφέρεται για ταχείες αναγνώσεις με σκοπό την επίδειξη είτε κατά το διάβασμα, είτε μετά το τέλος του κι οπωσδήποτε θα απαιτηθεί και μια δεύτερη. Το Confiteor είναι ένα μεγάλο έργο. Σε λίγα χρόνια θα συγκαταλέγεται στα μεγάλα λογοτεχνικά έργα του 21ου αιώνα. Είναι βέβαιο αυτό και τολμώ να το πω από τώρα. Ότι κι αν έχετε διαβάσει ή έχετε σκοπό να διαβάσετε, παραμερίστε το για λίγο και διαβάστε το Confiteor. Μετά από την εμπειρία αυτή τίποτα πια δε θα είναι ίδιο στη ματιά σας προς τη λογοτεχνία, όπως και ως προς ότι διαβάσατε έως τότε και ως προς ότι θα ακολουθήσει στο μέλλον. Τόσο απλά. Τόσο πολύ.

ID #37887 | ημερομηνία: 2020-09-26
Μανώλης Παντελάκης | 38 κριτικές

Εξαιρετικό!!

Η σύγχρονη λογοτεχνία στα καλύτερα της. Μια ιδιαίτερη, χρονικά, αφήγηση και απαιτητική σε σημεία με πλοκή, όμως, που είναι καθηλωτική. Ένα καταπληκτικό βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.

ID #30865 | ημερομηνία: 2020-08-12
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ | 1138 κριτικές

Εξαιρετικό !!

Είναι ένα σπουδαίο ιστορικό και λογοτεχνικό έργο, μια σπουδή για τη φύση και την καταγωγή του Κακού, μια συγκλονιστική αφήγηση.

ID #29788 | ημερομηνία: 2020-08-07
May Eve | 906 κριτικές

Γοητευτική πλοκή

Μπορεί στην αρχή να φανεί σε κάποιον δύσκολο να το ακολουθηθεί, αλλά μόλις μπει στην ιστορία γίνεται πιο εύκολο και ενδιαφέρον. Περιέχει συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν, είναι όμορφα γραμμένο και σίγουρα αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς στην ανάγνωσή του.

ID #29753 | ημερομηνία: 2020-08-07
Τόνια Π. | 79 κριτικές

Εντυπωσιακό βιβλίο

Το έχω διαβάσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά πολλές φορές το φέρνω στο μυαλό μου. Ένα φοβερό μυθιστόρημα με τρομερή αφήγηση και βαθυστόχαστο ύφος που πραγματεύεται ουσιαστικά ζητήματα. Είναι πολυσέλιδο αλλά αυτό μην σας τρομάζει. Αξίζει!!!

ID #29445 | ημερομηνία: 2020-08-05
Μαρία Δουζένη | 936 κριτικές

Πάρα πολύ καλό!

Ωραίο αλλά δύσκολο βιβλίο. Η ζωή του νεαρού Αντριά από τη δεκαετία του '50 στην Ισπανία. Μέσα από το γονεϊκό του περιβάλλον που δείχνει να εμπεριέχει πολλά σκοτεινά μυστικά, ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικά χρονικά περιβάλλοντα και καταστάσεις που όμως μπλέκονται.

ID #29325 | ημερομηνία: 2020-08-04
Σαμαράς Ανδρέας | 581 κριτικές

Ένα καθηλωτικό αριστούργημα

Είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη φρίκη του πολέμου και του Ολοκαυτώματος, τον παράλογο και καταστροφικό φανατισμό των θρησκειών και των ιδεολογιών, που αναρωτιέται για την πηγή του κακού σε αυτόν τον κόσμο, που μιλάει για την εκδίκηση, τη συγχώρεση, τον πόνο.

ID #27149 | ημερομηνία: 2020-07-26
Τζέμα Δεσύλλα | 350 κριτικές

Ένα λυρικό πανόραμα Ευρωπαικής Ιστορίας.

Το Confiteor, παρά το απαιτητικό ύφος του, αποτελεί σίγουρα ένα από τα κορυφαία βιβλία της δεκαετίας. Μέσα από την ιστορία του μικρού Αντριά, ο οποίος μεγαλώνει στη δεκαετία του 1950, μέσα σε μια οικογένεια με ιδιαίτερα βιώματα, περνάει μπροστά από τα μάτια μας ολόκληρη η ιστορία της Ευρώπης. Απαιτητικό, στοχαστικό και συγκινητικό μέχρι την τελευταία σελίδα. Κυκλοφορεί παράλληλα και οδηγός ανάγνωσης του βιβλίου, από την κορυφαία Τζίνα Πολίτη.

ID #26396 | ημερομηνία: 2020-07-23
Χρυσομερη Σοφια | 942 κριτικές

Confiteor

Ένα πολυβραβευμένο βιβλίο που καταπιάνεται με πολλά μεγάλα ζητήματα της ζωής. Πρόκειται για μια αφήγηση της ζωής του πρωταγωνιστή, τις φιλοδοξίες της οικογένειας του γιαυτόν, οι επιπτώσεις στην ζωή του και καλά κρυμμένα μυστικά. Περιέχει ιστορικά γεγονότα που στιγματίζουν τους ανθρώπους και γενικότερα την κοινωνία.

ID #25585 | ημερομηνία: 2020-07-21
Μαρια Π. | 23 κριτικές

Αξιζει να διαβαστει

Παρολο που στην αρχη σε μπερδευει η συνεχης εναλλαγη των χαρακτηρων στη διηγηση ,από τη στιγμή που θα μπεις στη λογικη του βιβλίου δεν μπορείς να το αφησεις από τα χέρια σου. Η ιστορία ενός βιολιού και συγχρόνως η ζωή του πρωταγωνιστή (Αντριά) σε ταξιδεύουν από το Μεσαιωνα ως το Δευτερο Παγκοσμιο Πόλεμο.

ID #22669 | ημερομηνία: 2020-07-16
Konstantina P. | 10 κριτικές

εξαιρετικό

Λυρικό, φιλοσοφικό, αληθινό. Εξυμνεί τα ανθρώπινα πάθη και ο αναγνώστης ακολουθεί νοητικά και συναισθηματικά το ταξίδι του βιολιού. Παρ'όλα αυτά, είναι ένα κοπιαστικό ανάγνωσμα.

ID #21314 | ημερομηνία: 2020-07-15
Μαρία Καραπανάγου | 978 κριτικές

Βιβλίο

Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτεί κάποιος στην ανάγνωση του , αλλά αξιζει να το διαβάσει μέχρι το τέλος ! Πως προσπαθεί ένας νέος να ικανοποιήσει τα θέλω των γονιών του και τι θα συμβεί στο τέλος !

ID #17468 | ημερομηνία: 2020-07-12
Κυνατίδης Νίκος | 70 κριτικές

Υπερεκτιμημένο

Προσωπικά από ενα σημείο και μετά με κούρασε αρκετά. Το πρώτο μισό μέρος μου άρεσε αρκετά, μετά έκανε κοιλιά με αρκετές επαναλαμβανόμενες σκηνές και περιττές περιγραφές.

ID #15493 | ημερομηνία: 2020-07-11
SAKKATOS AKIS | 150 κριτικές

Μουσικό ταξίδι ζωής

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έβαλε τον Καμπρέ στην καρδιά μας. Η ιστορία ενός βιολιού, ο νεαρός Αντριά που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους γονείς του, ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων και ειδικότερα η ζωή στην Ισπανία του Φράνκο. Το βιβλίο δεν είναι χαλαρό. Θέλει αφοσίωση και συγκέντρωση στο διάβασμα. Κινείται συνεχώς μεταξύ παρόντος και παρελθόντος και δίνει πολλές πληροφορίες χωρίς όμως ποτέ να καταντά κουραστικό. Αντίθετα θα το αγαπήσεις σφόδρα και θα επιζητάς το λυτρωτικό του τέλος. Ένα μουσικό ταξίδι ζωής ανεπανάληπτο!

ID #13835 | ημερομηνία: 2020-07-10
Παπαδοπούλου Γεωργία | 127 κριτικές

Κλασικό!

Άλλος ένας ύμνος για ανθρώπινα πάθη από τον Cabre, άλλο ένα συγκλονιστικό βιβλίο που σε αφήνει συνεπαρμένο , με το τι μπορεί να σου δώσει συναισθηματικά αλλά και γνωστικά ένα αριστουργηματικό βιβλίο

ID #13540 | ημερομηνία: 2020-07-10
vickypim | 41 κριτικές

Εξαιρετικό

Εξαιρετικό μυθιστόρημα! Με την απαιτούμενη προσοχή που πρέπει να αφιερώσεις σε αυτό το βιβλίο, μπορείς να πάρεις και πολλά από αυτό! Από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας!!

ID #12687 | ημερομηνία: 2020-07-09
Γιάννης Ανδριανάκης | 31 κριτικές

ένα έπος της σύγχρονης λογοτεχνίας στα χέρια σας

Από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων δέκα χρόνων. Ιστορία της τέχνης, έντονες εναλλαγές, ιστορία της μουσικής, φιλοσοφία, έρωτας, φιλία είναι μερικά από τα στοιχεία αυτού του καταπληκτικού βιβλίου. Ένα ολοκληρωμένο βιβλίο από κάθε άποψη από ένα καταπληκτικό συγγραφέα.

ID #12150 | ημερομηνία: 2020-07-09
Άλκηστις Δογαντζη | 55 κριτικές

Ατμοσφαιρικό....

Ο νεαρός Αντρια μεγαλώνει στην Βαρκελώνη την δεκαετία του '50 προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των γονιών του για εκείνον. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, λίγο πριν χάσει την μνήμη του, ανασυνθέτει την οικογενειακή ιστορία και ξεδιπλώνονται μπροστά μας μας μεγάλα γεγονότα της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Το κείμενο αν και πυκνογραμμενο διαβάζεται εξαιρετικά εύκολα.

ID #11789 | ημερομηνία: 2020-07-09
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΓΚΑΚΟΥ | 68 κριτικές

Ομολογώ....

".....το να γεννηθώ σε εκείνη την οικογένεια ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν πάντα μόνος....". Confiteor σημαίνει ομολογώ, φανερώνω, εξομολογούμαι. Η εξομολόγηση του Αντριά, κεντρικού ήρωα του βιβλίου, είναι ένα ταξίδι στην ανθρώπινη φύση και στα περίπλοκα δίκτυα του μυαλού και των αναμνήσεων.

ID #11034 | ημερομηνία: 2020-07-08
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ | 902 κριτικές

Ρομαντικό λογοτεχνικό έπος

Είναι δίχως αμφισβήτηση ένα ρομαντικό λογοτεχνικό έπος. Οι εναλλαγές των εποχών γίνονται λίγο απότομα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Κατά τα άλλα είναι ένα αριστουργηματικό ανάγνωσμα. Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων με πρωταγωνιστή ένα σπάνιο βιολί που περνά από τα χέρια διαφορετικών ανθρώπων που γράφουν τη δική τους ιστορία στον χώρο και στον χρόνο.

ID #10414 | ημερομηνία: 2020-07-08
ΖΗΝΕΛΗ ΑΝΝΑ | 72 κριτικές

Confiteor

Ένα απο τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Παρόλο που το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο σε ωθεί ώστε να διαβάσεις μέχρι και την τελευταία σελίδα. Η γραφή είναι λίγο πιο απαιτητική, αλλά η κάθε σελίδα του βιβλίου αξίζει να διαβαστεί. Ένα must read

ID #9751 | ημερομηνία: 2020-07-07
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ | 117 κριτικές

Εξομολόγηση

Ένα απο τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας. Η εξομολόγηση του πρωταγωνιστή στο τέλος της ζωής του συνδέει με αριστουργηματικό τρόπο το παρόν και το παρελθόν αφηνόντας σου στο τέλος μια γλυκόπικρη αίσθηση στο τέλος. Αν και λιγο κουραστικό σε κάποια σημεία η όλη ιστορία είναι τόσο ωραία δομημένη που άξιζε η κάθε σελίδα.

ID #9386 | ημερομηνία: 2020-07-06
Lygeri Simeionopoulou | 236 κριτικές

Confiteor

Δεν ξέρω πως να αρχίσω με αυτό το βιβλίο... μάλλον ανάποδα... στις τελευταίες 200 σελίδες με κούρασε πολύ... ίσως είναι που δε μπορώ τους ανθρώπους που λόγω του εγωισμου τους χάνουν χρόνια ή στιγμές με αυτους που αγαπούν. Ωστόσο μεγαλειώδες πόνημα... αφού ήδη έχω παραγγείλει το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα.. Σίγουρα δεν είναι χαμένος χρόνος αυτό το βιβλίο και το τέλος φαίνεται τοσο λογικο... για κάποιο λόγο στις τελευταίες του σελίδες μου θύμισε λίγο τη Φωλιά του κουκου..

ID #7936 | ημερομηνία: 2020-07-04
Κωνσταντίνα Χρυσικού | 1542 κριτικές

Confiteor

ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ, ΤΗΝ ΕΞΙΛΕΩΣΗ. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ.

ID #7730 | ημερομηνία: 2020-07-04
Σταυρούλα Δώνου | 118 κριτικές

Μια κατάθεση ψυχής

Πρόκειται για ένα σύγχρονο αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας! Η γρήγορη εναλλαγή σκηνών μεταξύ παρόν και παρελθόντος σε κρατούν σε διαρκή εγρήγορση. Μια συγκλονιστική ιστορία που εμπεριέχει 1000 χρόνια ιστορίας. Το Confiteor είναι αυτό που λέει και ο τίτλος του: "Εξομολόγηση", μια κατάθεση ψυχής του συγγραφέα που θέτει υψηλά το πήχη για τις απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού για τα επόμενα βιβλία του.

ID #7130 | ημερομηνία: 2020-07-03
Μαρία Γκιούλη | 142 κριτικές

Μοναδικό

Το Confiteor σε ανταμείβει με τον δικό του τρόπο και υποσυνείδητα. Καθόλου εύκολο στην ανάγνωσή του καθώς ο Cambre μπορεί να αλλάζει πρόσωπο, τοποθεσία και χρονολογία στην ίδια πρόταση, αλλά η ποιότητα του κειμένου ειναι αυταπόδεικτη και αξίζει με το παραπάνω την υπομονή σας. Ο πρωτγωνιστής ειναι ένας άνθρωπος τρυφερός και ευσυνείδητος και η μακρά του εξομολόγηση θα μείνει αλησμόνητη. Τολμήστε το.

ID #7044 | ημερομηνία: 2020-07-03
ΒΑΣΩ ΤΣΙΑΜΗ PUBLIC ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΊΑ | 731 κριτικές

Confiteor: μια εξομολόγηση

Το βιβλίο του Καμπρε περιγράφει την ιστορία ενός βιολιού και πως αυτό άλλαξε και χέρια αλλά και τη ζωή του ιδιοκτήτη του. Διαδραματίζεται στην Ισπανία του Φράνκο και εκτείνεται ως τον Β Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και τις συνέπειες του τελευταίου στις ζωές των ανθρώπων μετέπειτα. Ο ήρωας κάνει έναν απολογισμό ζωής κάνοντας συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν αλλά και επιστροφή στο παρόν. Το τελευταίο μπορεί να κουράσει τον αναγνώστη όμως το τέλος σε αποζημιώνει.... Να το διαβάσετε !

ID #6827 | ημερομηνία: 2020-07-02
Εβίτα Παπαστεφανίδη | 423 κριτικές

Εξομολόγηση

Σημαντικό βιβλίο όχι μόνο για την πλοκή, αλλά και για το ύφος που είναι γραμμένο. Ο συγγραφέας περιπλέκει γεγονότα, αντικείμενα, ακόμα και γραφή (άλλοτε πρωτο-πρόσωπη άλλοτε όχι). Μια καλλιτεχνική συγγραφή, μία ιστορία- ή και πολλές- που συνθέτουν ένα φανταστικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβαστεί από όλους μας.

ID #6136 | ημερομηνία: 2020-06-30
Άννα Νάνη | 68 κριτικές

Confiteor=εξομολογουμαι

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων 10 χρόνων και όχι αδίκως. Η ιστορία είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος μια εξομολόγηση του πρωταγωνιστή στο τέλος της ζωής του, για να επέλθει η καθαρσις όχι μόνο σε αυτόν αλλά σε όλους τους ήρωες του βιβλίου. Ο πρωταγωνιστής όντας πια με άνοια προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία του και ο Cambre τον ακολουθεί πιστά υφαινοντας με μαεστρία την αφήγησή του η οποία εναλλάσσεται συνεχώς από το παρόν και στο παρελθόν.

ID #5986 | ημερομηνία: 2020-06-30
Εύη Κόγκα | 67 κριτικές

Confiteor

Εξαιρετικό! Η πλοκή και όλη η τεχνοτροπία του συγγραφέα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και ειδικά το τέλος προσφέρει την τέλεια λύτρωση. Λογοτεχνικό έργο σταθμός.

ID #4421 | ημερομηνία: 2020-06-16
Αρετή Δόνου | 85 κριτικές

Καταπληκτικό

Σφιχτά δεμένη πλοκή, καταπληκτική αφήγηση, ένα ταξίδι στο χρόνο και σε όμορφους τόπους της παιδικής ηλικίας του ήρωα. Ξυπνά έντονα συναισθήματα και σκέψεις για τη ζωή και τους ανθρώπους. Δικαίως χαρακτηρίστηκε αριστούργημα!

ID #3843 | ημερομηνία: 2020-06-12
bookishredpanda | 123 κριτικές

a memory trip

Jaume Cabré's Confiteor is a literary experience. It’s the story of Adria and his Storioni violin. It’s a trip around the world... from monasteries to the atrocities of Auswitch... from hell to heaven and then back to hell. It’s a confession before Adria’s memories sink into oblivion.

ID #2527 | ημερομηνία: 2020-06-06
Anna Nani | 2 κριτικές

Confiteor=εξομολογουμαι

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων 10 χρόνων και όχι αδίκως. Η ιστορία είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος μια εξομολόγηση του πρωταγωνιστή στο τέλος της ζωής του, για να επέλθει η καθαρσις όχι μόνο σε αυτόν αλλά σε όλους τους ήρωες του βιβλίου. Ο πρωταγωνιστής όντας πια με άνοια προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία του και ο Cambre τον ακολουθεί πιστά υφαινοντας με μαεστρία την αφήγησή του η οποία εναλλάσσεται συνεχώς από το παρόν και στο παρελθόν.

ID #1957 | ημερομηνία: 2020-06-04
Petrosar | 213 κριτικές

Ένα σύγχρονο αριστούργημα

Άφησα επίτηδες να περάσει καιρός από τη συζήτηση που προκάλεσε η έκδοση του βιβλίου. Προσωπικά το θεωρώ ένα αριστούργημα του αιώνα που τρέχει. Η συχνή αλλαγή της αφήγησης από πρώτο σε τρίτο πρόσωπο πετυχαίνει στο να βλέπουμε τον ήρωα και τα περιστατικά της ζωής του πότε "από μέσα" και πότε σαν εξωτερικοί παρατηρητές. Η συγκλονιστική εξιστόρηση-εξομολόγηση του κεντρικού ήρωα Αντριά ξεκινά από την παιδική ηλικία που διαμόρφωσε έναν αδύναμο και μάλλον δειλό χαρακτήρα. Όντας χαρισματικός στη μάθηση γλωσσών, γίνεται ένας σπουδαίος φιλόσοφος που η μοίρα του επιφυλλάσει τραγικό παιχνίδι: το τέλος της ζωής του έρχεται από την απώλεια του μεγάλου του όπλου, την απώλεια του μυαλού του. Παράλληλα θεωρώ μαγευτική την εμπλοκή χαρακτήρων γύρω από το συλλεκτικό βιολί που καθορίζει τη ζωή όσων έγιναν κάτοχοί του στα εκατοντάδες χρόνια της ζωής του. Η κακία, η απληστία, η προδοσία ορίζουν διαχρονικά το απόλυτο κακό και συνοδεύουν το βιολί ως τα χέρια του Αντριά. Έχουν όμως τελικά απέναντί τους δύο κεντρικούς πυλώνες της ζωής : τον έρωτα και την φιλία που με καθηλωτικό τρόπο εξυμνεί ο συγγραφέας.

ID #1926 | ημερομηνία: 2020-06-04
vasiliki.t | 2 κριτικές

Confiteor όπως εξομολόγηση.

Confiteor. Το βιβλίο που σου προκαλεί περιέργεια από τον τίτλο και μόνο. Confiteor. Ρήμα της λατινικής. Και είναι ο τίτλος που προκαλεί εντύπωση γιατί έμεινε αμετάφραστος σε μια γλώσσα που θεωρείται νεκρή (φωτιά θα ρίξει να με κάψει ο φιλόλογός μου απ’ το σχολείο) προκαλώντας σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό. Καθώς σχεδόν κανένας δεν θυμάται τον τίτλο του, οι περισσότεροι το ζητάνε ως το «βιβλίο με το παιδί μπροστά από μια βιβλιοθήκη» ή «το βιβλίο που έχει έναν ξένο τίτλο αλλά είναι μεταφρασμένο», ενώ όσοι τον θυμούνται σε κοιτάνε ντροπαλά, μασάνε λίγο τα λόγια τους και πάντα προσθέτουν ένα «δεν ξέρω αν λέω σωστά τον τίτλο» όταν το ζητάνε. Εκτός αν είσαι φιλοσοφικάριος και έχεις περάσει ατέλειωτες ώρες μαθαίνοντας για τα ρήματα β’ συζυγίας οπότε έχεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να το ζητήσεις με θάρρος και καθαρή φωνή. Confiteor. Εξομολογούμαι λοιπόν, αφού πρόκειται περί εξομολόγησης. Ο κεντρικός μας ήρωας, ο Αντριά Άρντεβολ, εξομολογείται τη ζωή του σ’ ένα αγαπημένο του πρόσωπο καθώς το αλτσχάιμερ έχει αρχίσει να του χτυπά την πόρτα. (spoiler alert) Ένας χαρακτήρας περίεργος θα μπορούσε να πει κανείς, ένας «γλωσσικός σοφός», καθώς είναι ικανός να μαθαίνει εύκολα και γρήγορα πολλές γλώσσες. Μια ιδιοφυΐα! Και λέω κεντρικός ήρωας καθώς υπάρχει κι ένας άλλος πρωταγωνιστής που η ύπαρξή του διαπερνά το βιβλίο. Το Βιάλ, ένα βιολί με το όνομα ενός δολοφόνου, που παρακολουθείς με κινηματογραφική δεξιοτεχνία τον τρόπο κατασκευής του, απ’ όταν ήταν ένας απλός κορμός δέντρου την περίοδο του Μεσαίωνα μέχρι το Άουσβιτς που το κρατούσε σαν φυλαχτό μια Εβραιοπούλα και τέλος κατέληξε στα χέρια του ήρωά μας, ένα 8χρονο παιδί που πιέζεται από την οικογένειά του να γίνει βιρτουόζος στο βιολί ενώ ακόμα παίζει με τους δύο φανταστικούς του φίλους, τον σερίφη Κάρσον και το Μαύρο Αετό. Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό αυτό το βιβλίο, και δεν θα μπορούσα να το παραβλέψω και να μην το σχολιάσω, είναι η τεχνική του Καμπρέ. Το κείμενο είναι γραμμένο σχεδόν συνειρμικά καθώς τα νοήματα και οι μικροϊστορίες μπλέκονται μεταξύ τους αριστοτεχνικά. Φυσικά, αφού είναι εξομολόγηση. Ο αφηγητής όμως, αλλάζει με ταχύτητα, Αντριά, Μπερνάτ, Ρουντολφ Ες, Έιμερικ κ.ά. μπλέκοντας τα πρόσωπα από α’ ενικό σε γ’ ενικό και παντογνώστη αφηγητή. Κουραστικό? Λίγο στην αρχή, το παραδέχομαι. Πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία, σίγουρα 100 σελίδων (που είναι λίγες μπροστά στον όγκο των εφτακοσίων) για να συνηθίσεις τον τρόπο του Καμπρέ. Όταν τον συνηθίσεις όμως, θα παρασυρθείς κι εσύ από την εναλλαγή αυτή, που πολλές φορές γίνεται μέσα στα όρια μιας και μόνο πρότασης, και ως αναγνώστης εκπλήσσομαι από την τεχνική (και σκέφτομαι «Πόσο επαναστατικό!») αλλά ο συντηρητικός εσωτερικός μου φιλόλογος τραβάει τα μαλλιά του και θέλει να πάρει έναν κόκκινο στιλό και να υπογραμμίσει το συντακτικό λάθος. Σ’ αυτήν την επαναστατική γραφή πρέπει να προσθέσεις και μια ακόμα τέχνη, αυτήν του cinema, αφού ο Καμπρέ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κινηματογραφιστής. Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός καθώς το παρελθόν με το παρόν χορεύουν μεταξύ τους βλέποντας (ή πιο σωστά διαβάζοντας) κομμένες σκηνές από τη ζωή του κάθε ήρωα που συνθέτουν όλες μαζί την γενική εικόνα του βιβλίου. Οι κινηματογραφικές τεχνικές του φλασμπακ, του μοντάζ, του παράλληλου μοντάζ χρησιμοποιούνται από ένα λογοτέχνη κάνοντας την αφήγηση τόσο ζωντανή που νιώθεις ότι βλέπεις ταινία και ζεις τις αναμνήσεις του Αντριά, όπως ο Χάρι (Πότερ πάντα) που βουτάει μέσα στις αναμνήσεις του Νταμπλντορ, στην Κιβωτο των Στοχασμών, και μετά από λίγο επανέρχεσαι απότομα στο παρόν του αφηγητή και του Αντριά, και όταν τελειώνεις το βιβλίο επανέρχεσαι απότομα στην δική σου πραγματικότητα. #must-read #σχεδόν_κλασσικό #ιδιαίτερο

ID #1593 | ημερομηνία: 2020-06-03
Π | 3 κριτικές

Confiteor... Ότι είναι πανέμορφο

Ιδιόμορφος και ιδιαίτερος ο τρόπος γραφής του Ζάουμε Καμπρέ. Ο/Η αναγνωστης/στρια καταφέρνουν μετά από λίγη προσπάθεια να μπουν στην ζωή του Αντριά παρακολουθώντας το ταξίδι της ζωής του αλλά και εικόνες - σκηνές άλλων εποχών της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης ως τον Β' Παγκόσμιο... Ανακαλύπτοντας κοινά σημεία - παρόμοιους ρόλους - ανθρώπους που δυστυχώς βρίσκονταν και βρίσκονται πάντοτε μέσα στην κοινωνία... Ο φιλοσοφικός αναστοχασμός πάνω σε έννοιες όπως το "κακό" και το "καλό", η ανθρώπινη ζωή και η ομορφιά μου φαίνεται αναπόδραστος. Δεν θα χαρακτήριζα το βιβλίο βαρετό, ίσως λίγο δύσκολο όταν μπερδεύεσαι μέσα στις διαφορετικές χρονικές εποχές... Γενικότερα, οι χαρακτήρες του Κονφιντεόρ είναι πολύ καλά δομημένοι, ανθρώπινοι με την δική τους (σκοτεινή) ιστορία καθιστώντας εύκολη την κατανόηση του ψυχισμού τους. Παράλληλα το έντονο μουσικό στοιχείο που διατρέχει τις σελίδες και οι αναφορές σε διάφορα έργα τέχνης συνεισφέρουν στην ομορφιά ενός έργου που καταδικάζει την ασχήμια της ανθρωπότητας... Nostre culpae, confitemur...

ID #1474 | ημερομηνία: 2020-06-03
Ευάγγελος Μπουρνουσούζης | 4 κριτικές

Σίγουρα θα χαρακτηριστεί κλασικό

Ένα βιβλίο που ίσως δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Με αριστουργηματική αφήγηση, με πολλές διαφορετικές ιστορίες που περιπλέκονται με εξαιρετικό τρόπο, αλλά και με ισχυρά μηνύματα. Ένα βιβλίο που θα πάρει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της λογοτεχνίας!

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία

Η φάρμα των ζώων (128)
Orwell, George, 1903-1950
Κάκτος

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (109)
Lee Harper
Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Το κορίτσι με το τατουάζ (108)
Larsson, Stieg, 1954-2004
Ψυχογιός

Ο αλχημιστής (107)
Paulo Coelho
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Top5 βιβλίων με τις περισσότερες κριτικές στην κατηγορία